Premierul Victor Ponta a vorbit, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu vicepremierul Daniel Chitoiu, la sediul USL, despre cazul liberalului Ovidiu Silaghi, acuzat de trafic de influenta de catre procurorii DNA, afirmand ca atunci cand l-a propus la conducerea Ministerului Transporturilor "nu era acuzat de nimic". "Ma simt intr-un fel vinovat fata de toti oamenii pe care ii propun, cand ii propun li se descopera ceva", a declarat premierul. El a mai sustinut ca "probabil presedintele stia, din moment ce nu l-a numit". "Eu nu citesc dosare atat de des", a afirmat Ponta. La randul sau, vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu a spus despre cazul Silaghi ca este "o lovitura pentru PNL" si a precizat ca liberalii se vor reuni pana lunea viitoare, cand expira interimatul la Ministerul Transporturilor, pentru a nominaliza o alta persoana.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut joi inceperea urmaririi penale impotriva deputatului PNL Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta. Ovidiu Silaghi este propus de PNL pentru functia de ministru al Transporturilor, dupa ce fostul ministru, Relu Fenechiu, a fost condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile celor doi

Declaratiile lui Victor Ponta:

- Pozitia politica exprimata in weekend de catre opozitie, PDL, vreau sa prezint pozitia USL de a intelege si incuraja existenta unei opozitii active, in sensul european, critica guvernului, solutii ce pot fi prezentate.

- Ne dorim ca modelul ultimilor ani, promovat de Basescu, al diistrugerii adversarului, sa tina de un regim care in curand isi va inceta existenta, revenind la un regim normal al vietii democratice.

- Am constatat ca la sfarsitul acestei saptamani, PDL a formulat propuneri pe zona economica, pe care le-am tratat cu toata seriozitatea.

- Ori de cate ori va fi vorba de propuneri cu caracter economic voi reitera dorinta de dialog, nu pretind ca guvernul actual stie absolut tot.

- Am luat act de propunerea pentru reducerea cotei unice, a contributiilor de asigurari sociale si cresterea salariului minim la 1000 lei.

- Nu le respingem de principiu si daca exista dincolo de enunt masuri concrete pe care opozitia le poate sustine suntem dispusi sa discutam, sa ne intalnim cu dl Blaga, cu dl Predoiu, pentru a vedea in ce masura pot fi aplicate.

- Exista si semne de intrebare pe care dorim sa le ridicam. Exista o problema de decizie politica: scaderea cotei unice pentru absolut toti ar presupune o marire a diferentei de venituri intrei cei cu salarii mici si cei cu salarii mari.

- Patru puncte procentuale de la cel care are 1000 lei inseamna 40 de lei plus, de la cel care are 10.000 inseamna 400 lei in plus.

- Or una din ideile principale ale USL a fost de a pastra un echilibru bugetar si in special in zona bugetara sa pastram o proportie normala intre veniturile mici si mari.

- Exista insa problema impactului bugetar. Reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS si cresterea salariului minim presupune la cota unica un deicit de incasari de 6 mld lei, la CAS deficit de inca 5,7 mld lei iar la cresterea salariului minim inca 535 milioane lei.

- Practic bugetul porneste cu o gaura, un deficit de 12 mld lei, care pot fi acoperiti fie din taierea unor cheltuieli, pot fi taiate din nou salariile si pensiile, nu vreau sa fiu polemic, sau cresterea unor taxe si impozite. A treia varianta nu exista.

- Ori tai cheltuieli, foarte dificil in acest moment, ori pui taxe si impozite, si daca opozitia are idei concrete suntem gata sa discutam.

- Evident ca putem sa iesim din limitele de deficit stabilite cu FMI, CE si prin tratatul de guvernanta fiscala semnat de Traian Basescu in numele Romaniei si asumat de noi.

- Sunt convins ca atunci cand faci propuneri cu cifre exista si niste calcule in spatele lor.

- Oricand se doreste un dialog, ministrul de Finante, eu, sunte dispusi sa avem acest dialog politic.

- Vreau sa lamurim cum e situatia cu fondurile europene. Am prezentat cifre dar am vazut ca exista perpetuarea acestei idei de dezastrul de la fondurile europene.

- De la 7 mai 2012 pana in prezent lucrurile arata in felul urmator: De la 7% grad de absorbtie, azi cu bani efectiv este de 21%, triplat intr-un an de zile, ce s-a facut in sase. Cu prefinantarile, suntem la 28-29%.

- In iulie, ca exemplu, in Trezorerie au intrat 731 mil euro, cati bani au intrat in trei ani de guvernare Boc. Daca asta e un lucru rau, mi-ar fi usor sa spun de ce nu au fost ei mai buni.

- Fac un apel ca incepem sa ne confruntam deja cu o alta problema: incep sa nu mai fie proiecte, exista zone, la Mediu in special, unde proiectele aflate in derulare au fost platite si imi doresc sa avem aceste proiecte venite spre decontare.

- Evident, in octombrie-noiembrie, dupa finalizarea negocierilor cu UE, vreau sa declansam o consultare pe exercitiul 2014 - 2020 pentru a fi mult mai bine pregatiti.

- Va anunt ca am discutat cu dl Silaghi, si-a retras candidatura pentru functia de ministru, pana la expirarea mandatului meu, luni 26, PNL va face o alta propunere.

