Sondajul "Barometrul de opinie publica - Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP in perioada 12 - 21 iulie 2013, pe un esantion de 1050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.
Principalele rezultate ale sondajului INSCOP:
Alegeri parlamentare
- Optiunile politice ale romanilor au ramas neschimbate in luna iulie ceea ce priveste ordinea formatiunilor politice insa se inregistreaza o usoare tendinte de scadere, intr-o analiza comparativa a masuratorilor realizate din luna martie si pana in prezent.
- USL este cotata cu 57,1% din totalul intentiilor de vot pentru alegerile parlamentare. Insa comparativ cu lunile anterioare, USL pierde procente, dar foarte lent: in martie, era cotata cu 60,1%, in aprilie cu 59,7%, in mai iunie cu 58,8% iar in iunie cu 57,1%.
- PDL pare a se stabiliza in jurul procentului de 15% din intentiile de vot pentru parlamentare. In iulie PDL era cotat cu 15,1% din intentiile de vot, comparativ cu 15,6% in mai-iunie, 15,2% in aprilie si 14,1% in martie.
- O tendinta descrescatoare inregistreaza si PPDD, ajungand in iulie la 7,4%, de la 9% in martie, la 8,2% in aprilie, respectiv 8,1% in mai-iunie.
- Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat s-a stabilizat in jurul a 5% din intentiile de vot. In luna iulie era cotata cu 5,1% din intentiile de vot pentru parlamentare, in martie cu 5,4%, in aprilie cu 5,6% si cu 5,5% in mai-iunie.
- UDMR s-a stabilizat de asemenea la 5% (5,3% in iulie), iar PRM oscileaza intre 3 si 4% (3,9% in iulie). INSCOP noteaza ca masuratoarea a fost efectuata inainte de inlocuirea lui Corneliul Vadim Tudor din fruntea PRM si preluarea conducerii partidului de Gheorghe Funar.
- Sondajul masoara, in premiera, in cadrul unei intrebari cu lista inchisa privind intentia de vot pentru alegerile parlamentare, pozitionarea nou-infiintatului Partid Miscarea Populara. Din datele obtinute de sondaj, realizat anterior lansarii oficiale a partidului, reiese ca formatiunea trecea pragul parlamentar, obtinand 5,6% din optiunile de vot ale romanilor.
- In cazul in care duminica s-ar organiza alegeri parlamentare, Partidul Democrat Liberal, Partidul Miscarea Populara si Alianta Deptate si Adevar ar obtine impreuna 25,8% din optiunile de vot pentru alegerile parlamentare.
- Din totalul respondentilor, 24,9% au declarat ca nu sunt hotarati daca ar merge la vot, 12,4% au indicat ca nu se vor prezenta la vot, iar 4,9% au declarat ca nu stiu sau nu au raspuns.
Alegeri europarlamentare
- INSCOP a testat separat cele doua aliante care compun USL. Alianta de Centru Stanga formata din PSD si UNPR, respectiv Alianta de Centru Dreapta compusa din PNL si PC. Din sondaj reiese ca, la mijlocul lunii iulie, PSD-UNPR se situa pe primul loc, cu 38,8% dintre cei care au exprimat o optiune de vot (in martie PSD-UNPR era cotat cu 38,6%, in aprilie cu 40,2%, iar in mai-iunie 39%.
- PNL-PC obtine 19,3% din intentia de vot pentru alegerile europarlamentare., comparat cu 22,7% in martie, 21,3% in aprilie, 20,2% in mai-iunie, 19,3% in iulie.
- Partidul Democrat Liberal se situeaza pe locul 3 cu 14,2%, in scadere fata de masuratoarea precedenta din mai-iunie cand inregistra 16,2% (dar si 13,4% in martie, 15% in aprilie). O posibila explicatie pentru acest usor recul ar putea fi introducerea in lista de optiuni a Partidului Miscarea Populara si migrarea unei mici parti din alegatorii PDL spre aceasta formatiune, arata INSCOP.
- PPDD pierde si la europarlamentare din popularitate, doar 6% dintre votanti declarandu-si preferinta pentru partidul lui Dan Diaconescu (comparativ cu 7,4% in mai-iunie, 7,7% in aprilie si 8,1% in martie). Fata de optiunile de vot pentru alegerile parlamentare, PPDD pierde din popularitate in cursa pentru alegerile europarlamentare.
- Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat sunt cotate cu 5,5% (mentinandu-se in jurul valorii inregistrate in aprilie si martie - 5,2%).
- UDMR isi mentine intentia de vot in jurul a 5 procente (5,3% in iulie, comparativ cu 5% in mai-iunie, 4,9% in aprilie si 4,7% in martie).
- PRM inregistreaza un scor aproape similar cu cel de luna trecuta de 3,8%.
