Premierul Victor Ponta a precizat luni ca, pe probleme de politica externa, care tin de competenta sa, nu este necesar mandat de la seful statului, argumentand ca "nici macar slugarnicul Boc" n-a procedat in acest mod, transmite Agerpres.

"Exista decizia Curtii Constitutionale de anul trecut referitoare la participarea la Consiliul European. Nu mai comentez acum, 5 - 4, asa a fost, motiv pentru care anul acesta, cand am fost la Consiliul European si cand voi mai merge, evident cer mandat presedintelui - ca asa a zis Curtea Constitutionala. Pentru vizite externe, pentru intalniri cu alti prim-ministri, n-a cerut nici macar slugarnicul Boc vreun mandat, asa ca dl presedinte poate sa astepte mult si bine, ca n-o sa-i cer niciun mandat. Mandatul meu este de la Parlament si de la cei care m-au votat si o sa ma vad in continuare cu prim-ministri, cu presedinti, sa discut lucruri care tin de competenta mea", a spus premierul Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PSD.

El a adaugat ca o alta situatie este atunci cand este vorba despre tratate internationale. "Daca e vorba de semnat tratate internationale, aia-i altceva, se face conform Constitutiei. Dar n-am semnat niciun tratat international, n-am scos Romania din NATO, sa stea linistit domnul presedinte", a completat premierul.

Ponta a mai declarat ca el nu a blocat si nu va bloca actiunile institutionale ale presedintelui Traian Basescu, aratand, ironic, ca seful statului a vrut sa mearga in Chile sau Peru, tari cu care Romania are relatii foarte stranse economic, si a mers, scrie Mediafax.

"Am vorbit si inainte de emisiunea de la Digi tv. (...) Am avut anul acesta 30 de vizite. Am discutat lucruri concrete, dar ce reprosuri? Reprosurile sunt la televizor. (...) Eu spun doar ca, din punctul de vedere al indeplinirii atributiilor institutionale, presedintele nu mi-a blocat niciun fel de actiune a mea ca prim-ministru si nici eu ca prim-ministru nu am blocat si nu voi bloca vreo actiune institutionala a presedintelui. A vrut presedintele sa mearga in Chile, a mers in Chile sau in Peru nu mai stiu, ma rog tari cu care avem relatii foarte stranse economic", a mai spus copresedintele USL.

***

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Digi 24, ca turneul "catastrofal ca imagine si eficienta" al premierului Victor Ponta in Asia ar trebui sa il supere, mentionand ca seful Guvernului a plecat fara mandat, desi ar fi fost obligatoriu.

De asemenea, Basescu a spus ca incheierea unui parteneriat strategic cu China vine in contradictie cu cel pe care Romania deja il are cu SUA.

Premierul Victor Ponta a replicat atunci aratand ca nu i-a cerut nimeni vreun mandat si nici nu l-a intrebat de presedintele Traian Basescu in tarile din Asia vizitate recent, adaugand ca mandatul este obligatoriu, conform deciziei Curtii Constitutionale, doar pentru reuniunile Consiliului European.

El a precizat ca nu ii va solicita presedintelui un mandat nici la urmatoarele vizite pe care le va efectua in strainatate.