Andrei Marga si-a dat demisia de la conducerea ICR, citand din filosofi: Eu le vorbeam de infinit, iar ei aminteau de lungimea pantalonilor

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 17 iunie 2013, 16:09 Actualitate | Politic

Andrei Marga
Foto: Hotnews
Andrei Marga a demisionat luni din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, a confirmat, pentru HotNews.ro, biroul de presa al acestei institutii.

In 15 iunie, premierul Victor Ponta, recent revenit din Germania, a atras atentia ca la Institutul Cultural Roman "lucrurile nu merg bine" si le-a cerut ministrilor Culturii si Externelor ca, impreuna cu membrii comisiei de cultura din Senat, sa faca "rapid o analiza" si sa propuna, inclusiv politic, "toate masurile necesare", pentru ca ICR "sa redevina totusi o institutie care sa ne ajute in promovarea culturii noastre in strainatate".

Dupa aceasta declaratie publica, au inceput sa se inmulteasca informatiile pe surse potrivit carora demiterea lui Andrei Marga este iminenta.

In replica, Andrei Marga a acordat un interviu gandul.info, in care arunca o parte a raspunderii asupra Ministerului Afacarilor Externe.

Ulterior, biroul de presa al ICR a publicat o lunga scrisoare de demisie a lui Andrei Marga, pe care o reluam mai jos:

"La 11 septembrie 2012, Senatul Romaniei m-a numit in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman. La data respectiva ma aflam in Germania, unde ma pregateam pentru a-mi onora contractul ca profesor invitat la Universitatea din Toronto (Canada). Am acceptat numirea si am trimis declaratia de intentii (vezi Andrei Marga, Cultura, democratie, modernizare, ICR, Bucuresti, 2013, pp.99-104). Instantaneu, s-au lansat defaimari, tipice intelegerii primitive a politicii, mai ales dupa reteta deformarii celor spuse, pentru a putea fi 'combatute'. S-a folosit apoi orice alt pretext pentru atacuri, mergand pana la fabricatii biografice spre a influenta naivii.

Nu am de rectificat sau de retractat nimic din ceea ce am spus pana acum. In plus, pentru ca in Romania se minte vartos si se deformeaza copios vorbele si faptele, mai precizez ca documentele actiunii mele la ICR - la fel ca si documentele actiunii mele la Ministerul Educatiei Nationale, la Universitatea din Cluj si la Ministerul Afacerilor Externe - sunt publicate in volume ce pot fi consultate. Se poate minti o vreme, dar, pana la urma, se poate verifica pe acte. Documentele actiunii la ICR constituie un nou volum (cu titlul Alocutiuni, reactii, documente, 2013), in succesiunea celui evocat.

In intervalul de timp mentionat, ICR s-a schimbat in bine. S-au recompus forurile de conducere ale ICR. Am inlocuit desemnarile discretionare in functii cu concursuri. Intre timp, directorii institutelor din New York, Paris, Chisinau, Lisabona, Budapesta si directorii adjuncti de la New York, Berlin, Viena, Roma, Venetia, Lisabona sunt noi. Alti directori si directori adjuncti noi se afla in procedura de numire. S-a elaborat un nou program, axat pe actiuni cu impact durabil. A inceput reconstructia bibliotecilor romanesti si a prezentei romanesti in mari biblioteci. S-a restabilit primatul valorii autorului si a operei in fata oricaror altor considerente (varsta, afinitati etc.). S-a instalat o noua intelegere, largita a culturii (incluzand, de asemenea, stiintele si reflectiile institutionale, filosofia si teologia). Un nou sistem de burse s-a pus in aplicare, iar o noua geografie a institutelor culturale romane in strainatate se afla in faza aprobarilor. S-a intrat intr-o noua interactiune cu mediul economic, cu personalitatile si institutele din tara. S-a revenit la folosirea chibzuita a resurselor. S-a participat la toate targurile majore de carte si a debutat revista romaneasca de recenzii destinata strainatatii. S-au facut multe alte lucruri, in premiera. Un buletin informativ periodic a informat asupra lor S-au lansat deja organizarea de librarii romanesti in strainatate, crearea accesului online la fondul bibliotecilor autohtone, a platformei de comunicare globala a celor care folosesc limba romana si altele. Nici o alta institutie publica a Romaniei nu s-a schimbat atat de mult, intr-un timp atat de scurt.

