Europarlamentarul Laszlo Tokes, care i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, "protectorat pentru Transilvania", i-a transmis lui Victor Ponta, dupa reactia acestuia la declaratii, ca ardelenii s-au "saturat ca Bucurestiul sa administreze Ardealul ca pe un soi de colonie", relateaza Mediafax.

Europarlamentarul Laszlo Tokes precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca reactie la declaratiile de marti ale premierului, care spunea, referindu-se la cererea de "protectorat pentru Transilvania", ca regreta ca "n-avem un presedinte al Romaniei care sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si sa ia pozitie atunci cand sunt atacate integritatea teritoriala si independenta statului roman", ca "Ponta ar trebui sa se intrebe mai degraba ce suveranitate mai are tara pe care o conduce, dupa ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar International".

"Drept raspuns, doresc sa ii pun in vedere premierului plagiator urmatoarele: ramanand la exemplul Tirolului de Sud, vreau sa atrag atentia ca atunci cand Austria s-a inteles cu Italia referitor la protectorat, a recunoscut frontiera de stat a acesteia. Prin urmare, nici nu se pune problema ca cineva sa ameninte integritatea teritoriala a Romaniei sau granitele ei. Iar in ceea ce priveste ideea independentei, domnul Ponta ar trebui sa se intrebe mai degraba ce suveranitate mai are tara pe care o conduce, dupa ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar International. Noi, ardelenii, ne-am saturat ca Bucurestiul sa administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat - mai mult sau mai putin - ca, in mod succesiv, puterea de la Bucuresti este incapabila de o guvernare corespunzatoare, creand in general mai multe probleme Romaniei, decat solutii. Dupa ce au dus tara in faliment, acum incearca sa dreaga busuiocul cu credite externe si minciuni politice", a precizat Tokes.

El cere ca maghiarii si romanii din Ardeal sa fie lasati sa-si rezolve singuri problemele.

"In calitate de cetatean european si maghiar din Ardeal, cer sa fim lasati sa ne rezolvam problemele noastre proprii, ceea ce ar fi benefic nu doar romanilor si maghiarilor din Ardeal, ci intregii tari. Daca cineva nu vede asta, atunci ori e orb, ori isi vede doar propriile interese si propria putere. Nota de plata pentru aceste comportamente, insa, ne revine tot noua, cetatenilor contribuabili ai Romaniei", a mai precizat Tokes.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, in 27 iulie, la Universitatea de Vara Balvanyos de la Baile Tusnad, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca un sistem de cooperare nationala, astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

El a mai spus ca trebuie sa fie selectati specialisti care sa realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru ca "secuimea are un steag", si impreuna, prin cele doua, maghiarimea sa mearga mai departe "pe aceasta cale a autonomiei, a autonomiei secuimii", sustinand totodata ca Baile Tusnad, unde se desfasoara Universitatea de Vara "Balvanyos, reprezinta o zona autonoma a Tinutului Secuiesc.

Premierul Victor Ponta a reactionat, marti, la declaratiile lui Laszlo Tokes, spunand ca afirmatiile acestuia "nu sunt doar insultatoare, ci chiar penale si ar fi trebuit sanctionate si de presedintele Traian Basescu daca Romania ar fi avut un presedinte".