Declaratii Daniel Chitoiu:

- PNL se va reuni pana la expirarea interimatului si va nominaliza o alta persoana.

- Speram ca pana duminica luni sa convocam conducerea.

Victor Ponta:

- Nu se poate, constitutional, sa mai fie cineva, 45 de zile e durata maxima a interimatului. Nu se poate sa mai fie inca cineva interimar, niciun alt membru al guvernului. Trebuie sa avem un nou ministru pana luni.

Daniel Chitoiu:

- Am avut o dicutie cu dansul, e o decizie personala pentru a nu obstructiona justitia, dansul se considera nevinovat. Felicitam pozitia dl Silaghi privind retragerea nominalizarii.

Victor Ponta:

- Regret ca dl Silaghi se afla intr-o asemenea situatie, a doua oara intr-un an, va merge la DNA si va da toate explicatiile, conform Constitutiei trebuie sa trimit o alta propunere si presedintele emite decretul.

- Secretarul de stat, dl Ghibu, care exercita atributiile o face in sensul ca i-am delegat atributiile. La finalizarea interimatului trebuie un nou ministru.

Daniel Chitoiu:

- Am discutat si cu dl Crin Antonescu. Am discutat ca azi DNA a comunicat inceperea urmarii penale, am luat act de pozitia dlui Silaghi si am spus ca vom stabili in seara asta cand vom convoca biroul politic pentru o alta nominalizare.

Victor Ponta:

- (Banuiati ca va exista un dosar pe numele lui Silaghi?) Sincer sa fiu, cred ca toti aveti asemenea premonitii. S-a mai intamplat.

- Stiu ca rezilierea contractului semnat de Anca Boagiu cu Iordache s-a facut de noi. Cel care a semnat contractul e bine mersi, dar e la PDL, si cine l-a reziliat, e cercetat.

- Sunt convins ca dl Silaghi va merge poimaine la DNA si va oferi detalii.

- Nu cunosc nimic din dosar.

Daniel Chitoiu:

- Eu sper ca DNA e echidistant politic. Dl Silaghi a spus ca nu e vinovat, ca isi retrage candidatura, il felicitam pe dl Silaghi ca nu obstructioneaza justitia.

- La toate solicitarile DNA, PNL va avea o pozitie de a nu obstructiona solicitarile DNA.

Victor Ponta:

- Nu stia nici domnia sa de ce e chemat la DNA. Eu am facut un singur detaliu, este un contract pe bani europeni, semnat de Anca Boagiu, si in timpul lui Silaghi acest contract a fost reziliat iar dl Iordache a ajuns in arest.

- Cand l-am propus nu era acuzat de nimic. Ma simt intr-un fel vinovat fata de toti oamenii pe care ii propun, cand ii propun li se descopera ceva.

- Sper ca nu se dovedeste printr-un comunicat de presa.

- Probabil ca presedintele stia din moment ce nu l-a numit, eu nu citesc dosare atat de des, nu intra in atributiunile mele legale sa citesc dosare si nici in cele ale presedintelui.

- Nu e legal sa primesc informatii din dosare. Nu am acces la informatii din dosare si nici nu vreau, imi doresc ca nimeni din lumea politica sa nu aiba acces.

Daniel Chitoiu:

- Este o lovitura pentru PNL, problema e daca la finalizarea anchetei dl Silaghi va fi sau nu vinovat. Daca nu va fi vinovat, ce se intampla cu imaginea dl Silaghi, a PNL?

Victor Ponta:

- Nu ar fi legal ca serviciile de informatii sa imi spune mie ca urmeaza sa se faca ceva. Nu am voie sa spun ce scrie in informarile serviciilor speciale, e o procedura standard.

- Sunt convins ca dl Silaghi va afla cum se face ca esti acuzat ca ai reziliat un contract, ai primit bani ca sa reziliezi un contract? Poate i-a primit Boagiu ca sa semneze contractul, nu Silaghi ca sa-l rezilieze.

Daniel Chitoiu:

- (Cum va vota PNL si PSD?) Trebuie sa vedem solicitarea DNA.

Victor Ponta:

- Vreti sa raspundem noi in locul parlamentului? La procedura respectiva o sa vedem.

Daniel Chitoiu:

- Depinde de raportul Comisiei juridice, discutam la momentul respectiv. De ce sa ne antepronuntam, trebuie sa vedem ce solicita, dar nu obstructionam justitia. Asteptati solicitarea DNA, raportul Comisiei juridice si atunci o sa ne spunem punctul de vedere, dar nu obstructionam justitia.

Victor Ponta:

- (Despre legea ANI) Orice modificare a legii 161 se aplica doar pe viitor. Pentru viitor vedem ce decidem, pe sesizarile actuale ale ANI sunt toate in instanta.

- Din viitor nu mai intra nimeni, problema e ce se intampla pana acum, e o procedura deja inceputa. Problema noastra e interpretarea actuala, dupa ce se interpreteaza de instanta toti vor stii ce sa faca.

- Sunt niste prime decizii, dar sunt contradictorii. Dupa ce se pronunta instantele, trebuie sa vedem.

- Cifrele sunt mult mai mici, o suta si ceva, nu stiu cate au in lucru.