Nu am raspuns decat sporadic denigrarilor, nici chiar atunci cand acestea semanau cu ceea ce un filosof spunea:  "eu le vorbeam de infinit, iar ei aminteau de lungimea pantalonilor". Argumentum ad hominem sau straw man fallacy sunt sofismele pe care s-au bazat detractorii. A trebuit sa le arat unor insi cu pretentii culturale ca nu au proprietatea cuvintelor. De asemenea, cateva lucruri ce tin de cultura au putut fi observate in legatura cu ICR-ul pe format vechi: cum s-a fraudat, cat de multe au fost 'pilele' in reprezentarea externa, cum s-a incercat monopolizarea culturii, cum s-au etalat unii mituind in exterior, cat de profunda este degradarea unor pretinsi directori de constiinta. Asemenea situatii nu se pot generaliza, oamenii fiind diferiti, dar nu vor putea fi ocolite cand se va discuta lucid si serios realitatea anilor recenti.

Nu sunt interesat de evaluarile celor amintiti, chiar daca tinta lor vizibila este macularea altora. Nu ma intereseaza nici parerea a tot felul de insi suficienti si imbufnati, lipsiti de realizari, care, nimeriti printre parlamentari demni de respect, recurg la orice delatiune ca sa iasa in fata. Nu ma intereseaza negociatorii din culise. Nu mi se pare ca prezinta interes nici opinia celor care una promit si alta fac, accentuand incadrarea Romaniei pe o directie gresita. Nu am de dat vreo proba cu nici unul dintre acestia.

Am fost confruntat continuu cu cel putin trei impedimente.
Primul provine dintr-o legislatie ce este atat de 'originala' incat nu are seaman in tarile europene. De pilda, nu doar consiliul de conducere, ci si conducerea executiva este pluricolora la ICR, ceea ce ingreuneaza decizia, iar trecerile prin comisiile senatului a revocarilor din functie nu se face nici in cazul, evident mai important, al ambasadorilor. Al doilea impediment provine din restrictiile bugetare impuse in 2012-20013. Al treilea provine din birocratia sufocanta a aprobarilor. Spre exemplu, deschiderea ICR Nurnberg - Munchen, pentru care s-au primit acordul guvernului Bavariei in decembrie 2012 si, in zece zile, aprobarea Ministerului de Externe german, nu are nici acum, dupa mai mult de sapte luni, raspunsul Ministerului roman de Externe.

Sunt multe intrebari deschise. Este de platit acum costul unei amalgamari lipsite de legitimare, cata vreme, si in iunie si in decembrie 2012, oamenii au votat altceva? Sunt de platit eforturile de a schimba personal numit odinioara in exterior pe criterii obscure? Este lupta ascunsa a unor politicieni dezorientati? Este in joc o chestiune de imaturitate? Sunt toate acestea laolalta?  

In contextul evocat si cu considerentele amintite, demisionez din functia de presedinte al ICR, cu solicitarea ca demisia sa intre in vigoare imediat"
.
[P] ​Accepta provocarea unui business fara hartii! E mai simplu decat crezi               

Activitatile noastre zilnice sunt din ce in ce mai orientate catre mediul electronic si online. Traim intr-un ritm care ne-a impus sa adoptam solutii eficiente si sigure pentru a plati facturi si taxe, a face cumparaturi, a verifica soldurile bancare, etc. Este o practica pe care am ales-o din dorinta de a simplifica lucrurile si pe care multi dintre noi ne dorim sa o regasim si in viata profesionala, unde cautam solutii pentru a depasi constrangerile de timp si spatiu atunci cand trebuie sa obtinem  o aprobare, sa  semnam rapid un contract sau sa accesam un document de la distanta.
13987 vizualizari
 • +38 (42 voturi)    
  În sfârșit (Luni, 17 iunie 2013, 16:16)

  Berzelius [utilizator]

  un lucru bun.
  Ca să nu i se „păteze” CV-ul cu o demitere din fruntea ICR-ului, Marga a preferat să-și dea demisia, după ce i s-a pus clar în vedere că urmează sa fie trimis la plimbare.
  Mare om, mare caracter, monșer!
   #showComment
 • +42 (44 voturi)    
  oleeeee (Luni, 17 iunie 2013, 16:19)

