Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), este cercetat intr-un dosar penal pentru loviri si alte violente, in urma unei altercatii cu un ofiter SRI care l-ar fi fotografiat in holul unui hotel si care dupa incident a fost internat la Spitalul Militar Brasov, relateaza Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Parchetului Judecatoriei Miercurea Ciuc, procurorul Fabian Orsolya, a declarat joi ca la institutie a fost inregistrat un dosar penal in care primarul Raduly Robert este cercetat pentru loviri si alte violente, ancheta aflandu-se in faza preliminara.

"La Parchetul de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc a fost inregistrat un dosar penal in care se fac cercetari pentru comiterea infractiunii de loviri si alte violente fata de primarul orasului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman. Cercetarile sunt in faza preliminara, de adunare a documentelor medicale, de cautare si audiere a martorilor, a persoanei vatamate si a presupusului agresor", a precizat procurorul Fabian Orsolya.

Surse din randul anchetatorilor au declarat, joi, pentru Mediafax, ca primarul Raduly Robert Kalman a fost audiat si a sustinut ca barbatul respectiv era "un chip cunoscut", care l-a filmat si fotografiat in repetate randuri, in ultimele luni, la diferite evenimente.

Raduly le-ar fi spus anchetatorilor ca nu a avut nimic de obiectat fata de aceste actiuni cat timp ele s-au desfasurat pe domeniul public, insa nu a acceptat sa fie fotografiat in timp ce se afla in holul unui hotel din oras, impreuna cu edili din strainatate, din orasele infratite, pe care i-a invitat la Zilele Orasului, adauga sursele citate.

Conform acestora, el le-ar fi spus anchetatorilor ca, vazand insistenta cu care este fotografiat, s-a luat dupa urmaritorul sau si l-a fugarit prin parc, pana in apropierea pietei agroalimentare, unde barbatul s-ar fi impiedicat si ar fi cazut, edilul imobilizandu-l pana la sosirea politistilor.

Raduly Robert a cerut, in timpul audierii, ca si cealalta persoana implicata in altercatie sa fie cercetata pentru hartuire, mai spun sursele mentionate.

Potrivit surselor citate, a fost audiat si celalalt barbat, partea vatamata, care a declarat ca i-a facut doua poze primarului, cu telefonul sau mobil, in holul de la intrarea in hotelul-restaurant, dupa care Raduly l-a alergat si, cand l-a ajuns din urma, l-a lovit, apoi l-a dat cu capul de o masina si i-a spart ochelarii. Barbatul a reclamat, totodata, ca in timpul altercatiei i-a disparut o borseta pe care o avea legata la brau si in care se aflau actele personale si mai multe carduri bancare.

De altfel, purtatorul de cuvant al Politiei Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca Politia, care ancheteaza si ea acest caz, face cercetari si privind disparitia borsetei.

"Cercetarile sunt continuate si in vederea stabilirii detaliilor legate de disparitiei borsetei, precum si a tuturor cauzelor si imprejurarilor exacte ale producerii acestui eveniment, urmand ca, in functie de probatoriul ce urmeaza sa fie administrat, sa se extinda cercetarile si sub aspectul comiterii altor infractiuni, pentru care vor fi propuse solutii legale prin Parchetul de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc", a afirmat Gheorghe Filip.

El a precizat ca vinerea trecuta Politia Miercurea Ciuc a fost sesizata telefonic ca pe strada Mihai Eminescu din localitate are loc o altercatie, iar politistii care au mers la locul incidentului au stabilit ca in apropierea pietei agroalimentare intre un barbat de 45 de ani din localitate, R.R., si un alt localnic, de 46 de ani, H.C., a avut loc un conflict. Dupa aplanarea conflictului, cel din urma a fost transportat la Spitalul Judetean din Miercurea Ciuc, unde a ramas internat la Sectia Chirurgie, pentru ingrijiri medicale, ulterior fiind transferat la Spitalul Militar din Brasov.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, nu a putut fi contactat, pana la ora transmiterii acestei stiri, pentru a isi exprima punctul de vedere legat de acest incident.

Deputatul UDMR Korodi Attila, care dupa incident l-a insotit pe primarul Raduly la Politie, a povestit pentru "Gandul" ca vineri seara, cu ocazia Zilelor Orasului, edilul se afla la un dineu oficial la cel mai mare hotel din localitate, oferit oficialitatilor din orasele infratite cu Miercurea Ciuc, cand l-a observat pe barbat ca insista si il fotografiaza.

Conform sursei citate, in acel moment primarul a vrut sa il prinda, dar barbatul a fugit, iar edilul a alergat dupa el, chiar daca la iesirea din hotel a cazut si i s-a deschis o rana de la care isi scosese copcile chiar in cursul diminetii.

"Primarul fiind sportiv, a fugit dupa el, de la hotel pana in Piata Centrala. Vreun kilometru pentru ca individul nu a putut mai mult. A alunecat si a cazut. Primarul l-a prins, a cerut ajutorul oamenilor si a chemat politia", a relatat Korodi, precizand ca au fost facute doua solicitari la Politie, pentru ca si ofiterul a sunat. El a insistat ca nu a fost vorba de vreo bataie. Deputatul UDMR a precizat ca la fata locului, in spatele masinii in care era retinut barbatul erau si colegi de-ai acestuia care ii venisera in ajutor si care ulterior l-au dus la spital. "Era un deranj maxim, mai mult din cauza faptului ca cineva a avut curajul sa faca asta", a spus el.

Korodi l-a insotit pe Raduly la Politie, unde primarul a cerut sa se confirme sau sa se infirme daca barbatul care l-a urmarit a avut o insarcinare oficiala in acest sens.

Purtatorului de cuvant al SRI, Sorin Sava, a confirmat ca barbatul este ofiter SRI, precizand insa ca acesta se afla in timpul liber.

"Este vorba despre un ofiter al SRI care se afla in timpul liber, intr-un loc public. Nu se afla in vreo misiune a Serviciului. De altfel, am inteles ca filma cu un telefon personal, in mod public. Din cate am inteles, a fost lovit destul de puternic la cap, a fost internat la Miercurea Ciuc si apoi a fost transferat la Spitalul Militar din Brasov. Asteptam sa vedem despre ce a fost vorba, este o ancheta in desfasurare a procurorilor, pentru violenta si vatamare corporala, inteleg ca ar fi disparut si o borseta cu acte si carduri bancare. Bineinteles ca, in functie de ce spun procurorii, vom declansa si noi o ancheta interna la SRI", a declarat, pentru "Gandul", Sorin Sava.

De asemenea, in debutul discursului pe care l-a sustinut in parcul central, la Zilelor Orasului Miercurea Ciuc, la o zi dupa incident, edilul a declarat: "Destul de demult si foarte agresiv ne observa, ne filmeaza, ne fotografiaza pe noi si de aceea am transmis un semnal, ca este de ajuns. Intr-o tara membra a UE nu este normal ca un cetatean cinstit, platitor de taxe si impozite, care lucreaza in Romania - pentru ca cine lucreaza pentru Miercurea Ciuc, lucreaza pentru dezvoltarea Tinutului Secuiesc si, deci, lucreaza si pentru dezvoltarea Romaniei - si care acum asteapta al cincilea copil, sa fie zilnic filmat, fotografiat fara nicio explicatie. Asta s-a intamplat aseara si cred ca trebuie spus cu glas tare: a fost de ajuns!"