Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi ca momentul optim pentru organizarea referendumului pentru Constitutia modificata va fi stabilit in cadrul USL, respectand decizia Curtii Constitutionale, astfel incat "oamenii sa nu vina degeaba la vot". Intrebat daca se ia in calcul posibilitatea organizarii referendumului o data cu alegerile prezidentiale din 2014, liderul liberal a raspuns ca nu este exclus, fiind o varianta luata in calcul de USL.

Totodata, Antonescu a criticat decizia Curtii Constitutioanale catalogand-o drept "o noua premiera, avem un nou exemplu de modul in care niste oameni - sase - sapte, maxim noua, nu stiu exact cati - se substituie de fapt celor care sunt mandati, ca e vorba de Parlament, ca e vorba de Guvern, sa ia decizii in aceasta tara".

"Acest efort de modificare a Constitutiei este unul foarte serios. [...] Exista lucruri esentiale care apar si care sunt necesare in aceasta modificare de Constitutie. Nu ne batem joc de oameni, nu ne batem joc de oamenii care vin la vot", a declarat Crin Antonescu.

Liderul PNL a precizat ca "vom decide impreuna cu partenerii din USL momentul optim pentru ca, respectand cea ce Curtea Constitutionala a dat, respectandu-i si pe oamenii care vor sa isi spuna parerea, sa facem in asa fel incat oamenii sa nu o faca degeaba."

"Despre hotararea Curtii, sigur ca s-au exprimat parerile pe care le cunoasteti. Este fara precedent, CCR, prin prevederile legii ei de organizare, se pronunta asupra unui act normativ daca este sau nu constitutional, nu cand intra in vigoare, nu prescrie, nu adauga la Constitutie cand intra in vigoare. Nu s-a mai intamplat asa ceva, avem o noua premiera, avem un nou exemplu de modul in care niste oameni - sase - sapte, maxim noua, nu stiu exact cati - se substituie de fapt celor care sunt mandati, ca e vorba de Parlament, ca e vorba de Guvern, sa ia decizii in aceasta tara si, excedandu-si atributiile, ne spun multe alte lucruri si ne impun multe lucruri decat singurul lucru pe care sunt indreptatiti sa il spuna: daca ceva, in sensul unui act normativ, lege sau hotarare, este sau nu constitutional", a afirmat Antonescu.

"Acum, avem o lege care este declarata constitutionala, obiectia de neconstitutionalitate s-a respins, dar vine Curtea si face calendarul intregii Romanii punand intr-o mare dificultate in primul rand proiectul regionalizarii", a adugat liderul liberal.

Referindu-se la data de organizare a referendumului, Antonescu a afirmat ca "e vorba de momentul optim pentru ca acei cetateni ai Romaniei care au responsabilitatea de a-si spune cuvantul intr-o chestiune esentiala, cum este o Constitutie, sa nu vina la vot degeaba".

Intrebat daca liderii USL se gandesc sa organizeze referendumul odata cu alegerile prezidentiale, Antonescu a raspuns: "nu este exclus, este o varianta, pentru ca alegerile prezidentiale sunt un moment in care exista, in primul rand un interes electoral mai mare si, doi, este primul moment electoral de dupa acest termen de un an. Eu, in principiu, cred ca un referendum ar trebui sa fie facut separat de alte alegeri pentru ca dezbaterea sa se concentreze pe subiectul acelui refendum."

"Noi am spus foarte clar, de la bun inceput, ca dorim sa finalizam pentru a face un referendum distinct, pe aceasta tema, in luna octombrie. Daca nu ne lasa Curtea Constitutionala, noi ce sa facem? Daca nu ne da voie Curtea, n-avem ce sa facem, nici nu putem chema oamenii din trei in trei luni la vot", a declarat Antonescu.

Intrebat daca PNL merge pe continuarea procesului de revizuire cu referendum in toamna, Antonescu a reiterat ca "vom propune, calculand si evaluand impreuna cu partenerii - proiectul Constitutiei ramane evident in picioare - dar vom propune referendumul, vom lau o decizie impreuna, luand in calcul care este momentul cel mai bun pentru ca oamenii sa nu vina degeaba la vot".

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca modificarea Legii referendumului, prin care a fost scazut pragul de prezenta, este constitutionala in masura in care nu se aplica un an de la data intrarii in vigoare. Decizia CCR este definitiva, general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei.