"Am intrat la facultate cu vreo 9.23, dupa ce am dat un bacalaureat care nu era patat de obiceiurile din zilele noastre", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea. Aflat la Sibiu la o dezbatere pe tema regionalizarii, vicepremierul a lansat un mesaj catre membrii guvernului: "Ar trebui sa se gandeasca serios cei de la Ministerul Educatiei si alti lideri politici daca nu cumva ar trebui reintrodus (...) examen de admitere in liceu, examen de treapta, examen de admitere la facultate".

BacalaureatFoto: Agerpres

Aflat la Sibiu la o dezbatere pe tema regionalizarii, vicepremierul Liviu Dragnea si-a inceput discursul vorbind despre conditiile din prezent de admitere la facultate si la liceu. "Vreau sa salut un fost coleg de liceu, cu care am invatat pentru bacalaureat si facultate si imi aduc aminte ca am intrat la facultate cu vreo 9.23, dupa ce am dat un bacalaureat care nu era patat de obiceiurile din zilele noastre si nu era patat, pentru ca sistemul era gandit altfel", a declarat Dragnea, citat de Mediafax.

Potivit vicepremierului social-democrat, "trebuie sa avem curaj sa ne hotaram pana la urma cum structuram educatia. Atat timp cat noi admitem la liceu cu mediile din a VIII-a, iar la facultate cu media de la bacalaurat sau de la anumite materii din timpul liceului, sigur ca se concentreaza foarte mult pe acest examen".

"Ar trebui sa se gandeasca serios cei de la Ministerul Educatiei si alti lideri politici daca nu cumva ar trebui reintrodus, macar ceea ce era inainte, si anume examen de admitere in liceu, examen de trepta, examen de admitere la facultate si fiecare in functie de capacitati se specializeaza si ajunge sa conduca parti din aceasta tara care genereaza progres", a declarat Dragnea.

Aprilie 2013: Schimbare majora pentru admiterea la facultate. Notele din liceu vor putea fi luate din nou in considerare pentru admitere

Afirmatiile vicepremierului social-democrat vin dupa ce ministerul a decis relaxarea conditiilor de admitere in facultate, prin permiterea din nou ca si notele din liceu sa poata fi luate in considerare la admiterea in facultate.

Cu doua luni inainte de inceperea Bacalaureatului 2013, Ministerul Educatiei a publicat un ordin de ministru prin care le permitea universitatilor sa foloseasca drept medie de admitere la facultate si notele obtinute de elevi in timpul liceului, nu numai notele de la BAC. "Este o posibilitate. Decizia apartine universitatilor. Eu cred ca daca legea nu interzice, Ministerul nu trebuie sa introduca astfel de restrictii", declara atunci pentru HotNews.ro ministrul Remus Pricopie.

Amintim ca in urma cu un an ministrul de atunci al Educatiei, Catalin Baba, a modificat modalitatea de admitere la facultate, astfel incat anul trecut s-a intrat doar prin examen sau pe baza mediei de la Bacalaureat, dar universitatile nu au putut folosi mediile din timpul liceului. Baba declara atunci pentru HotNews.ro ca "pentru ca Bacalaureatul este un examen serios, el poate fi folosit, dar nu pot fi luate in considerare la admitere mediile din timpul anului. Incurajam universitatile performante sa aiba sisteme competitive de admitere".

Citeste si: