Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu (PNL), considera ca judecatorii Curtii Constitutionale ar putea fi feriti de eventualele presiuni si influente politice daca sediul CCR nu ar mai fi in capitala administrativa a tarii, Bucuresti, ci intr-un alt oras, relateaza Agerpres.

Liberalul a precizat ca ideea mutarii sediului CCR din Bucuresti a fost inspirata de modelul altor state, cum este cazul Germaniei sau al Cehiei, model care poate fi implementat si in Romania, unde "exista atatea suspiciuni si tensiuni".

"E o solutie pe care au imbratisat-o multe state. La unele dintre acestea noi ne uitam ca la un model, cum ar fi Germania. De exemplu, in Germania sediul Curtii Constitutionale nu este la Berlin, capitala administrativa a statului, ci intr-un orasel mai mic. Ideea ca sediul CCR sa nu mai fie in Capitala a venit tot din dezbaterile Forumului Constitutional, pentru a feri judecatorii Curtii de influentele si presiunile politice, de contactul cu oamenii politici. Este o idee din practica altor state, Cehia, Africa de Sud, care impartasesc aceeasi conceptie ca sediul Curtii nu trebuie sa fie in capitala administrativa a tarii. Si in Romania, unde exista atata suspiciune si atatea tensiuni, cred ca ar fi de asemenea o idee buna. Dar asta nu inseamna ca nu ne uitam si la celelalte propuneri privind modul de selectie si numarul judecatorilor Curtii. Cred ca si asta este o buna practica a statelor si poate fi luata in considerare", a afirmat Chiuariu joi, la finalul conferintei 'Reformarea si imbunatatirea performantei sistemului judiciar. Ajustarea si clarificarea rolului Curtii Constitutionale', organizata la Senat de Forumul Constitutional in parteneriat cu expertii Comisiei de la Venetia.

Chiuariu a mai afirmat ca nu agreeaza ideea schimbarii sistemului de desemnare a judecatorilor Curtii Constitutionale in sensul ca acestia ar urma sa fie propusi de Presedintie, Guvern si Consiliul Superior al Magistraturii, argumentand ca CSM nu reprezinta puterea judecatoreasca din Romania, aceasta fiind atributia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Senatorul liberal precizat ca, in opinia sa, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa revina la atributia lui fundamentala, aceea de a garanta independenta Justitiei.

"Sigur, ne preocupa si modul de numire si o imbunatatire a procedurii de numire a judecatorilor. Eu nu impartasesc neaparat aceasta idee (schimbarea actualului sistem de desemnare a judecatorilor CCR - n.r.). Noi punem sub umbrela CSM noi atributii, dar uitam care este atributia fundamentala a Consiliului - aceea de a garanta independenta justitiei si bineinteles asta se refera la judecatori. Ar trebui sa readucem CSM la scopul initial. Dar nu are legatura cu CCR in niciun sens. Aici trebuie sa fie, daca mergem pe aceasta idee, mai degraba reprezentat de cele trei puteri, iar CSM nu este reprezentantul puterii judecatoresti, ci Inalta Curte de Casatie si Justitie este reprezentantul acestei puteri. Daca mergem pe aceasta idee - ca cele trei puteri trebuie sa fie reprezentate, atunci ICCJ ar trebui sa desemneze o parte dintre judecatori. Vom reflecta in perioada viitoare si vom discuta in cadrul comisiei si sper ca vom ajunge la cele mai bune concluzii", a afirmat Chiuariu, la finalul conferintei "Reformarea si imbunatatirea performantei sistemului judiciar. Ajustarea si clarificarea rolului Curtii Constitutionale", organizata de Forumul Constitutional in parteneriat cu expertii Comisiei de la Venetia.

El a subliniat ca este o idee buna preluarea modelului german in care Curtea poate hotari, in cazul unor decizii ce ar putea avea implicatii financiare importante pentru tara, o data ulterioara dupa care devin obligatorii si se aplica prevederile deciziilor.

