Europarlamentul Laszlo Tokes i-a cerut sambata premierului ungar Viktor Orban, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, sa creeze un sistem de cooperare nationala in asa fel incat sa ofere protectorat Transilvaniei, asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud, transmite Agerpres.

Laszlo Tokes si Viktor OrbanFoto: Hotnews

Afirmatiile lui Laszlo Tokes au fost facute in contextul in care a raspuns la o intrebare referitoare la unitatea si solidaritatea maghiarilor de pretutindeni, punctand ca este nevoie de acest lucru, dar trebuie vazut care este pretul pentru realizarea acestei unitati.

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate. Il rugam pe Viktor Orban si Guvernul sau sa construiasca acest sistem de cooperare nationala in asa fel incat sa oferiti protectie, sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", a afirmat Laszlo Tokes, potrivit traducerii oficiale, in aplauzele celor aproximativ 3.000 de participanti.

Europarlamentarul a mai spus ca trebuie cautati specialisti care sa creeze un steag al Transilvaniei, "asa cum are Secuimea" si sa se mearga mai departe pe calea autonomiei.

"Eu spun sa selectam specialisti care sa realizeze un drapel al Transilvaniei, Secuimea are un steag, sa aiba si Transilvania un steag si putem merge mai departe pe calea aceasta a autonomiei, autonomiei Secuimii, a Banatului (...) si a celorlalte regiuni, si in toate aceste probleme sa cautam solutii care corespund principiilor democratiei", a declarat Tokes.

El a mai vorbit si de faptul ca exista anumite divergente la nivelul comunitatilor maghiare din afara granitelor, care au fost adancite si de regimurile comuniste.

"Din pacate, statele care au aparut dupa tratatele de pace au reusit sa divida comunitatea maghiara, natiunea maghiara si regimul comunist a contribuit la asta. Din pacate nu exista acea unitate in pluralitate de care am avea nevoie si nu exista forta de coeziune care ar putea tine laolalta comunitatile mai mici sau mai mari", a opinat Tokes.

La fel ca si cu alte ocazii, europarlamentarul a criticat UDMR, despre care a spus ca a abandonat cauza autonomiei, in perioada 1996-2003, si a punctat ca aceasta cauza "poate fi reprezentata de oameni care mai au credibilitate si nu de oamenii care si-au erodat credibilitatea".

Tokes a mai spus ca UDMR "reprezinta o mafie politica", iar pe Szasz Jeno, fondatorul Partidului Civic Maghiar, l-a acuzat ca face campanie pentru UDMR si "de aceea e nevoie de colaborare cu oameni care nu si-au pierdut credibilitatea".

  • Laszlo Tokes compara regionalizarea cu un "genocid anemic" si spune ca Baile-Tusnad se afla in Tinutul Secuiesc autonom

Europarlamentarul Laszlo Tokes a comparat, sambata, regionalizarea Romaniei cu un "genocid anemic" si a sustinut ca Baile Tusnad este o localitate autonoma, situata in Tinutul Secuiesc autonom, mai relateaza Agerpres.

In timpul discursului tinut in ultima zi a lucrarilor Universitatii de Vara "Tusvanyos", de la Baile Tusnad, Laszlo Tokes a vorbit despre procesul de regionalizare din Romania, despre care a spus ca trebuie sa se realizeze si cu consultarea comunitatii maghiare.

"Regionalizarea nu se poate fara sa fim noi intrebati si vointa noastra sa fie respectata (...) si speram ca fratii nostri romani, concetatenii nostri romani sa fie si ei consultati, pentru ca acest genocid anemic, aceasta metoda care seamana cu un genocid anemic sa nu poata fi implementata. (...) Sa fie clar, nu vrem sa ajungem la soarta evreilor sau sasilor si svabilor, noi maghiarii din Transilvania. (...) Politica de vanzare a lui Ceausescu a scazut numarul lor si le simtim lipsa, pentru ca, daca ar fi aici, am lega o alianta naturala", a afirmat Tokes, potrivit traducerii oficiale.

El a vorbit, la fel ca si alta data, despre "procesul de romanizare brutala din timpul lui Ceausescu" al localitatilor in care traiau maghiari, si a sustinut ca exista o dorinta de restaurare neocomunista privind impartirea Transilvaniei, care nu trebuie sa aiba succes.

Laszlo Tokes a punctat ca in problema autonomiei si a regionalizarii se duce o lupta contra-cronometru si i-a indemnat pe cei prezenti sa participe la manifestatiile impotriva proiectului de regionalizare a Guvernului.

"In problema autonomiei, a autoconducerii secuiesti uneori trebuie sa manifestam, sa luam pozitie pentru ceva. Acum a venit vremea sa luam pozitie impotriva regionalizarii artificiale. Urmeaza continuarea, sa fiti acolo! (...) Fiti cetateni europeni si ardeleni constienti", i-a indemnat Tokes pe participantii la ultimul forum din cadrul Universitatii Tusvanyos.

De altfel, tema autonomiei maghiarilor a fost abordata pe larg de Laszlo Tokes care si-a exprimat parerea de rau ca presedintele Traian Basescu nu a fost prezent la Universitatea de la Baile Tusnad.

"Ii salut pe toti, pe acest pamant antic romanesc, tovarasul Dragnea ne-a spus ca este un pamant romanesc. Ne pare rau ca nu este presedintele Basescu aici, ne pare rau (...) pentru ca aceasta universitate a pornit ca un cadru al dialogului romano-maghiar (...) dar suntem departe de solutionarea lucrurilor care ne sunt comune (...) Ne-am adunat pe un pamant autonom din Baile Tusnad, intr-o zona autonoma din Baile Tusnad (...) Daca sunteti de acord as vrea sa mai spun ca suntem intr-o localitate din Tinutul Secuiesc autonom", a declarat Laszlo Tokes, care a mai spus : "(...) rog ca Ungaria, ca putere aparatoare sa se intareasca si sa ne ajute in promovarea autonomiei!".

Referindu-se la faptul ca premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus ca la criza din UE trebuie sa raspunda statele nationale si nu institutiile europene, Tokes a sustinut ca si Transilvania are un cuvant de spus in acesta chestiune.

"Ma simt si eu responsabil pentru ca suntem membrii aceleasi natiuni si, nuantand as vrea sa afirm ca si Transilvania are un cuvant de spus, desi nu e un stat national independent, este departe acest lucru, dar si noi avem un cuvant de spus pentru Europa. Daca nu in alte domenii, in drepturile minoritatilor, autonomiei si a altor problematici", a sustinut Laszlo Tokes.

La ultimul forum de la Universitatea de Vara "Tusvanyos" au luat parte, la fel ca si in anii trecuti, premierul Ungariei, Viktor Orban si secretarul de stat in Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt. La eveniment au asistat aproximativ 3.000 de persoane, numarul fiind mai mare decat in anii precedenti. La finalul lucrarilor, spectatorii au intonat imnul secuiesc si pe cel al Ungariei.