- Sondajul masoara, si in cazul auroparlamentarelor, intentiile de vot fata de Partidul Miscarea Populara, formatiunea fiind cotata cu 5,5% din voturi.
- PSD-UNPR si PNL-PC ar obtine impreuna 58,1% din voturi in timp ce Partidul Democrat Liberal, Partidul Miscarea Populara si Alianta Dreptate si Adevar ar obtine impreuna 25,2% din voturi in cazul organizarii acum a alegerilor pentru Parlamentul European.
- Din totalul respondentilor, 23% au declarat ca nu sunt hotarati, 14,3% au indicat ca nu se vor prezenta la vot, iar 5,6% au declarat ca nu stiu sau nu au raspuns.
oricum USL nu are 57% din voturi in realitate pentru ca mare parte din electorat asista pasivi asteptand ca oile un Mesia sau ceva.. care cu siguranta nu va pica din cer, deci nu ne ramane decat sa speram ca la prezidentiale va candida Isarescu... (sunt curious cati din aia 57% l-ar vota pe ipoCrin antenescu intr-o confruntare directa la prezidentiale cu Isarescu)
In principiu ai dreptate, mai putin cu impresia ta ca USL ramane fara voturi si ca prezenta lui Ion Iliescu i-ar face pe romani sa nu mai voteze USL.
Romanii nevoiasi care depind de ajutoarele Guvernului vor vota mereu continuitatea si, din pacate pentru cei ca tine, romanii nevoiasi sunt multi. Iar USL a obtinut sensibil mai multe voturi decat 30% chiar si atunci cand Ion Iliescu nu a mai fost pe lista electorala.
nu uita de sloganul babelor isterice din '90: "nu ne vindem tara!"
Clica de "conducatori" actuali ai Romaniei ar fi muncitori la banda intr-o tara normala (Ponta, Antonescu, Becali, Dusa, Voiculescu...).
Norocul lor ca romanii au 2 probleme:
1. Nu stiu sa aleaga intre variantele existente in viata reala. Ei stiu doar sa compare realitatea cu fictiunea astfel alegand fictiunea (v. Iliescu, Constantinescu, Basescu, etc...)
2. Romanii accepta foarte greu mai apoi ideea ca au gresit. Vezi cazurile clinice Ponta, Antonescu, Becali, etc...
In alta ordine de idei ai dreptate!
daca caculam progreziv bazat pe ultimile 4-5 luni avem cam asa:
in aprilie a piedut 0,4%
in mai a pierdut 0,9%
in iunie a pierdut 1,7%
pastrand progresia, in iulie au pierdut 2,8% iar in august 4.2%. asta inseamna ca-n 6 luni ei au pierdut aproximativ...10% :) si n-a trecut un an de la alegeri. oare cat credeti c-or sa mai aiba in ianuarie-februarie 2014?:)
in schimb, miscarea populara, care nu are 2 luni de la infintare, deja au sarit de pragul de 5% cu care se intra in parlament.
acum intelegem intoarcerea brusca a lui ponta in tara si interviul maraton de aseara :)
In schimb intentia fata de SINGURUL partid care ofera oameni noi si competenti nu este prezentata. A fost macar inclus PNR pe optiunile prezentate ?
Deschide-ti ochii si vezi diferentele intre NR si restul. Sunt MARI.
la suspendarea din 2007 a fost alaturi de liberali pentru suspendare. acum brusc este democrat? o data impotriva lui base apoi in tabara lui base cand a venit pdl-ul la guvernare. nu este cu nimic diferit de frunzaverde...
iar NR este defapt doar Mihail Neamtu. nu mai stiu altii pt ca nu-i lasa sa se afirme. Anul trecut cand a infintat partidul, s-a gandit sa castige puncte pe spinarea lui base si a udrei. era cool anul trecut sa fi antibasist si a mers si el pe aceiasi cale. Avea aceleasi replici ca la antene: poseta udrei si limbajul lui base.
apoi s-a apucat sa dea si in MRU pe care l-a vazut ca pe un contracandidat in dreapta, in loc sa se alieze.
am fost entuziasmat cand a aparut Noua republica, dar mi-a trecut repede, Mihail Neamtu nu este inca copt pt politica. vrea prea multe prea repede si calca si pe aliatii lui din dreapta. nu-i frumos.
Apoi, a se scuti cu "base" si cu PDL si restul jegurilor incompetente.
Cui ii pasa de "base" ? tie poate, si altora ca tine, ca daca e ceva ce are nevoie Romania, numa "base" si pedelei si uselei si fesenei nu e.
Cui ii pasa de experienta politica? E exact ce ar trebui evitat, politicieni din astia cu experienta.
Nu inteleg de ce toti isi doresc ba pedele, ba usele, cand toti sunt de fapt fesene, toti fura de sting. TOTI. Numai baroni si primari si alti acoliti, care conduc mosiile transformate in judete.
