Presedintele Senatului, Crin Antonescu, va reprezenta Romania duminica seara la ceremonia organizata la Zagreb, cu prilejul aderarii Croatiei la Uniunea Europeana, incepand de la 1 iulie 2013, informeaza Senatul intr-un comunicat citat de Mediafax.

UPDATE 1: "L-am delegat sa ma reprezinte. L-am rugat sa ma reprezinte si a fost de acord si ii multumesc ca a fost de acord," a declarat Traian Basescu la Bruxelles, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema in cadrul unei conferinte de presa.

UPDATE 2: Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri seara, la Romania TV, ca stia de decizia presedintelui Traian Basescu de a-i cere lui Crin Antonescu sa reprezinte Romania la Zagreb si ca este "un gest de normalitate politica".

"Stiam mai de mult acest lucru. Mi se pare un gest de normalitate politica. Eu sunt plecat in Asia si nu puteam sa particip, presedintele probabil are alt program si totusi Croatia este o tara prietena cu Romania, intra in UE, iar faptul ca este reprezentata de numarul doi, de dl. Crin Antonescu, este un semn de respect, este un semn absolut normal. Sunt absolut convins ca Crin Antonescu ne reprezinta foarte bine, iar toate povestile acelea vechi sper ca se inchid in acest fel. (...) Ma simt foarte bine intr-o Romanie care macar in afara granitelor tarii se comporta civilizat si nu isi exporta razboaiele din tara peste granite", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

El a afirmat ca si-ar dori "tot timpul o coabitare in trei" in reprezentarea Romaniei in afara tarii.

"In afara tarii sa stiti nu e Romania nici a lui Basescu, nici a lui Antonescu, nici a lui Ponta. In momentul in care mergem la Bruxelles, la Zagreb, aici oamenii vorbesc despre... sunt interesati de Romania nu de cine e prieten si cine nu e prieten intre sefii temporari, evident, ai Romaniei, iar faptul ca intram in acest gen de normalitate nu poate decat sa prinda bine Romaniei. Faptul ca nu mai mergem... Stiti, eu stiu cat de mult a costat Romania stilul acela oribil in care toate injuraturile si toate minciunile despre Romania le spuneau niste romani si am impresia ca le mai spun inca pe la Bruxelles, dar din ce in ce mai putini. Faptul ca iesim in afara granitelor tarii, cu presedintele tarii la Bruxelles, cu presedintele Senatului la Zagreb, eu la Beijing, asta nu poate fi decat un lucru bun pentru Romania si sunt foarte bucuros ca se intampla acest lucru", a mai spus Ponta.

"La ceremonia care va marca, in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, evenimentul istoric al aderarii, sunt invitati sa participe sefi de stat si de guvern din cele 27 de tari membre ale UE si din Balcani", se arata in comunicat.

Antonescu s-a mai aflat in vizita oficiala in Croatia in perioada 17-18 iunie, prilej cu care a mentionat faptul ca aderarea Croatiei la UE este "un succes istoric, ce deschide o noua perspectiva tuturor statelor din Balcanii de Vest, intr-un moment destul de dificil pentru Uniunea Europeana, in care cooperarea si increderea intre parteneri sunt deosebit de importante".

Dupa un deceniu de negocieri, Croatia devine la 1 iulie cel de-al 28-lea stat membru al U. Croatia este cea de-a doua dintre cele sase republici iugoslave care adera la UE, dupa Slovenia in 2004.