Politicienii nu ar mai trebui sa apeleze in timpul unor dispute purtate in spatiul public la expresii si apelative care ar putea aduce atingere unor categorii sensibile ale populatiei, a declarat miercuri deputatul PSD Gabriela Podasca, in contextul adoptarii in plenul Camerei Deputatilor a unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.

"Dezaprob cu toata convingerea folosirea termenilor 'autism' sau 'autist' in sens peiorativ de catre oamenii politici sau alte persoane publice. Cei care folosesc acesti termeni in sens negativ demonstreza doar ca nu inteleg ce este autismul si problemele persoanelor cu autism si nu ii respecta pe oamenii care au aceasta tulburare sau pe familiile lor", a afirmat Podasca, potrivi unui comunicat de presa transmis HotNews.ro.

In opinia deputatului PSD, politicienii si oamenii publici care apeleaza la astfel de expresii in sens depreciativ ar trebui mai intai sa se informeze cu privire la caracteristicile, dificultatile si abilitatile celor care sufera de TSA si sa le respecte demnitatea de persoane care nu sunt cu nimic inferioare celorlalti oameni.

Vicepresedintele Comisiei de Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati din Camera Deputatilor a facut acest apel public in contextul in care plenul Parlamentului a adoptat marti cu o larga majoritate o serie de amendamente pe care le-a initiat la Legea autismului.

"In Romania, unul din o suta de copii sufera de autism. Este un motiv cat se poate de serios pentru care noua forma a legii autismului a fost unul dintre putinele proiecte de lege care a beneficiat de sustinerea tuturor grupurilor parlamentare. Ma bucur sa vad ca, dincolo de apartenenta politica a fiecaruia, colegii mei au inteles importanta acestor modificari si au contribuit, prin votul lor, la imbunatatirea vietii persoanelor cu autism", a mai spus ea.

Printre amendamentele propuse de catre deputatul PSD se numara realizarea unor protocoale de colaborare clare intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Sanatatii.

"Doar prin delimitarea clara a responsabilitatilor ministerelor putem oferi servicii integrate de calitate si eficiente. Sa nu uitam ca un copil care sufera de autism nu este un simplu pacient. El se duce la scoala, unde are anumite nevoi si trebuie sa beneficieze de o serie de programe educationale ￯ iata responsabilitatea Ministerului Educatiei. Mai departe, el trebuie ajutat sa-si dezvolte acele abilitati care sa il transforme, mai tarziu, intr-un adult functional, integrat pe piata muncii ￯ iata aria Ministerului Muncii," a explicat deputatul.

Modificarile si completarile propuse de catre deputatul PSD Gabriela Podasca la Legea 151/2010 vizeaza, de asemenea, creionarea unui parteneriat public-privat intre ministere, serviciile deconcentrate si asociatiile non-guvernamentale din domeniu, inclusiv in ce priveste formarea de specialisti in recuperarea copiilor cu TSA.

Un alt element de noutate esential adus legii autismului consta in specificarea sursei de finantare pentru serviciile de sanatate oferite persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate. Astfel, in forma sa amendata, Legea 151/2010 contine un alineat (art.5, alin.3) potrivit caruia serviciile respective sunt acoperite din bugetul Ministerului Sanatatii sau Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate ￯ dupa caz.

Totodata, deputatul PSD a salutat implicarea activa a organizatiilor neguvernamentale in domeniu la elaborarea amendamentelor la Legea 151/2010 si a subliniat ca va continua sa colaboreze cu acestea si cu Ministerul Sanatatii si pentru realizarea pe viitor a unei legi distincte pentru adultii cu tulburari din spectrul autist.