Membrii fondatori ai Fundatiei Miscarea Populara au decis inceperea formalitatilor legale pentru infiintarea unui partid de centru-dreapta care se va numi Partidul Miscarea Populara, se arat intr-un comunicat transmis sambata presei.

Decizia a fost luata in urma consultarilor membrilor Fundatiei "care au aderat la principiile si valorile Miscarii Populare", se precizeaza in comunicat.

Consultarile au au avut loc in perioada 20-24 mai 2013 iar in urma lor s-au constatat urmatoarele rezultate: 58% doresc sa existe si Fundatie si partid, 31% doar partid, 11% doar Fundatie.

Fundatia Miscarea Populara a clarificat sambata, printr-un alt comunicat de presa, ca nu se va transforma in partid politic, ci ca va avea o personalitate juridica distincta de viitorul partid.

"In urma unor afirmatii eronate din presa, cum ca Fundatia 'Miscarea Populara' se transforma in partid politic, facem urmatoarele precizari: Fundatia 'Miscarea Populara' nu se transforma in partid politic si ramane fundatie de sine statatoare. Fundatia 'Miscarea Populara' demareaza formalitatile legale pentru infiintarea unui partid, respectand vointa majoritatii aderentilor. Asemenea dezinformari au aparut si saptamana trecuta referitoare la legatura Fundatiei 'Miscarea Populara' si un asa numit Partid Popular. Membrii-fondatori resping astfel de dezinformari", se arata in comunicatul de presa.

Potrivit sursei citate, "fundatia va avea in continuare rolul de a crea programe, strategii de dezvoltare si de a promova oameni competenti. Viitorul partid va fi bratul politic al Fundatiei, care va pune in practica programele Fundatiei".

UPDATE 4 Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat sambata pentru Mediafax ca infiintarea Partidului Miscarea Populara este o reactie de alternativa la un "PDL care este lesinat", iar daca in aceasta formatiune se vor reuni suporterii lui Traian Basescu, iar PDL isi mentine linia actuala, se va alatura Miscarii.

"Daca Miscarea Populara ii va aduna pe suporterii lui Traian Basescu, iar PDL va continua sa se opuna presedintelui, ma voi regasi in mod cert in Miscarea Populara. Dincolo de faptul ca se doreste o alternativa la un PDL care este lesinat in acest moment, daca dincolo de asta Miscarea Populara va aduna suporterii lui Traian Basescu, iar PDL va ramane un partid anti-Basescu, evident ca ma voi regasi in Miscarea Populara", a raspuns europarlamentarul PDL.

Cristian Preda a mentionat ca a incercat sa se afilieze la Fundatia "Miscarea Populara", insa la momentul respectiv nu erau primiti membri ai partidelor.

UPDATE 3 Consilierul prezidential Gabriel Berca a declarat pentru Mediafax ca va fi implicat in infiintarea Partidului "Miscarea Populara" si are toata disponibilitatea de a fi membru, intrucat legea ii permite acest lucru, mentionand ca s-ar putea alatura si persoane din PDL din "esalonul doi si trei".

"Legea imi permite sa fiu membru de partid, nu permite sa am functii in partid si bineinteles ca am toata disponibilitatea, pentru ca eu cred ca e necesara o alternativa pe zona de dreapta. (...) Din pacate, opozitie nu prea se mai face in Romania. In Bacau, de exemplu, nu mai exista opozitie, totul e un blat generalizat", a afirmat consilierul prezidential.

El a precizat ca, din punctul sau de vedere, se pot alatura noului partid persoane si din alte partide politice, care au credibilitate si sunt sunt controversate. Berca a mentionat ca ar putea sa se alature noului partid oameni din PDL din "esalonul doi si trei".

"Cei din primul esalon nu cred ca se vor alatura sau, ma rog, vor fi cazuri punctuale, in niciun caz de masa", a mai afirmat consilierul prezidential.

UPDATE 2 Presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Marian Preda, a declarat pentru Agerpres ca celor care vor dori sa devina membri ai viitorului partid Miscarea Populara li se vor aplica aceleasi criterii ca in cazul fundatiei, punctand ca nu vor fi exclusi cei care au fost membri ai altor formatiuni politice, daca ei corespund respectivelor criterii.

"Vom aplica si la partid regulile pe care le aplicam la fundatie. Adica, vom stabili cu siguranta un anumit control al fundatiei fata de acceptul in partid al tertelor persoane. Criteriile sunt aceleasi pe care le are si fundatia - competenta profesionala demonstrata inainte de a intra in politica, integritate, compatibilitatea cu valorile si cu programul fundatiei, disponibilitatea pentru activitati voluntare. Noi nu distribuim functii, noi cerem oamenilor sa isi consume din timpul si din resursele proprii, fara sa astepte o rasplata", a spus Preda, intrebat daca vor exista niste criterii de selectie a celor care vor face parte din viitorul partid.

Cat priveste posibilitatea ca din viitorul partid Miscarea Populara sa faca parte persoane care sunt sau au fost membri in alte partide, Preda a spus ca nu exclude acest lucru.

