Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, miercuri, mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au adoptat un amendament care lasa posibilitatea statului sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate

ora 17:42 Amendament adoptat. Art 52, alin 2 Statul raspunde patrimonial pentru prejudicii cauzate de erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditile legii, inclusiv in ceea ce priveste raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea credinta sau neglijenta. Statul exercita dreptul de regres in conditiile legii. (PSD, PNL,UDMR)

Dezbaterea pe amendament

  • Varujan Pambucian: Raspunderea statului insemana ca eu platesc taxe si impozite pentru ce tampenie face ala, pe ce spaga ia ala. Mie mi se pare normal ca orice raspundere care tine de un act facut d eo persoana sa cada aupra persoanei respective. N-are sens, impozitele le platim in late scopuri nu sa acopeim spagile si magarile facute de unii sau altii 
  • Eugen Nicolicea: Statul raspunde pentru ca imagineaza-ti ca ai pierdut o casa si te judeci cu judecatorul respectiv, problema noastra este ca statul apoi nu sa indreapta impotriva magistratuli. Noi avem o problema cu faptul ca niciodata statul nu se indreapta sa-si recupereze banii lui catre magistrati
  • Tudor Chiuaru: Problema este de practica ca multe altele. In acest moment ce vrem noi sa trecem acum este reglementat prin lege numai ca Ministerul Finantelor nu exercita actiunea in regres. Asta cu incompetenta este o problema, cine constata incompetenta, este problema cu toate aceste concepte. Trebuie sa cantarim cu grija fiindca ca s-ar putea sa avem judecatori timorati sa dea deciziile pe care cred ca trebuie sa le dea. Trebuie sa gasim un echilibr, eu nu vad o solutie, decat prin responsabilitate magistratiilor, nu vad o solutie din exterior. 
  • Crin Antonescu: Stiti forte bine ca dupa o sumedenie de decizii din ultimi ani, decizii ANI, sa stiti ca toti functionarii publici si primarii din tara asta sunt timorati in a mai semna hartii elementare, blocheaza administratia

ora 16:59 Articol adoptat cu 15 voturi pentru si 3 abtineri. Art.48.- (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

ora 16.30 Amendament adoptat Art.41.- (4) La munca egala sau de valoare egala, femeile au aceiasi renumeratie cu barbatii.(Forumul Constitutional)

ora 16:08 Amendament respins Art.381.- (2) Vointa poporului, exprimata prin referendum, este legiferata in mod obligatoriu in maximum 6 luni de la data referendumului, in caz contrar, Camera Deputatilor si Senatul sunt dizolvate de drept.(Forumul Constitutional )

ora 15:58Amendament respins Art.36.- (3) Cetatenii romani cu drept de vot care au resedinta sau domiciliul in strainatate pot vota prin corespondenta, in conditiile legii organice. Legea nu poate interzice sau restrange acest drept.(MRUngureanu )

ora 15:55Amendament respins Art.36.- (1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 16 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.(Alina Gorghiu PNL)

ora 15:53 Amendment respinsArt.36.- (1) Cetatenii au dreptul si obligatia de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.

ora15.45 Amendament respins care introducea un nou articol in Constitutie privind drepturile animalelor.

  • Articol respins "Recunoscand animalele ca fiinte simtitoare si sensibile, care percep suferinta fizica si psihica, statul si cetatenii au obligatia sa asigure dreptul la viata al animalelor, respectul pentru animale si demnitatea lor, luand masurile necesare pentru a le proteja. Dispozitiile constitutionale privind drepturile animalelor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor, cu legile, pactele si celelalte tratate internationale la care Romania este parte"(Forumul Constitutional)

Dezbateri aprinse pe drepturile animalelor:

  • Marton Arpad, UDMR: Drepturile animalelor inseamna ca nu mai sunt abatoare
  • Crin Antonescu: Va rog sa luam in serios. Avem o problema cu caini care s-a tot  discutat. si avem totusi aceasta declaratie universala a drepturilor  animalelor a caror existenta nu o putem nega
  • Varujan Pambuccian: E foarte important sa avem un text de genul asta in Constitutie. Daca ne uitam la istoria omenirii, felul in care natiunile au ajuns sa fie civilizate au avut cateva trepte importante, felul cum a fost tratata femeia in societate, inca mai avem societati primitive din acest pct de vedere, din pacate. Urmatorul pas, daca am avut stilul asta cretin de organizare in care femeia a fost tratata. Uite, eu va spun ca intre mine  si orice animal din lumea asta eu nu fac nicio diferenta. Suntem acelasi  sistem informatic, numai ca la mine codul e intr-un fel, la el altul.  Dupa parerea mea, asta e un lucru importanta si trebuie sa introducem un mecanism  de protectie. Va propun sa-l amanam si sa gasim o alta formula
  • Ioan Adam, PSD: De la statul si cetatenii au obligatia... va propun de acolo, pana la recunoastere, nu putem. 
  • Crin Antonescu: E clar. textul starneste.

