In judetul Harghita, incepe, luni, cea de-a Xl-a editie a Universitatii de Vara de la Izvorul Muresului. In prima zi participantii vor face o comparatie intre drepturile minoritatilor din tara si a celor romanesti din jurul frontierelor si din Balcani si va fi dezbatut viitorul relatiilor Romaniei cu Republica Moldova.

Sunt asteptati presedintele Traian Basescu si ministrul Apararii, Mircea Dusa. Presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a declarat duminica, pentru Agerpres, ca seful statului a fost invitat sa participe la dezbaterea cu tema "Drepturile minoritatilor din Romania vs. Drepturile minoritatilor romanesti din jurul frontierelor si din Balcani; Cine este discriminat?".

Lucrarile Universitatii de Vara se desfasoara in perioada 12-17 august si la elei vor lua parte aproximativ 100 de persoane. Printre invitati se numara si lideri ai organizatiilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), precum si din diaspora romaneasca din Italia si Franta.