Presedintele Partidului National Taranist Crestin Democrat, Aurelian Pavelescu, a fost exclus din partid, in urma avizului dat duminica de membrii Biroului National de Conducere, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Vasile Lupu, potrivit Agerpres.

Lupu, care a fost ales presedinte interimar al PNTCD pana la organizarea Congresului Extraordinar, a spus ca excluderea s-a facut in lipsa lui Pavelescu pentru ca acesta nu a raspuns convocarii.

Printre altele, fostului lider al taranistilor i se reproseaza atitudinea dictatoriala, excluderi abuzive fara acordul BNC, declaratii care nu concorda cu orientarea partidului, subminarea constanta a forurilor de conducere.

"Azi (n.r. duminica) s-a intrunit la Iasi Biroul National de Conducere, birou recunoscut de instantele de judecata si care este inregistrat in registrul partidelor politice. Fata de masurile abuzive ale domnului Aurelian Pavelescu, de refuzul acestuia de a colabora cu forurile competente ale partidului, Biroul National a hotarat excluderea sa din partid. Pe 19 octombrie va fi organizat un nou Congres cu delegati desemnati statutar (...), cu participarea tuturor membrilor PNTCD care inteleg nevoia de crestin democratie in Romania, nevoia de credibilizare a institutiilor si statului roman", a precizat Lupu.

UPDATE Pavelescu sustine insa ca nu a fost exclus din partid, dezmintind, astfel, declaratia lui Vasile Lupu, despre care spune ca nu mai are calitatea de membru al formatiunii.

"Comunicatul privind excluderea din partid a d-lui Aurelian Pavelescu a fost emis de dl Vasile Lupu, care nu mai are calitatea de membru al partidului, precum si de alte persoane, care, de asemenea, nu mai au calitatea de membri, fiind excluse din partid. Aceste persoane au pierdut, irevocabil, procesele pe care le-au intentat partidului si dezinformeaza opinia publica. Aceleasi persoane, in urma cu 3 saptamani au emis, de asemenea, un comunicat prin care domnul presedinte Aurelian Pavelescu ar fi fost suspendat din partid. Mentionam faptul ca dl. Aurelian Pavelescu este singurul presedinte al partidului inregistrat la Registrul partidelor politice, fiind reconfirmat in functie la Congresul ordinar al partidului din 20.04.2013", se arata intr-un comunicat al biroului de presa al PNTCD, citat de Agerpres.

Lupu a declarat ca nu isi doreste sa candideze la sefia PNTCD sau la o alta functie de conducere in partid, dar ca si-a propus sa ajute la reorganizarea formatiunii politice.

"Nu voi candida la functia de conducere a PNTCD sau la alta functie in Congres. Singurul meu scop este sa duc pana la capat testamentul politic al lui Iuliu Maniu, de a nu lasa partidul sa moara", a afirmat Lupu.

Presedintele interimar al taranistilor a mai spus ca in cadrul aceleiasi intalniri s-a decis ca sanctiunile si excluderile facute de Pavelescu sa fie declarate "drept nule si neavenite" si ca o alta hotarare priveste cooptarea celorlalte factiuni ale partidului si relansarea acestuia pe scena politica.

"Vom proceda la reorganizarea unor conferinte judetene la care sa participe toti membrii de partid astfel incat sa facem unificarea PNTCD si intoarcerea sa pe scena politica. Principala problema a Romaniei nu e criza economica, ci criza de credibilitate. Noi suntem hotarati sa reconstruim un partid credibil. Un partid, inainte de a fi o grupare de oameni, este un grup de principii, de ideologii", a mai spus Lupu.