  RoMaLeS [utilizator]

  ia si caloriferul cu tine ba...
   #showComment
 • +43 (45 voturi)    
  acest (Luni, 17 iunie 2013, 16:29)

  andrei1245 [utilizator]

  dinozaur neocomunist il face si pe iliescu sa para liberal.

  acest incuiat fara caracter a devenit de nesuportat si pentru ciracii uslamisti
   #showComment
 • +20 (22 voturi)    
  hahaha (Luni, 17 iunie 2013, 16:33)

  0m [utilizator]

  ..puteam să pun pariu că e lipit cu SuperGlue de scaunul de la ICR; se pare că nimeni nu e de neatins în România
 • +24 (28 voturi)    
  Blestemul poneiului roz (Luni, 17 iunie 2013, 16:37)

  Dianora [utilizator]

  Daca va mai amintiti de micul animal jucarie prezentat la o expozitie a ICR cu o mica zvastica pe fundulet(apropo, zvastica la origine e indiana) si care a starnit mare furtuna la Bucuresti? Atunci va amintiti ca imediat ce el-poneiul, Patapievici, ICR, au inceput sa fie atacati fenomene stranii au inceput sa se manifeste: au cazut sub aripa blestemului pe rand Adrian Paunescu-deces, Nistorescu-accident, SRStanescu- povestea cu fiul lui/accident, sinucidere, Badea-faliment afacere cu chibrituri, etc. Se pare ca poneiul loveste din nou: Voiculescu-stiti ce, nu-i asa, Marga-mazilit and counting!
  Concluzie: "Nu-i bine sa te iei de animalele mici"(asta n-am zis-o eu!), nici sa strici o treaba care merge bine, ca provoci soarta!
   #showComment
 • +19 (19 voturi)    
  Ia zi pontanacule... (Luni, 17 iunie 2013, 16:40)

  triciupa [utilizator]

  ...il pui pe georgica severin in locul lui marga? Zi-ne si noua ce merite culturale are musiu? Ce lucrari a publicat, ce institutii majore de cultura a condus? Revista "Zarva" din Campina crezi ca e o referinta suficienta pentru conducerea ICR?
  Dar in strainatate cum e apreciat nea georgica? Cum i-a fost receptata opera peste hotare? Cum este vazut de catre directorul institutului francez? Dar de catre cel german? Ce spui, ca n-a auzit nici draq de el? Pai daca opera n-are, competenta n-are, nu-l stie nimeni, spune-ne si noua, ce-l recomanda? Vocea si talentul, nu-i asa?
   #showComment#showComment
 • +15 (19 voturi)    
  Lipsa de demnitate! (Luni, 17 iunie 2013, 16:41)

  un dac [utilizator]

  Macar puteai sa ai bunul simt si sa astepti sa te demita!
  Nu ma gandeam vreodata ca o demisie poate fi lipsita de demnitate, uite ca ai inventat tu chestia asta dupa ce ai inventat si caloriferul.

  Esti jalnic. Ii ajungi lui Plesu la turul pantalonilor, exact pe unde si el, ca tot omul, nu scoate filozofii, ci "chirpicul" din care ai cladit noul ICR.
  Haide pa!
 • +22 (26 voturi)    
  Pa si la revedere (Luni, 17 iunie 2013, 16:46)

  mache [utilizator]

  ... tavariski margilovici...

  Baga o pensie in tine si scuteste'ne de prezenta ta total necarismatica...

  Om de cultura my ass...
 • +21 (23 voturi)    
  mda... (Luni, 17 iunie 2013, 16:50)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  am intalnit si securisti prosti...
 • +17 (19 voturi)    
  caloriferuuu' (Luni, 17 iunie 2013, 16:51)

  caloriferu' [anonim]

  Instinctul de turnator l-a facut sa-si simta sfarsitul aprope..
  A vazut ca-i pe faras si s-a subliniat singur pe mijloc.
  Am ajuns sa ne bucuram ca macar nu mai distruge mai mult decat a facut-o.
  Oricum, trist e ca nimeni nu-l va trage la raspundere.
  N-a platit el nici pentru nenorocirile din trecut (ba l-au mai si avansat, pentru 'merite deosebite').
  Evident ca, precum multi altii, nu v-a plati nici pentru cele de acum.
  Platim tot noi si pentru astea.. C'asa-i in tenis..
 • +14 (18 voturi)    
  Si caloriferu? (Luni, 17 iunie 2013, 16:51)

  petrol_head [utilizator]

