Premierul Victor Ponta a atacat dur miercuri, la inceputul sedintei de guvern, trei ministri liberali - Daniel Barbu, Daniel Chitoiu si Varujan Vosganian - carora le-a cerut, pe rand, sa nu mai faca declaratii critice la adresa Germaniei, sa isi faca ordine in minister si sa promoveze mai rapid textele legislative.

Daniel Barbu

Sedinta de guvern a inceput prin criticarea declaratiilor ministrului Culturii, Daniel Barbu, legate de cancelarul Angela Merkel si Germania.

Victor Ponta le-a cerut tuturor ministrilor sa faca declaratii in calitate de membri ai guvernului, si nu de analisti politici.

"Dl Barbu, va rog sa nu mai intrati in competentele economice ale Germaniei sau ale altcuiva pentru ca nu e cazul. Ganditi-va ca sunteti ministri si toate declaratiile pe care le faceti sunt luate ca atare", a spus premierul, adaugand: "Va rog sa luati foarte in serios acest mesaj al meu".

Ponta a revenit asupra subiectului si a afirmat ca, "daca e vorba de cultura", ministrul trebuie sa faca o analiza, alaturi de ministerul de Externe, legat Institutul Cultural Roman, unde "situatia (...) nu merge asa cum ne-am dori".

El i-a cerut lui Daniel Barbu sa propuna "toate masurile necesare ca ICR sa redevina totusi o institutie care sa ne ajute in promovarea culturii in strainatate"

Daniel Barbu afirmase, pentru Digi24, ca Angela Merkel nu s-ar fi pregatit pentru intalnirea cu premierul, din Germania, dupa ce cancelarul i-a spus lui Ponta ca Romania trebuie sa respecte statul de drept.

"Mie mi se pare ca a spune ca in Romania chestiunea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei e de o mare actualitate inseamna fie sa fii prost informat, fie sa ai informatii de acum 15-20 de ani. Nu cred ca astea sunt problemele in Romania", spusese Daniel Barbu.

Daniel Chitoiu

Victor Ponta a afirmat ca cineva de la "Finante ne-a incurcat lucrurile", legat de scandalul impozitarii salariilor compensatorii primite de persoanele care au facut parte din institutiile ce au fost comasate in Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Reactia vine dupa ce Ponta a negat public, in cateva randuri, ca aceasta impozitare s-ar referi si la alte institutii decat ASF, dupa care a admis, miercuri dimineata, ca ar putea exista o eroare, in sensul ca actul aprobat de Guvern a fost ulterior modificat.

Este un "semnal de alarma foarte serios pentru toti ministrii (...) Noi degeaba decidem aici, ne conduc functionarii", a spus primul ministru, dupa care a citit din actul aprobat de Guvern, in care se arata ca impozitarea de 85% se aplica angajatilor cu functii de conducere din cadrul ASF si autoritati care se reorganizeaza.

"Asta am adoptat noi. La Monitorul Oficial a mers altceva. Aveti mare grija. Vreau sa-l si dam afara pe cine dintre functionari care se crede mai destept decat Guvernul. Nu e caz izolat, e valabil si la SGG (condus de un PSD-ist, n.r.). Vreau sa va conduceti ministerele, sa va faceti ordine, sa-i supravegheati si sa-i dati afara", a afirmat Victor Ponta.

Seful executivului a insistat asupra sanctionarii functionarilor "care ne pun situatii penibile" si "acum alergam pe la Parlament sa reparam gafa".

"Stapaniti-va aparatele administrative si sa nu mai trecem prin aceste momente penibile", a adaugat acesta.

Varujan Vosganian

A urmat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, caz in care Victor Ponta a notat ca proiectul privind redeschiderea minelor, initiat de ministrul liberal, "are doua luni de cand umbla pe la ministere".

"Saptamana viitoare sa fie in sedinta de guvern (...) Dl ministru, aveti o saptamana", a spus el.

Acelasi lucru este valabil si pentru Legea restituirilor, ale carei norme de aplicare "stau pe la ministere". Si in acest caz Victor Ponta a cerut ca proiectul sa fie pe ordinea de zi a guvernului saptamana viitoare.