ora 15:15 Amendament adoptat Art.33.- (3) Statul trebuie sa asigure pastrarea identitatii spirituale, sprijinirea culturii nationale, stimularea artelor, protejarea si conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea creativitatii contemporane, promovarea valorilor culturale si artistice ale Romaniei in lume.(PSD)

Amendament adoptat Art. 33- (5) Statul trebuie sa asigure pastrarea identitatii culturale, sa protejeze si sa promoveze diversitatea expresiilor culturale la nivel national si sa incurajeze dialogul intercultural.(Forumul Constitional )

ora 14:44Amendament adoptat. Art.33.- (2) Statul garanteaza accesul la cultura si dreptul tuturor persoanelor de a participa neingradit la viata culturala si de a-si manifesta propriile practici culturale, cu conditia respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. (Forumul Constitutional)

ora14:36 S-au reluat dezbaterile

ora 12:20 Comisia a suspendat lucrarile pana la ora 14:30.

ora 12:15 Amendament respins. Parlamentarii au respins dreptul parintilor de a alege alt gen de cursuri in locul religiei.

  • Amendament respins: Articolul 32 (8) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege. Parintii au  dreptul neingradit de a alege intre cursuri despre una din religiile recunoscute si cursuri generale de istoria culturii / religiilor.(Forumul Constitutional)

In aceste conditii, ramane prevederea actuala din Constitutie: Articolul 32(7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.

BOR a pledat pentru mentinerea actualului articol din Constitutie.

ora 12:07 Amendament adoptat Art.32.- (2) Invatamantul general este gratuit, universal si obligatoriu. Statul este obligat sa asigure accesul tuturor persoanelor la invatamantul general.

ora 12:05 Amendament adoptat Art.32.- Dreptul la educatie este garantat in conditiile legi si se asigura prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior si programele de formare continua

ora 12:00 Amendament adoptatArt.32.- (4) Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii.Statul acorda burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate si celor institutionalizati, precum si burse de merit, in conditiile legii.

ora 11:10Amendament adoptat Art.30.- (8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine, dupa caz, autorului, celui care exercita raspunderea editoriala sau mijlocului de comunicare in masa, in conditiile legii. Delictele de presa se pedepsesc prin lege. (Forumul Constitutional)

ora 11:02 Amendament adoptatArt.30.- (7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, profanarea drapelului, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri. (grup PNL)

Parlamentarii au adoptat un amendament la articolul privind liberatatea presei si care prevede camijloacele de comunicare in masa au obligatia de a declara public si structura actionariatului.

ora 10:55 Amendament adoptat cu 18 voturi Art.30.- (5) Mijloacele de comunicare in masa au obligatia de a declara public sursele finantarii si structura actionariatului. Procedura declararii se stabileste prin lege. (Forumul Constitutional )

ora 10:30Amendament adoptat.Art.30.- (4) Niciun mijloc de comunicare nu poate fi suprimat.

ora 10:23 Amendament adoptat. Art.29.- (4) Sunt interzise orice forme, mijloace sau actiuni de invrajbire religioasa.(Forumul Constitutional)

ora 10:20 Amendament respins. Art.29.- (11) Statul recunoaste rolul special al Bisericii Ortodoxe Romane in istoria si viata poporului roman.( deputat Gh Emacu PSD)

Amendamentul care recunostea rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Romane a fost depus de BOR si asumat de deputatul PSD Gheorghe Emacu.

ora 10:12 Sedinta a inceput. Parlamentarii au inceput dezbaterile de la articolul 29 sarind peste articolul 28 privind Secretul Corespondentei (intercepatrile telefonice) care a creeat dezbateri aprinse in Comisie.

Context:

Comisia parlamentara pentru modificarea Constitutiei a operat in sedinta precedenta o serie de modificari in viitorul text fundamental. Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.