Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, referindu-se la declaratiile presedintelui Traian Basescu, ca seful statului "nu are bunul simt macar sa taca" in legatura cu referendumul de suspendare de anul trecut.

"Am vazut si astazi ca nu are bun simt macar sa taca in legatura cu acest episod si ii face pe alti iresponsabili", a spus Antonescu, potrivit Agerpres.

Intrebat de ce a revenit asupra declaratiei sale potrivit careia va iesi din politica daca nu se prezinta la referendumul pentru demiterea presedintelui de anul trecut 9 milioane de alegatori, Antonescu a spus ca a luat decizia cand a vazut ca presedintele Traian Basescu nu isi prezinta demisia dupa ce impotriva sa au votat peste 7 milioane de alegatori.

"Vorbeam de 9 milioane si nu au venit decat 8 milioane si ceva. Eu va intreb ce mai are de cautat in politica (...)Traian Basescu intr-o situatia atat de umilitoare ca nu imi permit sa o calific, impotriva a 7 milioane si jumatate de voturi si cu un milion de voturi pentru. Cand o sa lamuriti chestiunea aceasta cu domnul Traian Basescu va astept si eu sa o lamurim pe asta. Cand am vazut ca domnul Basescu nu are bunul simt atunci cand 7 milioane si jumatate de compatrioti ii spun sa plece acasa, sa plece. Am vazut si astazi ca nu are bun simt macar sa taca in legatura cu acest episod si ii face pe alti iresponsabili", a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu: Datele de la INS arata ca suntem in situatia de a avea un presedinte profund ilegitim

Antonescu a mai declarat joi ca datele de la Institutul National de Statistica sunt foarte relevante in raport cu rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui si arata ca suntem in situatia de a avea un presedinte, poate legal acoperit de hartii, dar profund ilegitim din punct de vedere democratic.

"Datele de la INS sunt foarte relevante (n.r.- in raport cu rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui) si arata inca o data ca o majoritate a romanilor cu drept de vot s-au pronuntat si ca noi suntem si vom mai fi inca un an, nu o sa murim din asta, in situatia de a avea un presedinte, poate legal acoperit de hartii, dar profund ilegitim din punct de vedere democratic, asta nu e o noutate", a declarat Antonescu dupa intalnirea cu delegatia Comisiei de la Venetia.

El a adaugat ca pentru viitor trebuie facut in asa fel incat "sa avem si un inteles al nostru, cetateni romani, al institutiei prezidentiale si un presedinte, indiferent care va fi acela, care sa nu ne mai puna in aceeasi situatie".

In legatura cu datele transmise joi de INS, presedintele Senatului a spus ca sunt lucruri care pe fond se stiau sau se banuiau de acum un an cand au fost foarte multe discutii pe aceasta tema.

"S-au facut in felurite modalitati niste calcule atunci, amintesc faptul ca verdictul CCR s-a prelungit foarte mult, pana la inceputul lunii august, nu dintr-o decizie a Guvernului Ponta 1, nu dintr-o decizie a altcuiva, ci dintr-o decizie a CCR care in prima instanta a cerut clarificari de la Guvern. A survenit brusc acea erata in conditii care vor face deliciul istoricilor pentru ca nu au trait aceste vremuri in care milioane de voturi au fost batjocorite, care a schimbat toate aceste lucruri, iar acum ce putem sa comentam? Da, am spus-o de mai multa vreme, s-a facut cvorumul, Traian Basescu este un presedinte profund ilegitim, asta a fost decizia instantei constitutionale de atunci, poate ca pe mai departe aceste cifre de referendum macar in ceea ce priveste evidenta populatiei, sa fie folosite corect, ca atunci cand vom mai face un referendum, nu de suspendare sau de o asemenea gravitate, dar orice referendum, de pilda pentru Constitutie, sa-l facem macar corect, sa stim care sunt cei care au dreptul sa voteze si cum trebuie sa calculam cvorumul", a incheiat Antonescu.