"Cred ca este o idee buna, tot pe modelul Curtii Constitutionale Federale germane si anume ca instanta constitutionala sa poata stabili ea insasi o data ulterioara de la care devin obligatorii propriile decizii si, astfel, sa dea, in cazul unor decizii cu consecinte grave, o marja de apreciere incat sa nu se produca acele consecinte care altfel nu ar mai putea fi reparate", a afirmat liberalul.

In ce priveste posibilitatea ca deciziile Curtii Constitutionale sa aiba si un efect retroactiv, Tudor Chiuariu a apreciat ca aceasta idee nu este una care ar trebui sa se regaseasca si in sistemul juridic romanesc pentru a nu aduce elemente de suspiciune sau incertitudine.

"Este evident ca o astfel de filosofie creeaza incertitudine juridica si sistemul romanesc nu este bazat pe aceasta teorie. Dimpotriva, hotararile Curtii sunt obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial si eu cred ca este un lucru care trebuie sa ramana. Nu vrem sa cream mai multa incertitudine in mediul juridic", a conchis acesta.

De asemenea, Chiuariu considera ca revenirea la sistemul in care la Curtea Constitutionala existau doua grade de jurisdictie ar putea avea efecte pozitive in domeniul justitiei din Romania, oferind posibilitatea indreptarii eventualelor hotarari eronate ale judecatorilor CCR.

"In ce priveste CCR, exista aceasta propunere sa avem doua grade de jurisdictie in cadrul Curtii. Am avut un astfel de sistem in Romania intre 1992 si 2003 si ne aducem aminte ca in acea perioada criticile la adresa Curtii erau mai putine decat au fost in perioada 2003-2013. Acest sistem ar putea indrepta unele dintre erorile evidente pe care Curtea le poate face atunci cand decide in prima si ultima instanta. Asadar, argumentul principal al acestei propuneri este ca poti repara o eroare in calea de atac. (...) In acest fel am fluidiza si am face o Curte Constitutionala mai eficienta prin faptul ca, in cazul anumitor decizii ale Curtii, instituim un al doilea grad de jurisdictie, cu un filtru de admisibilitate. Toti ne plangem ca unele dintre deciziile Curtii sunt gresite. Daca sunt gresite, vrem sa avem un remediu eficient, adica o cale de atac tot in interiorul Curtii si care sa fie judecata de aceasta data de catre plen", a afirmat Chiuariu joi, in timpul conferintei 'Reformarea si imbunatatirea performantei sistemului judiciar. Ajustarea si clarificarea rolului Curtii Constitutionale', organizata la Senat de Forumul Constitutional in parteneriat cu expertii Comisiei de la Venetia.

Potrivit senatorului jurist, revenirea la sistemul cu doua grade de jurisdictie in cadrul CCR nu poate fi o 'masura singulara', fiind necesar ca aceasta sa fie insotita de masuri pentru cresterea numarului de judecatori si constituirea unor comitete specializate.

"Aceasta masura trebuie sa faca parte dintr-un ansamblu de masuri, si anume, cresterea numarului de judecatori, constituirea unor complete specializate, care sa judece in prima instanta si eventual plenul sa judece in recurs, in calea de atac impotriva hotararilor completelor specializate. In acelasi timp, sigur, nu este vorba de a afecta in vreun fel stabilitatea deciziilor Curtii", a sustinut liberalul.

Tudor Chiuariu a precizat ca nu incurajeaza posibilitatea ca Parlamentul sa modifice hotararile CCR cu o majoritate calificata.

"Eu nu sunt pentru aceasta solutie, sa ne intoarcem la Parlament in cazul hotararilor Curtii, dar daca marim numarul de membri ai Curtii, am putea ajunge sa avem si anumite comitete specializate, de exemplu, pe drept privat, pe public, pe drepturi si libertati fundamentale", a detaliat presedintele Comisiei juridice a Senatului.