Liderul UDMR, Kelemen Hunor, considera ca este dreptul presedintelui Traian Basescu de a declansa procedura pentru organizarea unui nou referendum, dar este un demers pe care Uniunea nu il sustine, militand pentru un Parlament bicameral.

"Noi sustinem bicameralismul si nu vom milita pentru acest referendum, dar este dreptul presedintelui Basescu de a initia procedura pentru organizarea unui referendum. Asa cum, in 2009, noi am formulat o pozitie foarte clara si foarte simpla, si in 2013 pozitia noastra este foarte clara si este pentru Parlament bicameral in continuare. Dincolo de Parlament bicameral, noi am spus ca reprezentarea politica trebuie sa isi gaseasca loc in Camera Deputatilor si principiul trebuie sa fie reprezentare proportionala. Suntem de acord cu reducerea numarului de deputati si am sustinut 300 de deputati plus 18 pentru minoritatile nationale, iar Senatul sa fie reprezentarea teritoriala, cu 100 de membri. Avem o gramada de argumente pentru aceasta pozitie, pornind de la faptul ca Romania este o tara mare, a saptea din UE, o tara complexa, cu regiuni istorice, cu identitati nationale, cu probleme regionale, pana la traditiile din Romania care ne ghideaza catre un Parlament bicameral. Noi credem ca acest bicameralism trebuie pastrat", a declarat miercuri Kelemen Hunor, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, problemele Romaniei si ale cetatenilor nu au nicio legatura cu faptul ca Parlamentul are doua Camere, nici macar cu faptul ca sunt foarte multi parlamentari.

"Nici calitatea Parlamentului nu are nicio legatura cu bicameralismul si nici economii substantiale nu faci cu aceasta reducere. Daca acesta este un argument, atunci ar trebui sa desfiintam Parlamentul", a afirmat Kelemen.

El a mentionat ca, daca tot se vorbeste de referendum, ar fi fost util sa fie intrebati cetatenii daca vor regiuni administrative, dincolo de judete, daca mai vor un nivel administrativ intre judete si Guvernul central.

"Ar trebui intrebati daca vor sa mai cheltuie niste bani pentru cresterea birocratiei, nu sa se repete referendumul din 2009", a conchis Kelemen Hunor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.