Europarlamentarul Cristian Preda spune intr-un interviu la RFI ca ia in considerare autosuspendarea din PDL. El se declara "stupefiat" si "foarte nemultumit" de situatia din partid. Preda critica intre altele faptul ca formatiunea nu are inca un Guvern din umbra. In plus, faptul ca lui Mihai Razvan Ungureanu nu i se va permite sa participe la cursa interna din PDL pentru desemnarea candidatului la presedintie este "o alegere strategica dezastruoasa", in opinia eurodeputatului.

Cristian Preda ar fi vrut ca viitorul candidat al PDL la presedintie sa fie desemnat in luna iulie: "Eu am propus un alt calendar. Am transmis presedintelui partidului o propunere cu un calendar care viza urmatoarele saptamani si o desemnare la inceputul lui iulie. Am propus de asemenea doua modalitati concrete de organizare a acestor alegeri primare, tinand seama, evident, de statut. O modalitate ar fi aceea in care voteaza toti militantii, rezultatul e consemnat la nivelul tarii si candidatul care obtine cele mai multe voturi devine prezidentiabilul sustinut de PDL, indiferent daca el este membru al partidului sau nu, daca, asa cum spunea si Liviu Negoita, doreste cineva sa intre in aceasta competitie. O alta modalitate pe care am propus-o ar fi aceea de a avea un sistem de vot asemanator celui folosit in America, un sistem cu mari electori. Altfel spus, membrii PDL voteaza la nivelul judetului si acesti mari alegatori desemnati la nivelul judetului au un mandat imperativ in CNC, organismul nostru care decide prezidentiabilul".

  • Motivele autosuspendarii

Europarlamentarul ia in calcul autosuspendarea din PDL: "Astazi se implineste un an de la investirea primului Guvern Ponta si sunt foarte nemultumit de faptul ca nu avem un Guvern alternativa. Am solicitat si public ca statutul Partidului Democrat Liberal sa fie respectat, pentru ca el prevede ca atunci cand suntem in Opozitie sa organizam un Guvern alternativa. E ceea ce se cheama in limbajul politicii europene "shadow cabinet", Cabinet din umbra sau Guvern din umbra. E de fapt vorba de un instrument care operationalizeaza Opozitia in fata ministrilor din Guvernul real. Asezi persoane care asuma cu acest titlu fictiv un mandat, opunandu-se titularului unui portofoliu concret. Nici acest apel nu a fost ascultat si e regretabil faptul ca Biroul Permanent National, care are datoria sa faca un asemenea regulament de functionare si sa organizeze Guvernul alternativa nu respecta statutul. E foarte trist ca se intampla asa si nu va ascund ca iau in considerare chiar autosuspendarea din partid, pentru ca e totusi dincolo de limita imaginabilului ca in situatia in care ne aflam sa avem o conducere care ea in primul rand nu respecta statutul!".

  • "PDL si-a abandonat misiunea"

Cristian Preda considera ca PDL si-a abandonat misiunea: "Iau in calcul, iau in considerare posibilitatea de a folosi un articol din statut, dandu-i un alt sens. Aceasta posibilitate de autosuspendare exista in statut, pentru a nu dauna imaginii partidului, atunci cand esti acuzat de pilda de coruptie. Eu voi resemnifica probabil sensul acestui articol, pentru a protesta fata de abandonarea acestei misiuni pe care ne-a incredintat-o electoratul. In acest moment, asistam la un abandon al misiunii pe care o avem si nu ma pot impaca absolut deloc cu aceasta stare de lucruri!".

"Mai stau cateva zile, pentru ca astept inca un raspuns saptamana viitoare, am zis ca acum a fost Pastele, oamenii au intrat intr-o odihna prelungita si am zis ca mai pot sta cateva zile. Probabil ca saptamana viitoare, daca nimic nu se intampla, voi face acest gest", spune europarlamentarul democrat-liberal.

  • "Sunt stupefiat!"

Intrebat cum priveste faptul ca Mihai Razvan Ungureanu nu va putea participa la alegerile primare din PDL pentru desemnarea candidatului la presedintie, Cristian Preda a raspuns: "Acesta este paradoxul pe care-l asuma in acest moment conducerea PDL si anume dupa ce au inceput o confruntare cu Traian Basescu, au continuat o confruntare cu Mihai Razvan Ungureanu, desi Traian Basescu si Mihai Razvan Ungureanu sunt mai bine plasati decat liderii PDL in anchetele sociologice care sunt facute si in loc sa fie folosite resursele pe care le reprezinta presedintele Basescu si Mihai Razvan Ungureanu pentru constructia centrului-dreapta, aceste resurse sunt puse deoparte sau sunt considerate irelevante. E o alegere strategica dezastruoasa, dupa parerea mea. Sunt stupefiat de asemenea calcule! In loc sa reunesti, sa cauti sa aduni toate energiile care pot sa fie convocate, pentru a da expresie centrului-dreapta, aceste resurse sunt lasate deoparte".