Demisia lui Teodor Baconschi din PDL reprezinta o pierdere pentru partid, iar "vina principala o are conducerea PDL", spune la RFI Sever Voinescu, adaugand ca membrii taberei reformiste vor demisiona in bloc, daca vreunul dintre ei va fi exclus la sedinta BPN de luni. La randul sau, europarlamentarul Monica Macovei se intreaba, pe blogul sau, cine raspunde pentru "performanta trista" de a pierde "doi ministri de talie europeana intr-o singura saptamana".

Conducerea PDL discuta, in sedinta BPN de luni, posibila excludere a unor membri ai partidului.

Sever Voinescu avertizează cu demisii în grup: "Dacă astăzi se ia decizia excluderii vreunuia dintre cei care au semnat moţiunea Reformiştii, nu vă ascund că decizia noastră unanimă este să demisionăm toţi! Dar eu nu cred că se va ajunge aici. Nu cred că astăzi se vor lua decizii de excludere şi cred că presiunea din interiorul partidului pe care o punem pe conducere să facă opoziţie cu adevărat este benefică şi pare a da rezultate".

În opinia sa, "Teodor Baconschi s-a simţit pe bună dreptate vexat, rănit de anumite atitudini ale conducerii partidului în raport cu domnia sa şi în raport cu noi ca grup (...). Din punctul de vedere al partidului e o pierdere, nu trebuia să se ajungă aici. Cred că vina principală pentru această pierdere o are conducerea PDL, care pur şi simplu nu ştie să gestioneze relaţia cu persoane poate mai sofisticate şi mai altfel, să zic, decât activul obişnuit de partid".

Monica Macovei se intreaba daca "Il va sanctiona BPN pe Alin Popoviciu pentru ca, din cauza declaratiilor lui nereale si jignitoare, PDL a pierdut doi fosti ministri, Daniel Funeriu si Teodor Baconschi, intr-o singura saptamana? Se va delimita BPN de afirmatiile dlui Popoviciu?"

Macovei adauga ca "Cum spunea si prietenul meu Adrian Papahagi, Pentru performanta asta trista cineva trebuie sa raspunda."

  • Voinescu: PDL dă dovadă de "o lipsă de inteligenţă cronică"

Sever Voinescu spune că "toată povestea asta (privind excluderile din partid-n.r.) este ridicolă şi arată un fel de lipsă de inteligenţă cronică! Faptul că PDL într-un moment în care slăbiciunile USL-ului la guvernare se văd din ce în ce mai pregnant nu are altă treabă decât să iasă în public prin vocea unor vicepreşedinţi şi să anunţe liste de excluderi, după care listele alea sunt amendate şi completate de alţii, după care acelaşi om care anunţă astăzi că ar vrea să excludă vreo cinci a doua zi când e întrebat vrea să excludă vreo trei (...). PDL are nevoie de chestia asta acum? Noi cerem PDL să facă Opoziţie. Văd bune semne, totuşi, în momentul ăsta. Mie mi-a plăcut atitudinea pe care PDL a anunţat-o acum câteva zile în legătură cu procesul ăsta condus de USL de modificare a Constituţiei. Eu cred că PDL a avut o poziţie tranşantă şi corectă şi pentru că noi de luni de zile îi presăm public să facă Opoziţie. Şi dacă până la urmă preţul ca PDL să facă Opoziţie este acela al sancţionării unui grup din care fac sau nu fac parte, al excluderii unor oameni, eu sau alţii, atunci eu cred că preţul ăsta merită plătit, pentru că România are nevoie mai mult decât orice de Opoziţie şi PDL are nevoie mai mult decât orice de Opoziţie. Dar mie mi-ar fi plăcut să facă opoziţie PDL într-o manieră unită, coezivă, care să arate ceva putere, nu într-o manieră de harţă!".