Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri ca parlamentarii liberali sustin ideea ca motiunile simple aprobate in Legislativ sa duca la demiterea ministrului, iar in cazul remanierilor, seful statului sa nu mai poata refuza ministri, insa Parlamentul sa isi dea acceptul, relateaza Mediafax.

Liderul PNL a precizat ca este sustinuta inclusiv ideea ca adoptarea unei motiuni simple in cazul unui ministru sa duca automat la demiterea acestuia.

"Sa limpezim ca presedintele nu are de luat vreo decizie de oportunitate in cazul unei remanieri, cu alte cuvinte sa nu mai fim in trasnaia aia ca presedintelui poate sa nu-i placa ochii, tunsoarea, statura, mapa profesionala a unui viitor ministru, dar asta numai o singura data - cum in mod caraghios ne spune decizia Curtii Constitutionale - atunci spune foarte limpede: atunci cand se petrece o remaniere presedintele are misiunea de a consacra, inca o data o spun, ca notarul, in aceasta situatie - deci verificand doar conditiile de legalitate - o persoana pe care si-o asuma sau isi asuma raspunderea politica premierul care il propune si Parlamentul care il voteaza", a declarat Antonescu.

El a mentionat ca in aceasta chestiune nu va fi lasat nici premierul sa "poata face o alegere care sa nu fie cautionati si de altcineva, dar nu de presedinte - care nu are raspunderea si nu are controlul asupra Guvernului - ci de Parlament".

Liderul PNL a declarat ca liberalii sustin in continuare mentinerea sistemului bicameral, dar si stipularea in legea fundamentala a numarului maxim de parlamentari, precum si "intarirea caracterului parlamentar al democratiei romanesti".

Antonescu a precizat ca se opteaza pentru alegerea sefului statului prin vot popular si in consecinta "cu semnificative puteri intr-o zona bine delimitata si cu dreptul si obligatia de a reprezenta pe toti cetatenii romani".

De asemenea, el a mentionat ca prim-ministrul va detine in continuare "cea mai mare parte a puterii executive" sub controlul si pe baza mandatului dat de Parlament.

Totodata, Antonescu a sustinut ca exista o deschidere pentru limitarea numarului Ordonantelor de urgenta printr-o prevedere constitutionala, dar si limitarea posibilitatii angajarii raspunderii la o singura data in sesiunea parlamentara.

Regimul proprietatii de la art. 44 din Constitutie nu necesita modificari, e acoperitor

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri ca prevederile de la articolul 44 din legea fundamentala nu necesita modificari cu ocazia revizuirii Constitutiei, mentionand ca exista prevederi suficiente pentru confiscarea bunurilor dobandite ilicit.

"Respectarea proprietatii ca valoare fundamentala a unui stat liber, democratic si a unei societati libere pe care noi o dorim consacrata si pastrata in integralitate, asa cum se afla acum in Constitutie, pe de alta parte lucru care suntem de acord, ca averile dobandite ilicit, ca bunuri dobandite in urma unor hotii, unor incalcari de lege si asa mai departe trebuie si pot sa fie confiscate, asta este foarte corect, insa credem ca incepand si in primul rand cu articolul 44 din Constitutie astazi acest lucru este posibil, ca acest lucru este acoperitor", a sustinut Antonescu.

El a mentionat ca articolele care privesc regimul proprietatii in general pot ramane nemodificate.

Liderul PNL a afirmat ca articolul 44 din legea fundamentala este acoperitor si nu ar fi necesare modificari.

Antonescu a fost intrebat daca nu are in vedere solicitarea lui Victor Ponta in ceea ce priveste exproprierea unor proprietati pentru cauze de interes public.

Liderul PNL a precizat ca impartaseste preocuparea premierului, dar apreciaza ca nu este vorba de o situatie complicata, deoarece exista experiente similare in alte tari si pot fi gasite solutii care sa raspunda nevoilor privind aceste cauze, dar si necesitatii de a nu "fragiliza" regimul proprietatii.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca vrea sa arate ca articolul 44 din Constitutie, care priveste proprietatea, este revizuibil, el spunand ca o decizie privind modificarea acestuia trebuie sa fie asumata si sa aiba la baza vointa politica.