Consilierul prezidential Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, sustine intr-o postare pe blogul sau ca, daca subiectele de la Evaluarea Nationala din acest an au fost manipulate astfel incat procentajele de reusita sa fie artificial de mari, "atunci ne aflam in fata unei fraude institutionale comandata politic".

"La nivel national rezultatele par sa fie in acest an mult mai bune decat cele de anul trecut (primul an in care au fost camere de luat vederi la evaluarea nationala), dar similare cu cele din anii anteriori in care nu erau camere de luat vederi", noteaza Daniel Funeriu, sambata seara, pe blogul personal.

Funeriu precizeaza ca "toti elevii care au luat note mari si profesorii lor trebuie felicitati" si "daca rezultatele reflecta realitatea atunci inseamna ca avem un salt spectaculos al rezultatelor. Ceea ce ar fi foarte bine".

Insa, arata el, "daca subiectele au fost manipulate astfel incat procentajele de reusita sa fie artificial de mari atunci ne aflam in fata unei fraude institutionale comandata politic".

Funeriu aminteste ca notele de la evaluarea nationala sunt luate in considerare pentru intrarea la liceu. "Deci este vorba despre un concurs si nu doar despre un simplu examen. Asadar subiectele nu trebuie numai sa verifice nivelul de cunostinte dar si sa stabileasca o ierarhie", subliniaza el.

Potrivit fostului ministru al Educatiei, expertii sunt cei care trebuie sa verifice daca subiectele au fost "manipulate" pentru a fi mai usoare.

"Garantez pentru faptul ca expertii Ministerului sunt de buna calitate si ca nu fac un astfel de lucru. Singura situatie in care cei mai slabi de inger ar participa la o asemenea frauda ar fi daca primesc comanda politica sa elaboreze subiecte artificial de usoare. Eu nu mi-am permis niciodata sa intervin asupra naturii subiectelor la examene. Expertii sunt cei care trebuie sa se ocupe de acest aspect", sustine el.

In final, Funeriu prezinta, pentru comparatie, subiectele de anul trecut si subiectele de anul acesta, precum si procentajul, pe ani, al elevilor cu note peste 5: "2011 (fara camere de luat vederi) = 81.79%; 2012 (cu camere de luat vederi) = 66.12%; 2013 (cu camere de luat vederi) = 75.91% (surse)".