Prsedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni pentru Mediafax ca PDL va raspunde invitatiei primului ministru de a discuta pe masuri economice pentru sprijinirea mediului privat din Romania si dezvoltarea clasei de mijloc si a aratat ca premierul "cauta solutii la opozitie".

"Eu observ ca domnul prim ministru, care pana acum nu a luat nicio masura pentru relansarea economiei, cauta solutii la opozitie. Primul ministru trebuie sa recunoasca faptul ca situtia dezastruoasa a economiei i se datoraza in intregime, taierea investitiilor nu poate sa creeze locuri de munca si nici macar sa le mentina pe cele existente, asa ca s-a ajuns ca in iulie sa-si piarda locurile de munca 29 de mii de romani la care se adauga cei 16 mii care si-au pierdut locurile de munca in iunie", a spus Vasile Blaga.

El a aratat ca s-a ajuns ca neincasarile de buget pe primele sase luni sa fie de 6,5 miliarde de lei.

Liderul PDL a mai spus ca in cele 14 modificari ale Codului Fiscal, "aproape una pe luna, a introdus 23 de noi taxe si impozite, din care nu fac parte coplata, taxele si impozitele locale, timbrul judiciar", mentionand ca astfel s-a ajuns la scaderea puterii de cumparare si la paralizarea sectorului privat.

"Victor Ponta nu intelege ca omoara sectorul privat si ca acum este momentul reducerii fiscalitatii. S-a gandit Victor Ponta cate locuri de munca s-ar crea prin reducerea cotei unice? S-a gandit Victor Ponta cu cat ar creste incasarile la buget prin cresterea consumului daca s-ar mari salariul minim? Solutia este ca Guvernul sa lucreze alaturi de sectorul privat care este intr-o situatie disperata si sa nu-l striveasca cu noi taxe si impozite", a adaugat liderul PDL.

Blaga a aratat ca, asa cum a declarat la Baia Mare, democrat-liberalii vor participa la discutii cu Guvernul si "vor propune o discutie tripartita Guvern-PDL-mediul de afaceri".

"Vom raspunde invitatiei primului ministru de a discuta pe masuri economice pentru sprijinirea mediului privat din Romania si dezvoltarea clasei de mijloc", a precizat Vasile Blaga.

El crede ca premierul se afla "intr-o situatie diperata", pentru ca, pe de o parte cresterea economica este "revizuita in plus, dar incasarile la buget scad".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca USL incurajeaza dialogul cu opozitia, in special pe teme economice, fiind dispusa sa aiba intalniri cu reprezentantii opozitiei pentru a discuta propunerile avansate de aceasta.

El a mentionat ca a tratat cu seriozitate propunerile economice avansate de PDL, aratand ca PDL nu a luat in calcul, insa, si impactul bugetar al acestora si ca trebuie sa spuna daca vrea sa taie din nou pensii si salarii sau vrea cresterea taxelor si impozitelor. "Exista insa problema impactului bugetar. Practic, bugetul porneste cu o lipsa de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiti fie din taierea unor cheltuieli - nu vreau fiu polemic, pot fi taiate din nou salariile si pensiile cu 25%, daca asta doreste PDL, eu ma indoiesc, probabil ca ar trebui sa o spuna; daca nu - cresterea taxelor si impozitelor. Nu am aflat, daca vom avea o intalnire cu PDL vom afla, care taxe sunt prevazute in programul PDL pentru a fi crescute. A treia varianta nu exista. Cand ai 12 miliarde de lei de la 1 ianuarie lipsa in buget, ori tai cheltuieli, ori pui taxe si impozite", a spus Ponta.

El a aratat ca, din calculele facute de Ministerul Finantelor, reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS si cresterea salariului minim presupun un deficit de incasari la buget, astfel: 0,9% din PIB, respectiv 6,9 miliarde de lei deficit cauzat de scaderea cotei unice, 5,7 miliarde de lei deficit cauzat de scaderea CAS si 535 milioane de lei deficit cauzat de cresterea salariului minim, fonduri care, adunate, insumenaza 12 miliarde de euro.

"Ne dorim ca modelul promovat de Traian Basescu, al distrugerii adversarului doar prin calomniere, atacuri la persoana sa tina de un regim politic care in curand isi va inceta existenta si viata politica democratica sa presupuna un dialog guvernare - opozitie. Asta am incercat sa facem de la preluarea guvernarii", a spus Ponta.

El si-a manifestat convingerea ca propunerile economice avansate de PDL au fost facute cu toata serioazitatea.

"Am luat act de propunerile privind reducerea cotei unice de la 16 la 12, reducerea CAS la angajat si la angajator si cresterea salariului minim la o mie de lei - sunt propuneri pe care nu le respingem de principiu. Daca exista, dincolo de enuntul lor, masuri concrete pe care oricine din opozitie le sustine, suntem dispusi sa ne intalnim cu domnul Blaga, cu domnul Predoiu pentru a vedea daca sunt fundamentate si daca pot fi aplicate", a mai spus Ponta.