  Cum ramane cu caloriferul? Il lasa asa sprijinit de perete fara sa-l mai promoveze nimeni?
  Eu sper sa nu-l uite si sa si-l puna in spate sa-l duca naibii ca rugineste...
 • +14 (16 voturi)    
  Halucinant (Luni, 17 iunie 2013, 16:55)

  Fantoma [utilizator]

  "Este de platit acum costul unei amalgamari lipsite de legitimare, cata vreme, si in iunie si in decembrie 2012, oamenii au votat altceva? " Se pare ca tovarasu' informator credea ca e de ajuns sa castige alegerile ca sa stea cu fundu gras pe un post caldut si bine platit mult si bine. TOVARASU' , in Romania 2013 se mai si munceste!!!!!! Nu confunda alegerile cu altceva. Lumea a votat schimbarea (in mai bine) nu lenea!
 • +14 (18 voturi)    
  Calorifer... (Luni, 17 iunie 2013, 16:55)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  infinit?!
  Taci, urangutane!
  (Sorry animalelor. Asta le este mult inferior!)
 • +11 (13 voturi)    
  Dute si ne uita, iute.. (Luni, 17 iunie 2013, 17:02)

  nik [anonim]

  Precum si noi vom incerca sa uitam de " caloriferu udat " ! D. esti depasit si expirat, tzinut in viata politica, de compromisuri "profunde".
  Mare pacat ca esti din Ardeal, sper sa nu fie adevarat, ca altfel, ne'ai dat cu "infinitu" in cap si cu itzari la gioale, dinozaur fara inima de ruman.
 • +11 (13 voturi)    
  Pe bune ?!?!? (Luni, 17 iunie 2013, 17:24)

  cetatean [anonim]

  Nu credeam ca lucruri minunate se mai pot intampla si din senin .... si totusi :)
 • +11 (13 voturi)    
  Canicula salveaza Romania ! (Luni, 17 iunie 2013, 17:31)

  blackbik [utilizator]

  Caloriferul, fonta culturii romanesti si-a dat demisia !
  Traiasca Canicula !!!
 • +9 (11 voturi)    
  too late (Luni, 17 iunie 2013, 17:35)

  amanda13 [utilizator]

  faptul ca ai plecat la spartul targului nu arata decat ca esti un las si un frustrat care nu stie sa piarda
 • +4 (6 voturi)    
  infinitatea (Luni, 17 iunie 2013, 17:47)

  Ar3s [utilizator]

  presupune unicitate, in conformitate cu legea antagonismului avandu-si limitele. Revolutia.
  Mai degraba, Marga le vorbea LA infinit.
 • +7 (9 voturi)    
  fiecare pasăre pe limba ei piere (Luni, 17 iunie 2013, 18:17)

  visio [utilizator]

  Marga a aflat chestia asta, Ponta Plagiatorul o va afla...
 • +8 (8 voturi)    
  Am ajuns să ne bucurăm... (Luni, 17 iunie 2013, 20:14)

  kalashnikov [anonim]

  Am ajuns să ne bucurăm pentru că Andrei Marga nu mai este preşedintele ICR... La fel cum ne-am bucurat când ministrul Educaţiei nu a mai fost Liviu Pop sau Ecaterina Andronescu... Dar toţi şi-au îndeplinit misia destructivă... Toţi vor fi în continuare foarte vizibili la TV, pentru că altceva nu mai ştiu să facă...
  În ăst timp, Funeriu şi Patapievici vor încerca să-şi facă rost de nişte diplome...
 • +4 (6 voturi)    
  pantalonii lui Marga (Luni, 17 iunie 2013, 20:18)

  constantin [anonim]

  Ii dau dreptate lui Marga cand filozofeaza pe tema pantalonilor.
  Tot ce a realizat la ICR a facut cu CAPUL din proprii pantaloni. Filozoful adevar graieste !
 • +4 (6 voturi)    
  bine (Luni, 17 iunie 2013, 20:29)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  ca dispare di viata publica, pentru totdeauna, sper, turnatorul ramolit prosovietic marga. Adio si n-am cuvinte.
 • +3 (5 voturi)    
  am (Luni, 17 iunie 2013, 21:06)

  pion [anonim]

  un dobitoc de care romania a scapat. decat un semidoct cu multiple diplome mai bine un autodidact cu 8 clase.
 • -10 (14 voturi)    
  Cine ni sunt comentatorii? (Luni, 17 iunie 2013, 21:09)

