Conducerea PSD a decis, luni, cu unanimitate de voturi, sa sustina reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur in discutiile cu partenerii din USL pe tema Legii electorale, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al partidului, Catalin Ivan. "S-a decis in BPN ca vom merge in continuare cu Legea Ponta-Antonescu la ambele Camere, cu 290 de deputati si 100 de senatori, cu uninominal pe ambele Camere. E legea depusa, o sustinem in continuare. E decizia BPN, cu acest mandat vor merge Valeriu Zgonea si Ilie Sarbu la discutiile cu colegii din USL", a spus Ivan, citat de Mediafax. Legea a fost depusa la Parlament anul trecut si declarata neconstitutionala de CCR.

Catalin Ivan a spus ca Legea Ponta-Antonescu a fost declarata neconstitutionala anul trecut de catre Curtea Constitutionala intrucat era depasit termenul de sase luni pana la alegeri in care se mai puteau aduce modificari legislatiei electorale, lucru care nu mai este valabil in prezent. El a aratat ca subiectul elaborarii noii legislatii electorale este unul "sensibil" si ca in BPN au existat dezbateri indelungate, dar si argumente pro si contra.

"E un subiect sensibil, l-am dezbatut mult in BPN. E un subiect important, pentru ca s-a discutat mult in BPN daca vom sustine votul pe liste sau candidaturile pe liste pentru cele doua Camere, daca doar pentru o Camera sau daca vom sustine proiectul de anul trecut, Legea Ponta-Antonescu, care presupune vot uninominal pur", a spus Ivan, aratand ca decizia finala adoptata in unanimitate a fost sa se sustina, in discutiile din USL, cu partenerii de guvernare, Legea Ponta-Antonescu.

El a aratat ca aceasta este pozitia ferma a PSD, desi a admis ca in BPN "au fost colegi care vedeau mai util votul pe lista". "Dar dincolo de interesul de moment, de conjunctura politica favorabila de azi, e important pentru cei care merg in Parlament sa nu piarda legatura cu cei care i-au votat. Au fost discutii pro si contra, iar votul a fost in unanimitate. Pana la urma e o lege pe care am sustinut-o, ne-am batut anul trecut si dincolo de argumentele pro si contra credem ca e cea mai buna solutie pentru viitor", a spus Ivan.

Purtatorul de cuvant al PSD a aratat ca partidul doreste ca proiectul de lege Ponta-Antonescu sa treaca anul acesta de Parlament. Ivan a mai spus ca vor fi demarate discutii pe aceasta tema cu partenerii din USL, forma finala a proiectului depinzand si de raspunsul acestora.

Pe 27 iunie 2012, Curtea Constitutionala a decis ca Legea uninominalului pur este neconstitutionala. CCR a discutat atunci sesizarea PDL in cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusa de USL, care prevedea ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat si prin care pragul electoral a fost eliminat.

  • Ponta: Uninominalul este prima opţiune a PSD. Dacă nu găsim majoritate în USL, trecem la a doua

Si premierul Victor Ponta a declarat, luni, că varianta de vot uninominal pur, stipulată în proiectul de lege Ponta-Antonescu, este prima opţiune a PSD, arătând că, dacă nu se va întruni o majoritate în USL pentru aceasta, atunci se ca trece la a doua opţiune, de vot proporţional la una dintre Camere. Întrebat dacă a discutat cu PNL despre soluţia implementării votului uninominal şi dacă aceasta e agreată în USL, Ponta a spus: "Nu. Sunt mai multe posibilităţi".

"Importat este că ceea ce am agreat este faptul că vrem să avem anul acesta adoptată Legea electorală, sistemul electoral, ca să nu mai treacă timpul. Pe măsură ce trece timpul e din ce în ce mai dificil să o modificăm. De fapt, e legea pe care am depus-o anul trecut, domnul Antonescu şi cu mine. Dacă nu există o majoritate pentru această lege, mergem la pasul următor, însă prima opţiune - nu singura, nu se pune problema de nenegociat aici - dar prima opţiune a PSD este legea pe care de altfel am şi pomovat-o anul trecut şi am adoptat-o", a spus Ponta.

El a arătat că legea respectivă fost respinsă de CC pentru că era adoptată cu mai puţin de un an înainte de alegeri, precizând că în cazul de faţă e vorba de trei ani şi că nu ar mai trebui să mai fie probleme din acest punct de vedere: "Sunt mai multe variante. Nu m-am răzgândit, însă acesta e proiectul pe care l-am depus anul trecut şi l-am şi votat. Problema nu este însă de a vrea doar PSD. Problema este de a ne spune care e prima noastră opţiune după care, dacă nu există o majoritate, trecem la a doua opţiune - vot proporţional doar la una din Camere. Sperăm să treacă, dacă nici acela, trecem la a treia", a menţionat Ponta.