Senatorul UDMR Covasna Klarik Laszlo a declarat marti, la finalul manifestarilor organizate la Sfantu Gheorghe cu prilejul comemorarii Tratatului de la Trianon, ca Romania nu si-a respectat promisiunile facute in 1918 fata de minoritatile nationale si ca "da dovada de paranoia" definindu-se ca stat national, transmite Agerpres.

"Henry Kissinger, fost ministru de externe al Statelor Unite, in cartea intitulata 'Diplomatie' declara la un moment dat ca Tratatul de pace de la Paris a fost sortit esecului dintr-un motiv foarte simplu - s-a realizat un compromis mult prea facil intre idealismul american si paranoia europeana. Consider ca mesajul conferintei de pace e valabil si astazi si cred ca mesajul pentru Romania e ca ar trebui sa renunte la cateva elemente de paranoia. Consider ca e o dovada de paranoia ca dupa aproape o suta de ani de la Declaratia de la Alba Iulia inca nu s-au respectat promisiunile fata de minoritatile nationale. Consider ca este o dovada de paranoia faptul ca Romania inca se defineste ca stat national si consider ca element suprem de paranoia al clasei politice faptul ca nu poate concepe ca o minoritate nationala semnificativa, cum este secuimea, sa traiasca in cadrul unei regiuni administrative de sine statatoare, o regiune care nu e impotriva statului roman si respecta legislatia romaneasca", a declarat Klarik Laszlo.

La manifestarile organizate la Sfantu Gheorghe pentru comemorarea Tratatului de la Trianon si a Zilei solidaritatii nationale a maghiarilor au participat circa 200 de persoane. Manifestarile au fost organizate de Partidul Civic Maghiar, care a invitat si celelalte doua formatiuni politice maghiare, respectiv UDMR si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, precum si Consiliul National Secuiesc, o formatiune neinregistrata juridic care militeaza pentru autonomia "Tinutului secuiesc", respectiv a judetelor Covasna, Harghita si Mures. Invitatii au catalogat ziua de 4 iunie ca fiind "o zi de doliu" pentru comunitatea maghiara din Transilvania care a fost despartita de "patria mama", "o tragedie" si o "rana dureroasa".

Si la Miercurea Ciuc, peste 200 de persoane au participat, marti dupa amiaza, la o actiune de comemorare a semnarii tratatului de la Trianon, astfel de manifestari fiind organizate si in alte localitati din judetul Harghita. Participantii s-au adunat la statuia Gloria Victis, din fata consulatului general al Ungariei din Miercurea Ciuc, unii dintre ei purtand in maini steaguri ale maghiarimii, steagul secuiesc sau steagul lui Arpad, folosit si de gruparea Garda Maghiara, interzisa in Ungaria.

La 16.32, ora cand a fost semnat tratatul de la Trianon, in fata consulatului au venit mai multi husari calare, unul dintre ei purtand un steag negru, in semn de doliu, dupa care toti cei prezenti au pornit in procesiune catre Parcul Central din Miercurea Ciuc. In tot acest timp, o fanfara a interpretat cantece patriotice.

In Parcul Central din Miercurea Ciuc au fost rostite discursuri despre semnificatia acestei zile si a fost prezentat un scurt program artistic. Multi dintre cei prezenti considera ca aceasta zi este una de doliu,"o adevarata tragedie" si "o mare nedreptate care s-a facut natiunii maghiare".

Presedintele Asociatiei Detinutilor Politici din Harghita, Szilagy Arpad, a declarat presei ca este o zi e de tristete si ca maghiarii din Ardeal se considera orfanii Ungariei.

"Astazi, pentru noi, reprezinta o zi de tristete, noi comemoram ziua cand Ardealul, dupa Tratatul de la Trianon, a fost dat Romaniei. (...) Eu asa imi inchipui: cand, intr-o familie, (...) parintii mor, copii care raman poarta doliu. Noi, consideram ca aici, ca partea aceasta a Ardealului care a apartinut Ungariei, acum noi suntem orfanii Ungariei. Deci, nu avem nici un motiv sa sarbatorim, sa ne bucuram, este o zi de tristete", a afirmat Szilagy Arpad.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 intre Puterile Aliate invingatoare in Primul Razboi Mondial si Ungaria, a marcat destramarea imperiului austro-ungar si unirea Transilvaniei cu Romania.