As vota un "necopt" ca Mihail Neamtu la orice ora, in fata unor "base" si MRU si alti smecheri.
Sau poate mai vrem o tura de saracie si furt generalizat, ca in ultimii 10 ani. Romania a ajuns o ghena si nu s-a facut nimic pentru schimbarea ei radicala.
Asa ca a se lasa in pace cu "base" si cu "ponta" si cu toti rahatii astia care au adus romania in colaps. Mi-e greata de ei.
uiti o chesti, Mihail Nematu a ajuns sa-si faca partid datorita lui base care acum este piaza rea. daca era nastase, Mihail Neamtu era un blogger ca toti ceilalti si primea o gramada de suturi din toate partile doar daca incerca sa-si faca partid.
N-am vazut la NR nici macar un program politic. niste fituici generaliste si atat. nu am vazut alti oameni la NR inafara de MN si SV.
Imi pare rau, dar esti agresiv exact ca un uselist de pe aici. ori asta nu face decat sa-mi dea dreptate la tot ce-am spus.
singurul lucru cu care va mandriti este ca nu (prea) sunt politicieni cu state vechi. dar atat. altceva? ceva contructiv sa scapam intai de plaga numita usl aveti? nu! voi aveti probleme cu base si mru. nu stiu de ce, dar cred ca MN o sa aiba aceiasi soarta cu a lui Remus Cernea. Dupa ce era opozant psd a devenit parlamentar usl...
Pacat, cum ti-am spus, mi-am pus sperantele in ei cand a inceput. dar discursul lui gaunos m-a indepartat. eu vreau solutii, nu aratat cu degetul. acolo am din plin la latrine.
speram ca un membru NR este un pic mai deschis la dialog, dar observ aceiasi plaga agresiva si injuraturi adresate lui base si mru.
si te mai intrebi de ce nu apareti in sondaje? locul aruncatorilor de rahat este deja ocupat bine. nu mai este loc acolo :)
Ceea ce ma aduce la comparatia cu latrinele. Daca te uiti pe FB, toate partidele astea "de dreapta" nu fac altceva decat sa jigneasca si sa arunce cu acuzatii catre USL. Presupun ca pe ei ii aprobi.
Nu in ultimul rand, nu am vazut nicio farama de program de guvernare, idei economice, ideologie. NEAM. Nici cand guvernau, nici acum. Asa ca vorbeste gura fara tine.
NR are ideologie, program, manifest, documente programatice - intra pe site-ul lor. Iar daca ii acuza pe ceilalti "de dreapta" ca nu sunt buni de nimic, e pentru ca asa e. Lasa ca de USL are grija Udrea si "base", toata ziua pe la TV.
Cat sa fii de orb sa nu vezi cu cine ai de a face ?
base cand acuza pe cineva vine cu dovezi si cu legea-n mana. nu insinuari si generalizarti cum faci tu si usl-ul.
v-ati extremizat, si peundeva am anticipat asta. incercati sa luati din electoratul usl-ului nemultumit de basescu. inteleg asta, dar sa te comporti ficx ca ei nu o inteleg si nici n-o accept.
poate-mi dai un singur exemplu in care base a iesit si a spus ceva si n-a avut dreptate. unul singur. dar cu argumente, nu evaziv ca discutam discutii.
nr are o singura ideologie, la fel ca si usl-ul: base.
citesc site-ul lor de cand s-au infintat si stiu ce-i acolo. dar poate sunt eu orb, poti sa-mi dai link-ul cu un program de guvernar gandit de ei? ca sa vobim explicit.
ps:nici macar site-ul nu merge bine.
Tare de tot afirmatia ta.....ti-a iesit pasarica din tastatura.
Cum adica, base face partide?
Nuuuuu se poateeeee.......ca este neconstitutional.
Sau....chestia aia civica a lu'MRU, sau miscarea aia popularista a lu' Tormac , sau ....ei, nuuuuuu.....le-a facut base?
Asa pe shestache....
Si mai te dai basist, tradatorule !
spuneam ca a reusit sa-si faca partid pt ca regimul basescu a permis asta fata de regimul nastase&iliescu care aduna bloggerii de pe strada cand puneau ceva online.
daca tot esti pornit, spune-mi cate partide s-au infiintat in perioadta 200-2004? :)
si apoi stam de vorba. Va place sa aberati pe langa subiect. prinde la looseri, dar la restu va faceti de ras :)
Oricum ai coti-o, NR este departeeeee.
Votati PDL si PMP ca sa "traiti bine", ca pana acum.
bravo tovarasi!
nu asa o sa faca treaba NR.
penibil...
O lovitura de imagine ar putea-o da doar PNL-ul, care nu e direct angajat prin Ponta, in cazul in care s-ar dezice de aceste clauze.