"In principiu noi nu excludem pentru partid membrii altor partide politice, doar ca sunt destul de putini de acolo, din partide, cei care respecta criteriile despre care am vorbit. Unii nu au confirmat profesional inainte de a intra in politica, altii pot sa nu fie compatibili cu programul fundatiei, altii nu vor dori sa faca voluntariat si vor obligatoriu functii pentru a intra in partidul Miscarea Populara", a spus Preda, punctand ca este de dorit intrarea unor membri "de calitate".

UPDATE 1 Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat, sambata, pentru Agerpres ca nu se va inscrie in viitorul Partid Miscarea Populara, ci va ramane in Fundatia Miscarea Populara.

"Raman in Fundatia Miscarea Populara. Nu ma inscriu in partid", a declarat Sebastian Lazaroiu.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a anuntat vineri, la Craiova, intr-o conferinta de presa, cei mai multi dintre aderentii fundatiei "Miscarea Populara" vor sa ramana fundatia, dar sa fie infiintat si un partid politic cu acelasi nume, potrivit Mediafax.

Lazaroiu a mai spus ca inca de la inceput fundatia "Miscarea Populara" a avut obiective politice.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat ca partidul pe care l-ar infiinta Fundatia Miscarea Populara isi doreste aliante cu partide de dreapta, fiind deschis catre oameni din alte formatiuni, inclusiv din PDL, care, in opinia acestuia, ar putea sa nu mai existe in 2015.

"Eu cred ca ar trebui sa fim foarte selectivi cu oamenii din actualele partide. Sunt oameni de calitate si in partidele actuale. Sigur, fiind un partid de centru-dreapta, va fi deschis mai mult spre oameni care vin din partide de centru-dreapta, dar nu orice oameni, pentru ca asta a fost intentia noastra de la inceput, sa facem o selectie si sa gasim oameni valorosi, idei valoroase si putem gasi asta in actualele partide de centru-dreapta. Inclusiv la PDL. Dar daca deschizi usa si o sa intre toata lumea, o sa fie un nou PDL, ceea ce nu cred ca-si doreste nimeni", a afirmat Lazaroiu marti, la RFI.

Totodata, intrebat cine de la PDL are usa deschisa in noul partid, Lazaroiu a aratat ca sunt mai multe nume "de valoare", dar nu neaparat printre democrat-liberalii cu notorietate, ci din organizatiile de tineret si din esaloanele doi-trei ale formatiunii.

Fundatia Miscarea Populara a informat marti ca a initiat consultarea aderentilor cu privire la oportunitatea infiintarii unui partid politic care sa sustina proiectele lansate de fundatie si care sa preia numele acesteia. Aderentii sunt invitati sa trimita raspunsurile lor pana vineri, 24 mai, la miezul noptii, formularul de consultare fiind disponibil pe site-ul Miscarii Populare.

Sebastian Lazaroiu a declarat, sambata, la Iasi, ca este posibil sa apara in perioada urmatoare un grup parlamentar desprins din PDL, existand discutii in acest sens in interiorul PDL, dar ca nu stie "cati oameni sunt si cine face parte".

Consilierul prezidential Gabriel Berca a declarat saptamana trecuta ca Partidul Popular, care va aduna nemultumitii din PDL, va aparea "foarte repede", fiind necesara si constituirea unui grup parlamentar al noii formatiuni.

Presa a relatat, in ultimele zile, ca Partidul Popular ar avea congres in 25 mai si ca o serie de parlamentari PDL, in frunte cu Elena Udrea, dar si membrii Fortei Civice si cei ai Fundatiei Miscarea Populara ar urma sa se inscrie in acest partid.

Intre parlamentarii PDL care ar urma sa treaca la Partidul Popular, presa i-a nominalizat si pe Florin Popescu si Eugen Tomac. De asemenea, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon ar urma sa se alature acestei formatiuni.

Presedintele Miscarii Populare, Marian Preda, declarase miercuri, la "Adevarul Live", ca va da publicitatii, in cursul zilei de sambata, rezultatele unui sondaj realizat de INSCOP, cu scopul de a arata daca este nevoie ca fundatia sa se transforme in partid.

Intrebat de ce a fost nevoie de acest sondaj, in conditiile in care Miscarea Populara este infiintata de scurt timp, presedintele fundatiei, Marian Preda, a precizat: "Fundatia in sine nu se poate transforma in partid. Dar daca doresc membrii... Sondajul este deschis tuturor, dar noi o sa retinem pentru analiza mesajul celor peste 6.000 de membri. Pentru ca ei au aderat. Ceilalti nu stim daca sunt simpatizanti sau doar curiosi care intra pe site".

Preda a mai precizat ca s-a angajat sa fie presedintele fundatiei, deocamdata, si crede ca, pana in anul 2016, curentul de centru-dreapta trebuie sa devina puternic.

In data de 14 mai, Marian Preda declara pentru HotNews.ro ca "Miscarea Populara este fundatie si nici macar nu am luat in discutie transformarea in partid". "Sub nicio forma nu se pune problema transformarii in partid. Este un zvon care nu are nicio legatura cu Miscarea Populara", a sustinut acesta, referitor la informatia potrivit careia Fundatia Miscarea Populara s-ar transforma in partid pe 25 martie.