¬Premierul Victor Ponta a declarat ca il va informa, luni, in scris, pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul National "Steaua Romaniei". Prim-ministrul a aratat, duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca presedintele a primit o cerere de retragere a acestei decoratii si ca ii va transmite la randul sau o scrisoare presedintelui aratandu-si disponibilitatea de a contrasemna decretul prezidential de retragere.

"Am mai contrasemnat decrete de retragere a unor decoratii si il asigur ca voi contrasemna si pentru retragerea decoratiei domnului Tokes", a afirmat Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvorul Muresului au cerut, vineri, retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei". Intr-o rezolutie adoptata vineri, la finalul lucrarilor celei de a XI-a editii a Universitatii de Vara de la Izvoru, participantii din tara si reprezentantii comunitatilor romanesti care traiesc in afara frontierelor Romaniei au solicitat, printre altele, ca "extremistilor" maghiari care "lupta prin toate mijloacele" impotriva tarii si a romanilor sa le fie retrase distrinctiile care le-au fost acordate de statul roman.

"Cerem ca extremistilor maghiari din Romania, carora li s-au acordat distinctii ale statului roman, sa le fie retrase aceste distinctii. Si aici facem o referire directa la Laszlo Tokes. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care lupta prin toate mijloacele impotriva Romaniei si romanilor, sa fie decorat cu Steaua Romaniei. Aceasta distinctie trebuie sa-i fie retrasa si facem apel la Administratia Prezidentiala, in numele tuturor participantilor la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, sa-i fie retrasa aceasta distinctie lui Laszlo Tokes", se arata in rezolutia citata.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei. Laszlo Tokes mai spunea ca Baile Tusnad, unde s-a desfasurat Universitatea de Vara "Balvanyos", reprezinta o zona autonoma a Tinutului Secuiesc.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului (Harghita), ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat". "Am inceput din pacate de putina vreme politica de redobandire a romanismului in afara frontierelor. Nu avem in intentiile noastre nimic de genul celor nefericit sustinute din pacate de un cetatean roman care nu-si merita calitatea de cetatean roman. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania sa fie pusa sub protectorat", spunea Basescu. El adauga ca "probabil" va trebui analizat daca un cetatean roman poate avea un astfel de comportament.

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie. Conferirea decoratiei a fost motivata, potrivit decretului semnat de seful statului, de implinirea a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, "in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".