​Aducerea in tara dupa 7 ani a lui Omar Hayssam reprezinta "un succes al institutiilor statului - Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei", a declarat vineri premierul Victor Ponta. In ceea ce priveste Presedintia Romaniei, primul ministru a spus ca "Eu nu cunosc vreun rol. A, ba da, a dat comunicatul de presa." Ponta a sustinut ca Romania nu are un acord de extradare cu Siria, fiind pusa in aplicare "o hotarare judecatoreasca definitiva", iar procedurile fiind derulate de Ministerul Justitiei.

"Eu as vrea sa se afle daca se poate si toata contributia sa la acel moment, si cum a plecat din tara", a mai spus Victor Ponta cu referire la Omar Hayssam, adaugand ca "S-ar putea sa fie neplacut pentru cei care au vazut din pat azi dimineata. L-am auzit pe domul Blaga spunand . Domnul Blaga era ministru de Interne la acel moment, poate aflam cine a mai fost de vina in afara de caporalul Blaga", a declarat premierul, el apreciind ca liderul PDL este "un monument de lipsa de tact".

Primul ministru a precizat ca era la curent cu aceasta operatiune "de cateva luni", timp in care a avizat si aprobat tot sprijinul solicitat de institutiile competente: "Acestea sunt institutiile care au muncit, ca sa nu se mai laude multi altii", a spus Victor Ponta.

Ponta a precizat ca Omar Hayssam a fost adus in tara cu un avion militar. "Fiecare ministru a fost informat la o anumita etapa a operatiunii, s-a pastrat confidentialitatea", a mai afirmat Ponta.

"E un semn foarte bun, Romania e o tara serioasa, o tara puternica, capabila sa traga la raspundere pe cei care au fost condamnati", a adaugat primul ministru.

"Exista un tratat de extradare intre Romania si Siria?" a fost intrebat Victor Ponta de o jurnalista.

"Nu, de aceea toate operatiunile, din punct de vedere juridic, vor fi comunicate de catre Ministerul Justitiei si de catre Parchet. Am pus in aplicare o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila."