Presedintele PSD Constanta, Radu Mazare, a declarat ca va propune in cadrul Comitetului Executiv al PSD, programat peste doua saptamani, anularea din Legea 161/2003 a punctelor privind incompatibilitatile si o amnistie pentru alesii locali aflati deja in stare de incompatibilitate, scrie Mediafax.

Primarul Constantei a afirmat ca ideea i-a venit dupa discutia avuta cu premierul Victor Ponta, in care prim-ministrul i-a explicat de ce Ministerul Justitiei a dat aviz negativ modificarii Legii 161/2003.

Mazare sustine ca a fost "lamurit de premier", intelegand ca modificarea propusa de Ministerul Dezvoltarii nu se putea aplica si retroactiv.

"M-a lamurit. M-am gandit dupa ce mi-a spus el care e motivul, o sa le-o propun: dati o amnistie pentru ce a fost pana acum. Ca urmare, cand o sa avem intalnirea PSD, peste doua saptamani, am sa le propun sa faca o lege care sa anuleze acest punct al incompatibilitatilor unde sunt primarii, presedinti ai Consiliilor Judetene, reprezentantii in Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara si sa amnistieze ce s-a intamplat pana acum", a spus pentru "Gandul" Radu Mazare.

Social-democratul spune ca a vazut ca in Turcia, Italia, si Israel s-a putut da amnistie fiscala.

"Pe cale de logica, ma gandesc ca nu conteaza cum ai facut banii - prin evaziune, prin nu stiu ce -, din momentul in care i-ai adus in tara esti iertat, se poate face si asta si rezolvam o problema. Urmeaza sa fie asumata politic, e o chestiune care tine de buna functionare a autoritatii locale, nu este o chestiune de avere sau de conflict de interese, nu vad de ce nu se poate asuma politic", a precizat Mazare.

Primarul da sanse de reusita propunerii sale in interiorul PSD, deoarece nu poate "rascoli ANI" toti primarii si sefii de CJ.

"Sa pastram totusi niste proportii, nu poate sa rascoleasca o tara intreaga Georgescu ala, care stricto-senso, pe litera legii, interpreteaza asa. Va fi o propunere a mea in Comitetul Executiv al PSD, in calitate de presedinte al organizatiei PSD Constanta. Repet, se anuleaza de acum incolo cei afectati, se amnistiaza pe punctul asta", a afirmat Mazare.

Intrebat daca nu va exista o reactie din partea Comisiei Europene, presedintele PSD Constanta a raspuns ca "Romania nu trebuie sa intrebe pentru orice lege Comisia Europeana".

"Atunci nu ne mai punem Guvern si sa ne conduca Uniunea Europeana. Pe o chestiune logica, care nu are legatura cu coruptia, nu vad ce problema ar avea Comisia Europeana. Daca le explici cu argumente logice inteleg, lasa ca le-am mai explicat eu ambasadorilor ce si cum e cu coruptia. Le-am spus-o clar si explicit, bazat pe argumente. Lasa ca nu murim cu raportul MCV, nu putem trai cu sabia lui Damocles deasupra capului ca daca. Este justificat, este normal, este pentru buna functionare. Insasi directiva CE spune ca primarii trebuie sa reprezinte comunitatile acolo unde sunt actionare", si-a argumentat Mazare punctul de vedere.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei sustine ca o eventuala modificare a Legii ANI s-ar reflecta "foarte prost" in raportul CE privind MCV si ar avea efecte asupra aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Fostul ministru al Justitiei a explicat la RFI de ce sunt in incompatibilitate, in opinia sa, alesii locali care se afla in acelasi timp in conducerea unor regii: "Sa luam exemplul unui primar sau presedinte de Consiliu Judetean. El este ales full-time de oameni sa conduca Primaria sau Consiliul Judetean, deci o slujba permanenta. In acelasi timp, el este membru in AGA sau in Consiliul de Administratie al unei companii, cu care Primaria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termica, gaz, companie de electricitate, companie de apa-canal. Noi nu vom sti ale cui interese le reprezinta primarul: ale cetatenilor, care, evident, vor preturi mai mici la apa, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cat mai mare, ca atare si un pret mai mare".

