Initiativa Romania Liberala (IRL) propune o serie de amendamente privind revizuirea Constitutiei, printre care se numara marirea numarului de judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), desemnarea acestora prin tragere la sorti electronica, Parlament bicameral, stabilirea formei de guvernamant prin referendum si limitarea folosirii ordonantelor de urgenta si a angajarii raspunderii Guvernului, relateaza Agerpres.

Deputatul PNL Diana Tusa a prezentat duminica, intr-o conferinta de presa, amendamentele IRL la modificarea Constitutiei privind institutiile.

"Elaborarea unei Constitutii noi si nu carpirea celei existente ar fi dat prilejul unor dezbateri mult mai ample asupra problemelor necesare si care sunt atat de reale in societatea romaneasca", a afirmat deputatul liberal.

IRL propune marirea numarului de judecatori la CCR si in paralel desemnarea acestora in complete prin tragere la sorti pentru a nu mai exista "acuzatii sau suspiciuni de politizare". Ea a aratat ca IRL nu impune un numar privind numarul judecatorilor la CCR, sustinand ca ar putea fi vorba de multiplu de noua. In plus, deputatul liberal a completat ca desemnarea judecatorilor ar trebui sa se faca prin tragere la sorti electronica.

De asemenea, IRL sustine posibilitatea ca orice cetatean ale carui drepturi sunt lezate sa se poata adresa direct CCR.

"Cred ca este ilogic, imoral, ca unui cetatean sa i se ceara mai intai sa-i fie incalcat dreptul, iar de abia apoi sa poata reactiona in vederea apararii acestui drept si eventual repunerea in situatia de dinainte de incalcarea dreptului", a spus Diana Tusa.

IRL vrea si scaderea numarului de cetateni care pot initia un proiect de lege de la 100.000 la 50.000 si simplificarea procedurilor, motivand ca acest drept, desi este prevazut, nu poate fi folosit.

"Tot in ceea ce priveste drepturile cetatenesti, propunem ca suveranitatea poporului, asa cum este ea exprimata prin Constitutie, sa se exercite in mod efectiv, nu doar prin intermediul reprezentantilor, ci si prin referendum, lucru care in actuala Constitutie este prevazut, dar care in practica este un alt drept doar pe hartie, datorita faptului ca legislatia subsecventa nu legifereaza in niciun fel dreptul de initiativa a poporului. De aceea, noi am propus ca in situatia in care o comunitate ar dori initierea unui referendum un numar de cetateni, de exemplu de 500.000, sa poata initia acest referendum", a adaugat deputatul PNL.

IRL vrea introducerea contrasemnarii din partea primului-ministru pentru toate decretele presedintelui Romaniei, cu exceptia celui de numire a premierului.

In plus, IRL propune ca presedintele Romaniei sa desemneze drept candidat la functia de prim-ministru persoana propusa de partidul sau alianta politica care a obtinut cel mai mare numar de mandate in Parlament, in paralel cu prevederea potrivit careia daca in termen de 45 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a doua solicitari de investitura, in cazul in care Parlamentul nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului, acesta sa se considere autodizolvat de drept.

Tusa a mentionat ca un alt amendament vizeaza impiedicarea folosirii OUG sau angajarea raspunderii Guvernului, astfel incat in ceea ce priveste ordonantele de urgenta acestea sa fie date doar in anumite domenii, iar asumarea raspunderii Executivului sa fie limitata la politica fiscala si protectia sociala si sa fie vorba doar de o singura lege pe sesiune.

Deputatul PNL a aratat ca in ceea ce priveste regionalizarea si separarea atributiilor camerelor Parlamentului, IRL propune ca Senatul sa asigure reprezentarea efectiva a comunitatilor locale si sa devina o camera de control si de ponderare.

Prezent la conferinta de presa, Bogdan Duca - initiator al IRL - a prezentat amendamentele Initiativei Romania Liberala la revizuirea Constitutiei referitoare la problemele sociale.

"In incercarea noastra, in propunerile noastre de revizuire a Constitutiei am incercat, incercam si urmarim dezideologizarea Constitutiei", a spus Duca.

El a afirmat ca IRL propune redefinirea statului roman ca stat social.

"Acest lucru nu presupune in niciun caz deresponsabilizarea statului de atributiile sale sociale, care sunt firesti, dar presupune responsabilizarea societatii si intregii clase politice in sensul unei dezbateri cu adevarat serioase cu privire la reforma statului si cu privire la confruntarea dintre diversele ideologii ce se gasesc in societate. Aceasta definirea a statului ca stat social nu a facut decat sa inhibe dezbaterea publica din societate, nu a facut decat sa inhibe orice incercare de reforma a statului in sensul reducerii atributiilor acestuia si delegarii unor responsabilitati inspre partenerii din societatea civila", a sustinut Duca.

El a aratat ca IRL propune ca forma de guvernamant sa poata fi stabilita prin referendum, iar familia sa fie definita ca o uniune intre barbat si femeie, iar termenul de persoane cu handicap sa fie inlocuit in Constitutie cu cel de persoane cu dizabilitati.

Presedintele Consiliului Director al Initiativei Romania Liberala, Vlad Moisescu, a precizat ca amendamentele formulate de IRL vor fi depuse saptamana viitoare la Forumul constitutional. El a spus ca IRL sustine respectarea referendumului privind 300 de parlamentari.

"Din pacate, multi dintre politicienii care au tendinta de a revizui Constitutia in functie de propriile lor scopuri ies in spatiul public astazi si discuta probleme absolut punctuale Din pacate, aceasta tendinta exista si in cadrul PNL. Mai nou, PNL sustine, printre altele, mentinerea actualelor atributii ale presedintelui Romaniei si ale raporturilor actuale intre presedinte si celelalte institutii, dar multi dintre liderii care astazi sustin aceste lucruri votau cu doua maini acum opt ani o rezolutie prin care PNL se pronunta pentru republica parlamentara. Fac un apel la colegi mei din PNL sa nu se lase imbatati cu apa rece de o posibilitate - aceea ca partidul sa dea presedinte in 2014 - si sa porneasca la procesul de revizuire de la realitatea cerintelor societatii romanesti", a afirmat Vlad Moisescu.