  Tristul [utilizator]

  Cati dintre cei care-si dau cu pararea aici au citit macar zece pagini din scrierile prof. Marga? Li se potriveste de minune caracteriazarea acestuia, de insi ,,suficienti si imbufnati". Modul primitiv de a imprastia propriile laturi, cu aerul ,,avantului revolutionar", este de-a dreptul hilar! Si totodata trist! Va recomand sa frunzariti (cel putin) lucrarea sa ,,Rationalitate, comunicare, argumentare". Apoi avantati-va!
   #showComment#showComment#showComment
 • +3 (5 voturi)    
  De la minus infinit, la plus infinit. (Luni, 17 iunie 2013, 21:42)

  Supravietiutorul [utilizator]

  De la minus infinit, la plus infinit, Marga avea o mare marja de actiune, in care sa vina cu un proiect de Tara! Sa nu uitam ca aia cu infinitul, se numeau comunisti, deoarece mereu acestia ne anuntau mereu ceea ce nu puteam antinge!
 • +1 (3 voturi)    
  calorifer...din fonta (Marţi, 18 iunie 2013, 8:05)

  elwis [utilizator]

  da, da ...dar cind iesi fara pantaloni ...!....infinit ? ! aiurea....caloriferul !
 • -5 (5 voturi)    
  Marga - sef de balbe, Patapievici - sef de propaganda (Marţi, 18 iunie 2013, 9:01)

  contele_de_saint_simon [utilizator]

  Un lucru bun, initiat de premierul Ponta: dupa Patapievici, care s-a preocupat integral de propaganda basista, asistam si la inlaturarea lui Marga, cel fara directie si pricepere manageriala.

  Cu interes, asteptam in funtea ICR un manager cultural, asa cum facultatea de Studii Europene din Bucuresti sau Cluj-Napoca pregatesc cu mult profesionalism.
   #showComment
 • -6 (6 voturi)    
  Demisia lui Marga (Marţi, 18 iunie 2013, 10:42)

  Viostup [anonim]

  Poate ca unii il vor inapoi pe "Pata__pe _veci " a culturii romane ,care spunea ca Eminescu este "mortul din debara" de care trebuie sa scapam,iar sufletul romanului este un "rahat moale".
  Putin inteleg miza problemei,multi isi dau cu parerea.
  Problema demiterii lui Marga s-a pus dupa intoarcerea lui Ponta din Germania,unde s-au facut presiuni mari pentru intoarcerea Romaniei la statutul de catelus supus,in patru labe,in fata mai marilor Europei.Iar Cultura este un domeniu care trebuie tinut sub obroc cu orice pret,pentru ca poate rasturna minciunile nerusinate cladite cu migala de secole pentru confectionarea unui trecut glorios unor state care n-au avut asa ceva.
  Asta e miza problemei la ICR.Romaniei nu-i este permis accesul la trecutul ei glorios,care a fost sters cu buretele.Cautati pe net articolul lui Engels referitor la romani,inca de la 1849.Nu va legati de o persoana,fie ea buna sau rea,priviti problema in ansamblu.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitări! (Marţi, 18 iunie 2013, 14:16)

  cr [anonim]

  Nu mă mir deloc! Domnul Marga sigur le vorbea de lucruri sfinte..., dar - ce să vezi! - nu toţi culţii au "înălţimea" necesară pentru a le înţelege!
  Vă felicit, domnule Marga!
 • 0 (0 voturi)    
  s-a descris singur.... (Miercuri, 19 iunie 2013, 9:07)

  nedumeritu [utilizator]

  acest personaj : " Se poate minti o vreme, dar, pana la urma, se poate verifica pe acte ".

  sinistra figura, acest marga. a stricat cat a putut peste tot unde a fost instalat, dupa care a dat bir cu fugitii, pentru a nu-i da altii ceva in spate....
 • 0 (0 voturi)    
  marga (Miercuri, 19 iunie 2013, 11:01)

  liber [anonim]

  in sfirsit a plecat o NULITATE a societatii .
  asteptam si altii din PNL care sunt ZERO BARAT!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri