Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la Bucuresti, spune intr-un interviu pentru Mediafax ca sustinerea coabitarii intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, dar si nominalizarile procurorilor-sefi s-au numarat printre prioritatile mandatului sau. Oficialul american a mai declarat ca s-a intalnit deja cu toti procurorii sefi, iar SUA are asteptari privind respectarea de catre Romania a cerintelor din ultimul raport MCV.

"Sunt aproape sapte luni de cand ambasadorul Mark Gitenstein a plecat din Ambasada noastra si eu am avut onoarea sa conduc misiunea in aceasta perioada. Prioritatile noastre principale au fost problemele economice si de business, promovarea firmelor americane care lucreaza in Romania, in climatul de afaceri de aici, politicile de securitate si politica internationala, desigur. Dar si statul de drept si intarirea institutiilor din Romania, am sustinut puternic, de asemenea, coabitarea intre primul-ministru si presedinte si nominalizarea noilor procurori-sefi", afirma Duane Butcher.

El a evitat insa sa precizeze in ce fel s-a manifestat aceasta sustinere din partea Ambasadei SUA, aratand ca in ultimul an a fost "o cooperare excelenta" cu Presedintia si Guvernul.

Potrivit lui Butcher, criza constitutionala din 2012 nu a afectat cooperarea in domeniul securitatii, iar in cele din urma Washingtonul a fost multumit sa vada ca regulile constitutionale au fost respectate: "In primul rand, trebuie sa subliniez ca Romania a fost in toata aceasta perioada un aliat de incredere. Cooperarea pe care am avut-o in domeniul securitatii, in Afganistan si nu numai, cu scutul antiracheta, nu a avut de suferit deloc in timpul crizei constitutionale. Am fost ingrijorati ca regulile constitutionale nu vor fi respectate, dar pana la urma ele au fost respectate si noi suntem foarte multumiti sa vedem asta. Am avut o cooperare excelenta cu Presedintia si Guvernul in ultimul an".

  • Butcher: Speram ca Romania va indeplini cerintele din raportul MCV. E important ca nimeni sa nu fie mai presus de lege

"Noi speram ca Romania va indeplini cerintele UE din raportul MCV. Noi credem ca e important ca nimeni sa nu fie mai presus de lege, iar alesilor in functii publice sa le fie aplicate cele mai inalte standarde privind integritatea personala", a mai afirmat Duane Butcher, raspunzand unei intrebari despre restantele privind recomandarile MCV care vizeaza un ministru cu dosar penal si Statutul parlamentarilor.

El a aratat ca nominalizarea noilor procurori sefi a fost o prioritate a mandatului sau din ultimele luni si ca, dupa ce s-a intalnit cu acestia, poate aprecia ca toti sunt profesionisti si ca spera ca vor avea rezultate bune: "M-am intalnit deja cu toti procurorii sefi care sunt in functie acum. Sunt impresionat de profesionismul acestora si am sperante mari ca vor avea rezultate. Doua luni e un timp prea scurt, dar cred ca am vazut deja o activitate foarte buna a acestora si speram ca va continua. Statul de drept este o componenta vitala din pachetul pe care o tara il ofera investitorilor americani. Este o teorie despre lasitatea capitalistilor, acesti oameni se duc acolo unde stiu ca investitiile lor vor fi in siguranta. Si un stat de drept puternic e un astfel de element de siguranta. Daca cineva merge in instanta, e foarte important sa stie ca proprietatea lui e protejata", a precizat oficialul american.