Victor Ponta a intervenit "brutal in justitie" prin declaratiile referitoare la investigatia de la Liceul Bolintineanu, afirma Monica Macovei, pe blogul ei, apreciind ca premierul, care "e acuzat de plagiat (...), probabil simpatizeaza cu cei care iau note prin frauda".

"Ponta a intervenit public, pe 5 iulie, intr-o cercetare penala in curs in care exista suspiciuni de coruptie si frauda la examenul de bacalaureat de la liceul Bolintineanu (al carui director a fost, de altfel, arestat preventiv). La cateva ore dupa declaratia lui Ponta, procurorul de caz a renuntat la audieri, desi, conform relatarilor presei, existau citatii si chiar mandate de aducere pentru toate persoanele care urmau sa fie audiate, iar politia si Parchetul general au inceput sa se balbaie in declaratii publice", spune fostul ministru al Justitiei.

Aceasta subliniaza ca Victor Ponta "nu are niciun drept sa intrebe procurorii si, cu atat mai putin, sa dea indicatii acestora pe cine si cand sa audieze si care sa fie strategia de ancheta".

"Pe scurt, Ponta a intervenit brutal in justitie doua zile la rand, ministrul de Interne Stroe a sanctionat o persoana fara putere de decizie, iar procurorul general Nitu nu a clarificat incidentul. Acestea sunt o incercare de decredibilizare a unei interventii legitime a institutiilor statului impotriva unui fenomen care dinamiteaza intregul proces de invatamant preuniversitar: spaga la bacalaureat, trucarea unui concurs decisiv in viata a aproape 200 de mii de tineri in fiecare an. Elevii, profesorii si parintii corecti au de pierdut cand coruptia si frauda in invatamant nu sunt sever si prompt sanctionate; tara are de pierdut daca meritul nu e singurul criteriu de promovare in scoala", adauga aceasta.

In ceea ce priveste "stilul Macovei-Morar" care este "invocat obsesiv de Ponta", acesta "a restabilit reguli ingropate de mentorul lui Ponta, condamnatul Nastase: lege egala pentru toti, justitie independenta si politicieni arestati si condamnati cand incalca legea penala", adauga Macovei.