"O alta mare problema dureroasa este ca exista societati comerciale, firme, care lucreaza pentru aceste companii si regii autonome, de exemplu produc tevi sau multe alte piese de care ele au nevoie si care sunt conduse de oameni din partid si banii se duc la partid, deci sunt firme controlate de partide, care produc bani pentru partide", spune Monica Macovei.

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca asteapta deciziile instantelor privind incompatibilitatea reclamata de ANI in privinta mai multor primari si consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul sa se consulte cu ANI si cu Parlamentul pentru a gasi o solutie la aceasta situatie.

Victor Ponta a afirmat ca Ministerul Justitiei a dat aviz negativ la un proiect de lege care scotea din regimul incompatiblitatii calitatea primarilor de membri in consiliile de administratie ale unor regii si servicii deconcentrate, pentru ca nu ar fi rezolvat situatia actuala.

Premierul a subliniat ca primarii au dat in judecata ANI, iar Guvernul asteapta deciziile instantelor, care la primul apel sunt contradictorii.

Presedintele ANI, Horia Georgescu, declara ca numarul primarilor in stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic decat cifrele vehiculate si a mentionat ca unul din punctele de plecare pentru aceste situatii de incompatibilitate este o sesizare a presedintelui CJ Constanta.

"Deocamdata ANI a identificat stari de incompatibilitate in legatura cu apartenenta la aceste regii autonome sau asociatii de dezvoltare intercomunitara in 50 de cazuri. Sunt alte cateva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situatii. Cifra pe care a avansat-o doamna Gaju (prim-vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania - n.r.) nu este reala si nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gaju este unul dintre primarii care au fost identificati in stare de incompatibilitate. Alesii locali spun doar o parte din problema creata. Legea este foarte clara. Alesii locali isi pot desemna reprezentanti, ei nu pot sa spuna ca nu au stiut de aceasta prevedere legala", a declarat Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, la Digi24.

Mariana Gaju a sustinut ca ar fi peste 651 de primari cu probleme si ca, in acest moment, in urma cercetarilor facute de Asociatia Comunelor din Romania, nu este clar daca sunt peste 1.000.

Despre cifrele vehiculate Horia Georgescu a afirmat: "Eu am vorbit in termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de alesi locali care se afla in conflicte de interese, incompatibilitati sau cu averi nejustificate, dar era o situatie generala, nu se referea la problema identificata de reprezentantii primariilor sau ale altor entitati locale".

"Cred ca este o exagerare. Cred ca dansii vor sa genereze prin acest gen de abordari o schimbare legislativa care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabila. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunostinta niste date care au fost prezentate trunchiat. Noi, in acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la inceputul anului identificate in ceea ce priveste alesii locali", a sustinut Horia Georgescu.

In urma cu o luna, Agentia Nationala de Integritate a descoperit ca 42 de alesi locali din judetele Constanta si Sibiu sunt incompatibili pentru ca au sau au avut calitatea de reprezentanti ai localitatilor in Adunariile Generale ale Actionarilor din societati comerciale de interes local, in timpul mandatelor de primari si viceprimari.

Mariana Gaju, prim-vicepresedintele Asociatiei Comunelor din tara, a sustinut ca aproximativ 1200 de primari se afla in situatie de incompatibilitate din cauza prezentei in conducerea societatilor comerciale aflate in subordinea lor, conform "Gandul". Gaju, primar in comuna Cumpana din judetul Constanta, se afla si ea in situatie de incompatibilitate din cauza prezentei in SC RAJA Constanta, a notat sursa citata. Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibili sunt de la USL, iar 658 ar fi incompatibili din cauza prezentei in societatile de Apa si Canal. Gaju a sustinut, in declaratia pentru "Gandul" ca, in pofida avizului negativ dat de Ministerul Justitiei pentru modificarea legii 161/2003 care reglementeaza situatia incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea ar fi inaintat Ministerului Justitiei o noua forma a actului normativ.