Consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, a declarat vineri pentru Mediafax ca Guvernul i-a solicitat presedintelui Traian Basescu introducerea pe ordinea de zi a sedintei CSAT a subiectului CFR Marfa, nu avizarea privatizarii, iar CSAT "exact asta a facut".

"In adresa transmisa de Guvern se solicita introducerea pe ordinea de zi a subiectului privatizarii CFR Marfa, nu era mentionata avizarea privatizarii. Noi ne-am raportat exact la ceea ce a cerut Guvernul prin adresa. Exact asta am facut, a fost o discutie", sustine Iulian Fota.

Intrebat daca vicepremierul Gabriel Oprea a cerut in sedinta ca aprobarea privatizarii CFR Marfa catre GFR sa fie avizata de CSAT, Fota a mentionat ca nu poate raspunde deoarece ar insemna sa intre in continutul discutiilor, care sunt secrete, conform legii de functionare a Consiliului.

De asemenea, intrebat daca exista o diferenta intre declaratiile premierului privind necesitatea ca si CSAT sa avizeze privatizarea CFR Marfa si solicitarea propriu-zisa transmisa de Guvern catre CSAT, Fota a raspuns ca "este o intrebare legitima, dar trebuie adresata Guvernului".

"Presedintele Basescu a fost cooperant la orice solicitare venita din partea Guvernului", a mai afirmat Fota.

Totodata, Iulian Fota a aratat ca el nu poate comenta procedura de privatizare, ci doar importanta strategica a CFR Marfa.

"Nu e niciun impediment ca aceasta privatizare sa fie finalizata. Decizia CSAT din 5 februarie nu sufera nicio modificare prin prisma discutiei de astazi, punctele de atunci raman in vigoare, iar institutiile cu responsabilitatile legale trebuie sa duca la capat procesul", a mai spus Fota.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a reunit vineri in sedinta. Intr-un comunicat de presa transmis de Presedintie dupa terminarea sedintei CSAT se arata ca "membrii CSAT au avut o discutie constructiva legata de acest proces de privatizare avand ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa C.F.R. Marfa - S.A." si ca "nu s-a emis o alta decizie CSAT". In comunicat se aminteste, de asemenea, ca strategia de privatizare a CFR Marfa a fost avizata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii prin Hotararea CSAT nr. 23/5.02.2013.

Vicepremierul Gabriel Oprea a participat la sedinta CSAT in locul lui Victor Ponta, insa nu a avut drept de vot. De asemenea, a lipsit si ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Hotararile in CSAT se iau doar cu unanimitate de voturi.