Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, referitor la referendumul national pe care l-a propus la inceputul lunii, ca "urmareste" politicienii si in functie de decizia acestora referitoare la legea referendumului, semneaza decretul. El a afirmat ca noua constitutie este "constitutia unei gasit de politicieni" care s-au considerat "vesnici".

"Eu am initiat referendumul pe fondul faptului ca majoritatea parlamentara nu respecta referendumul din 2009, am speranta ca atunci cand se vor hotari sa promoveze constitutia vor deveni realisti si vor promova un proiect care sa tina cont de acel referendum. Referendumul meu e strans legat de referendumul constitutional pe care il organizeaza USL.

Eu nu aman (referendumul), eu ii urmaresc, functie de decizia lor semnez si eu decretul. Asta am spus de la bun inceput, ca astept doua lucruri: sa vad cum iese Legea referendumului, si sunt convins ca mult mai usor trece referendumul meu cu 50% decat Constitutia lor, pentru ca asta nu e Constitutia Romaniei, e Constitutia unei gasti, a unei gasti, a unui grup. Ca sa fi fost o Constitutie pentru romani trebuia dezbatuta public, trebuia sa ia observatii de la cetateni. E o gasca de politicieni care s-au hotarat sa-si faca o Constitutie pentru ei, considerand ca-s vesnici, si uita ce a patit Adrian Nastase, care si el si-a facut o Constitutie pentru el. Cel mai bine este sa faci o Constitutie pentru popor. Si de asta eu stau cu referendumul in functie de reactiile lor", a declarat Traian Basescu, la iesirea de la intalnirea cu membrii fondatori si reprezentantii filialelor Fundatiei Miscarea Populara.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in 11 iunie ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca referendumul privind Legislativul unicameral cu 300 de parlamentari va fi declansat dupa adoptarea noii legi a referendumului si a Constitutiei revizuite de catre Parlament, punctand ca acest lucru se va intampla cu cel putin o saptamana inaintea referendumului pentru revizuirea Legii fundamentale.

"Referendumul va fi declansat dupa ce se intampla doua lucruri: primul este legat de adoptarea noii legi a referendumului si al doilea - adoptarea de catre Parlament a Constitutiei revizuite", a precizat Traian Basescu.

El a mai spus ca respectivul referendum va fi declansat cel putin cu o saptamana inaintea scrutinului popular pentru Constitutie.

Parlamentul a respins insa avizul favorabil al Comsiei Juridice privind solicitarea presedintelui Traian Basescu. PSD si PDL au votat pentru solicitarea presedintelui in timp ce PNL a votat impotriva, UDMR si PPDD s-au abtinut. Raportul Comsiei a obtinut 191 pentru, 69 de abtineri si 123 impotriva. Avizul Parlamentului este unul consultativ.