Presedintele Comisiei pentru cultura si media de la Senat, Georgica Severin (PSD), a declarat luni pentru Agerpres ca Lilian Zamfiroiu, diplomat de cariera, este propunerea USL pentru functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR). Severin a spus ca propunerea va fi inaintata marti Birourilor Permanente. Lilian Zamfiroiu este de sapte ani adjunctul ambasadorului Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu.

Lilian ZamfiroiuFoto: AGERPRES

"Propunerea pe care o voi supune audierii maine in comisiile reunite, evident dupa ce va trece prin Biroul Permanent ca propunere a USL, este domnul Lilian Zamfiroiu, diplomat de cariera, de sapte ani este adjunctul ambasadorului nostru la UNESCO, deci are o vasta experienta in zona cultural-international-diplomatica, motive pentru care ni s-a parut noua ca este cel mai apropiat de criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca in momentul de fata presedintele ICR. Este propunerea USL ce va fi inaintata marti Biroului Permanent al Senatului dupa care vom audia candidatul si il vom supune aprobarii plenului Senatului probabil miercuri, bineinteles daca va trece de audieri", a spus senatorul Georgica Severin.

Reamintim ca Andrei Marga si-a dat demisia din functia de presedinte ICR dupa o serie de critici din partea premierului Victor Ponta si dupa ce si-a pierdut sustinerea politica din partea USL. Mandatul lui Marga la sefia ICR a fost marcata de o serie de scandaluri publice.

Cine este Lilian Zamfiroiu:

- Actual adjunct al ambasadorului Romaniei la UNESCO

- Doctor in istorie al Universitatii din Oradea (2010, lucrarea de Doctorat cu titlul "Relatiile diplomatice romano-italiene intre anii 1918 - 1940" sursa)

- Potrivit publicatiei locale Curierul de Ramnic, Lilian Zamfiroiu a absolvit în 1987 Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti. A predat timp de patru ani, dupa care a fost angajat inspector in Ministerul Educatiei. In 1997 s-a transferat pe Ministerul Apararii Nationale, Directia de Relatii Publice. In 2001 a intrat prin concurs in Ministerul Afacerilor Externe. A coordonat Directia Arhive Diplomatice a MAE.

Declaratii facute de Lilian Zamfiroiu intr-un interviu pentru ziarul local Impact Real cu ocazia lansarii cartii sale in Ramnicu Valcea (2011):

  • "Mi s-a mai spus că am talentul comunicării şi, iarăşi, nu vreau să se interpreteze ca lipsă de modestie. Cred în această afirmaţie, pentru că realmente mă simt foarte bine şi cu un academician la masă, dar şi alături de oameni absolut simpli; muncitorii de la Oltchim, de exemplu. Şi au fost şi din aceştia în sală, pe care îi simt la fel de apropiaţi. Nu este pic de ipocrizie în această afirmaţie".
  • "Domnul Manolescu este un reper în cultura română, şi şansa de a lucra alături de domnia sa la Paris, cu toată modestia, cred că puţini oameni din România au avut-o sau ar putea-o avea".

Imagini de la lansarea cartii "Relatiile diplomatice romano-italiene intre anii 1918 - 1940" la Ramnicu Valcea:

Articol in curs de actualizare