Soarta modificarii Constitutiei depinde de decizia pe care o va lua Curtea Constitutionala in privinta pragului de prezenta. Iata ce declara, intr-un interviu la RFI, senatorul PSD Mircea Geoana. El estimeaza ca va fi foarte greu ca USL sa aduca la vot noua milioane de oameni, daca pragul ramane la 50%, in loc de 30 de procente, cum vrea puterea actuala. "Daca pragul nu coboara, practic nu mai vorbim despre nici un referendum", afirma senatorul.

Mircea Geoana se arata rezervat: "Sunt destul de rezervat in a emite afirmatii decisive pana cand nu vedem ce spune Curtea Constitutionala pe 26 iunie cu privire la pragul de validare al referendumului, oricare ar fi el, ca e cel de modificare a Constitutiei sau acest bis pe care domnul Basescu il propune astazi cu privire la Parlament unicameral si 300 de parlamentari".

Senatorul PSD avertizeaza ca daca pragul de prezenta la vot nu coboara, "nu mai vorbim despre nici un referendum".

"Nu pot sa anticipez decizia Curtii, dar as spune ca... si sfatul meu este de a fi mult mai rezervati pana cand vedem daca se coboara pragul sau nu. Daca pragul nu coboara si Curtea nu accepta aceasta lege de modificare a referendumului, cu 30% din participare ca si prag de validare, atunci practic nu mai vorbim despre nici un referendum. Nu mai vorbim nici de referendumul de modificare a Constitutiei, pentru ca 50% este aproape imposibil sa mobilizezi. Nu au venit 50% din totalul votantilor de pe listele noastre electorale pentru demiterea domnului Basescu. E greu de crezut ca intr-o propunere mult mai controversata, in care si partide si grupari din societate au opinii de multe ori diametral opuse fata de ceea ce acest forum constitutional propune, ca vom avea o astfel de participare. De aceea, eu cred ca momentul adevarului nu este atat de mult declaratia de ieri a domnului Basescu sau declaratiile liderilor USL din aceasta perioada, ci este decizia Curtii. Acolo se joaca jocul, acolo este jocul adevarat", considera senatorul social-democrat.

Continuarea pe www.rfi.ro.