Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat marti, referindu-se la avertismentul dat de presedintele UDMR Kelemen Hunor privind posibilitatea ca maghiarii sa iasa in strada daca regionalizarea va duce la asimilarea Tinutului Secuiesc spre zone cu populatie majoritar romaneasca, ca astfel de afirmatii sunt "destul de periculoase si incorecte". Dragnea a adaugat ca nu exista un motiv pentru care UDMR sa fie speriat de acest proiect "pentru ca nu va fi o regionalizare care va determina o regiune in care maghiarii sa se simta stingheri."

Liviu DragneaFoto: Ministerul Dezvolarii Regionale

Intrebat cum comenteaza avertismentul liderului UDMR, Dragnea a declarat:

"Nu am auzit declaratia asta. In primul rand, sper sa nu fie asa. Amenintari din partea unui lider politic, liderul unui partid, ca membrii din partidul respectiv sau alti cetateni vor iesi in strada, mi se par niste declaratii destul de periculoase si incorecte. Nu poti, ca lider de partid, sa instigi la asa ceva.

Dar, eu o sa merg, in cadrul acestei caravane a regionalizarii, inclusiv in Tinutul Secuiesc, sa fac aceste dezbateri. Am avut mai multe discutii cu colegii din administratia locala din Harghita si Covasna. Le-am explicat in amanunt care sunt competentele pe care vor trebui sa le aiba regiunile in viitor, le-am raspuns la toate temerile pe care le-au avut si pe care probabil le mai au in continuare, nu vad niciun motiv pentru care UDMR, de exemplu, prin vocea dl presedinte Hunor, sa fie speriat, pentru ca nu infiintam state in interiorul Romaniei, nu infiintam niste structuri la care sa se puna puncte de frontiera sau sa fie granite unde sa ai nevoie de pasaport sa treci. Este vorba de o noua organizare a teritoriului in asa fel incat sa genereze o dezvoltare echilibrata. Regiunile vor avea ca si atributie principala coordonarea activitatilor consiliilor judetene in domeniul dezvoltarii regionale. Or nu este cazul sa se sperie foarte mult de regionalizare pentru ca nu va fi o regionalizare care va determina o regiune in care maghiarii sa se simta stingheri."

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu acordat RFI, difuzat marti, ca maghiarii din Harghita, Covasna si Mures "se tem de o asimilare foarte perversa", prin proiectul regionalizarii. El avertizeaza ca oamenii ar putea iesi in strada, daca Tinutul Secuiesc va fi "asimilat spre Brasov, Buzau sau Neamt".

Kelemen Hunor declara ca "in Harghita, in Covasna si in Mures mai putin, vrei-nu vrei, traiesc maghiarii. Este o zona, asa cum este si Tara Motilor si Moldova si Dobrogea, cu anumite traditii istorice, culturale, legaturi sociale, economice si din acest punct de vedere, eu cred ca orice abordare, indiferent cum faci acolo are si o conotatie etnica".