Deputatii Ion Cristinel Marian de la Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD) si Sergiu-Constantin Vizitiu de la Partidul Democrat Liberal (PDL) s-au inscris in Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), informeaza un comunicat al UNPR transmis marti si citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, incepand cu data de 21 mai cei doi deputati vor activa in UNPR, grupul PSD din Camera Deputatilor.

"Domnul deputat Marian Cristinel aduce la cunostinta faptul ca inceteaza, incepand cu 21 mai, activitatea in grupul parlamentar PP-DD si se declara deputat independent", a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, marti, in sedinta de plen.

Marti si-au mai anuntat demisia din PP-DD alti patru deputati - Viorel Blajut (Iasi), Ion Scheau (Arad), Ovidiu-Ioan Dumitru (Bucuresti) si Mihai Aurelian (diaspora) -, acestia urmand sa activeze ca independenti. Surse politice arata ca cei patru, fideli ai fostului lider de grup Radu Popa, se vor indrepta catre PSD (fie prin aderare, fie prin sustinerea din Parlament), in timp ce alti aproximativ 20 de parlamentarii PPDD vor face in scurt timp aceeasi miscare.

UPDATE: Fostul deputat PP-DD Cezar Cioata trece la Partidul Conservator

Deputatul Cezar Cioata anunta intr-un comunicat ca va activa in grupul parlamentar al Partidului Conservator. "Incepand de azi 21.05.2013 voi activa ca deputat in cadrul grupului parlamentar al Partidului Conservator. Ma alatur echipei de tineri conservatori care activeaza intr-o politica mai apropiata de oameni si de asteptarile lor. Sunt onorat sa fac parte din acelasi partid cu oameni precum domul Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator si ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si domnul Codrin Scutaru, secretar de Stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si restul echipei de lideri conservatori in fata carora ma inclin. Nu mai trebuie sa vorbim acum de raspunsul social-democrat la problemele de stat sau de raspunsul liberal. Trebuie sa vorbim de raspunsul corect. De raspunsul social-liberal. Partidul Conservator este partidul social-liberal care isi manifesta forta prin evenimente ca cel de azi, destinate solutiilor guvernarii. Vom fi echipa social-liberala care va aduce rezultatele de care societatea romaneasca are nevoie", isi justifica deputatul decizia luata, citeaza Agerpres.

In final el adauga ca "lucrurile nu se intampla pur si simplu". "Noi facem lucrurile sa se intample!", puncteaza deputatul Cezar Cioata.

Plenul Camerei Deputatilor a luat act, la 7 mai, de demisia din grupul PP-DD a lui Cezar Cioata, parlamentar de Suceava.

Miscarile din PPDD vin pe fondul disputelor din USL, existind informatii convergente ca PSD incearca sa-si creioneze o noua majoritate in Parlament in cazul ruperii de PNL.

Calculele simple arata ca daca PSD coopteaza intr-o coalitie PP-DD, UDMR si Minoritatile (altele decat cea maghiara) poate forma o majoritate de conjunctura pentru sustinerea legilor si a Guvernului. Astfel, la Camera Deputatilor (CD), PSD are 160 de mandate, PP-DD 44 mandate, UDMR are 18 mandate si Minoritatile alte 18 mandate. La un calcul simplu, sunt in total 240 de mandate, adica mai mult decat majoritatea simpla de 207 voturi.

La Senat situatia este tot in favoarea PSD. Mai exact, PSD are 64 senatori, in timp ce PNL are 50 de senatori. Daca PSD ar coopta PP-DD (21 membri) si UDMR cu 9 membri, ar contabiliza 94 de mandate. De precizat este ca Senatul are 176 mandate, iar majoritatea simpla este de 89 mandate.