PDL sustine ca decizia de miercuri a Curtii Constitutionale privind pragul la referendum a dejucat tentativa USL de a promova o constitutie nedemocratica cu putin peste un milion de voturi.

"Decizia de miercuri a Curtii Constitutionale consfinteste faptul ca USL nu poate schimba legislatia referendumului cu mai putin de un an inainte de desfasurarea lui, asa cum a sustinut tot timpul si PDL. Scaderea pragului de validare a referendumului a facut parte din strategia USL de promovare, chiar in cursul acestui an, a unei Constitutii profund nedemocratice", sustine PDL intr-un comunicat citat de Mediafax.

PDL arata ca a sustinut constant ca nu se pot schimba regulile in timpul jocului si ca USL trebuie sa accepte si sa respecte norme europene, precum recomandarile de buna practica democratica ale Comisiei de la Venetia.

"Asa cum am remarcat si in corpul sesizarii depuse la CC, modificarea cvorumului cu mai putin de un an inainte de organizarea unui referendum incalca Codul de bune practici adoptat de Comisia de la Venetia in martie 2007, care spune foarte clar: "Aspectele fundamentale in materia dreptului referendar nu trebuie sa poata fi modificate cel putin un an inainte de referendum, sau trebuie reglementate de Constitutie ori la un nivel superior legii ordinare"", se arata in comunicat.

PDL anunta si ca va continua demersurile demarate saptamana aceasta de constituire a unei "Coalitii pentru Constitutia Cetatenilor" care sa reuneasca toate fortele parlamentare, neparlamentare, politice sau apolitice pentru ca romanii sa fie informati asupra adevaratelor intentii ale USL ascunse in proiectul de revizuire a Constitutiei.

"Proiectul USL pentru o noua Constitutie instituie dictatura unei majoritati parlamentare de moment asupra vointei populare, schimbarea raporturilor de putere in stat si transformarea parlamentarilor PSD, PNL, UNPR si PC in stapani peste toata Romania. Decizia de astazi a CC a dejucat tentativa USL de a promova o Constitutie nedemocratica cu votul a doar putin peste un milion de romani", se mai arata in comunicat.

***

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis miercuri Curtea Constitutionala.

Curtea a dat publicitatii urmatoarea decizie:

"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului si constata ca dispozitiile legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii".

Curtea Constitutionala precizeaza ca decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial Partea I.

***

In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "impotriva" si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect.

In aceeasi zi, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a anuntat ca PDL, UDMR si PPDD ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum.