Faptul ca presedintele Traian Basescu s-a apucat de strategii agricole inseamna ca se pregateste pentru functia de prim-ministru, pentru ca Presedintia nu are nicio legatura cu agricultura, a declarat premierul Victor Ponta luni, la Antena 3, precizand ca se refera "in gluma" la ideea ca Basescu sa devina premier, transmite Mediafax.

"Daca pot sa glumesc, daca domnul presedinte Basescu s-a apucat de strategii agricole inseamna ca se pregateste pentru functia de prim-ministru, ca nu are nicio legatura Presedintia cu agricultura", a declarat Victor Ponta.

El a raspuns astfel in contextul in care moderatorul comenta faptul ca seful Guvernului efectueaza un turneu asiatic in care cauta investitori, iar presedintele Traian Basescu "s-a apucat sa faca strategii agricole".

La insistenta moderatorului pe acest subiect, Ponta a precizat ca nu vede posibila o astfel de "rocada", in care Basescu sa fie prim-ministru, iar el sa devina presedinte, explicand ca il sustine pe Antonescu pentru functia prezidentiala.

Presedintele Basescu a propus luni partidelor semnarea in septembrie, impreuna cu organizatiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii in perioada 2014-2030, care sa preia obiectivele raportului comisiei prezidentiale de specialitate, lansat, luni, in dezbatere publica.

Presedintele a mai spus ca "o tara cu un asemenea potential agricol care nu isi hraneste propria populatie trebuie sa isi puna intrebari", iar responsabilitatea de a corecta politicile agricole este in primul rand a oamenilor politici.

El a aratat ca trebuie "grija" pentru ca acest document sa nu ramana "imbracat frumos in piele in biblioteca Presedintiei" si sa devina realitate.

In aprilie 2013, presedintele Basescu a reactivat Comisia prezidentiala pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania.

Comisia a fost infiintata de catre Traian Basescu in iulie 2009, fiind condusa atunci de catre Dacian Ciolos, in prezent comisar european pentru Agricultura.