Presedintele Traian Basescu a afirmat, intr-o conferinta comuna de presa cu Herman Van Rompuy, ca Romania este printre primele tari care au reusit sa iasa din procedura de deficit excesiv la nivel european.

Herman van RompuyFoto: Agerpres

"Ne bucura ca suntem una din primele tari care reusesc sa iasa din procedura de deficit excesiv dintre cele circa 20 de tari care se afla in aceasta procedura. A fost rezultatul unor masuri dificile, extrem de dificile pe care eu si guvernul Boc ni le-am asumat in mai 2010, pe care le-au suportat romanii, dar le spun romanilor astazi ca pot fi mandri ca Romania a revenit din punct de vedere al credibilitatii acolo unde ii este locul, adica printre statele care cheltuiesc rezonabil si nu au nevoie sa stea cu mana intinsa nicaieri pentru a-si plati pensiile si salariile", a spus el, in debutul acestei conferinta.

Totodata, presedintele a anuntat ca a discutat cu Herman Van Rompuy despre "problema Mecanismului de Cooperare si Verificare si analiza dupa decembrie a unei proceduri de iesire, o strategie de iesire din acest mecanism"

Iata mai jos declaratiile celor doi oficiali (sursa: presidency.ro):

Traian Basescu

  • Este o vizita care se produce la exact un an de la vizita anterioara. Am avut o discutie extrem de productiva, care a permis intelegerea fiecarei parti, a pozitiilor pe care urmeaza sa le avem la nivelul UE, a pozitiilor Romaniei si armonizarea acestor pozitii pe un set de obiective. S-a discutat despre consolidarea Uniunii economice si monetare a UE. De asemenea, am discutat despre securitatea energetica, solutiile TAP sau Nabucco, cu optiunea noastra pentru Nabucco; despre combaterea evaziunii fiscale, politica de aparare, politica externa au fost subiectele noastre.
  • De asemenea, am abordat in discutiile cu domnul presedinte si problemele de interes direct pentru Romania, problema Schengen, problema Mecanismului de Cooperare si Verificare si analiza dupa decembrie a unei proceduri de iesire, o strategie de iesire din acest mecanism, problema liberului acces pe piata muncii a cetatenilor romani in tarile in care inca mai au restrictii legate de forta de munca din Romania, restrictii care trebuie ridicate peste tot incepand cu 1 ianuarie 2014.
  • In sfarsit, am tinut sa subliniez in discutiile cu domnul presedinte succesul pe care l-a avut Romania in restabilirea echilibrelor macroeconomice si am mentionat, bazat si pe comunicarile Eurostat din ultimele doua zile cu privire la deficitul bugetar, ca practic Romania indeplineste criteriile de iesire din procedura de deficit excesiv. Am subliniat si faptul ca ne bucura ca suntem una din primele tari care reusesc sa iasa din procedura de deficit excesiv dintre cele circa 20 de tari care se afla in aceasta procedura.
  • A fost rezultatul unor masuri dificile, extrem de dificile pe care eu si guvernul Boc ni le-am asumat in mai 2010, pe care le-au suportat romanii, dar le spun romanilor astazi ca pot fi mandri ca Romania a revenit din punct de vedere al credibilitatii acolo unde ii este locul, adica printre statele care cheltuiesc rezonabil si nu au nevoie sa stea cu mana intinsa nicaieri pentru a-si plati pensiile si salariile. Cam acestea sunt cele ce am dorit sa le subliniez din discutia pe care am avut-o cu domnul presedinte Van Rompuy. Domnule presedinte, va multumesc si va rog.

Herman van Rompuy

  • Va multumesc! Mai intai doresc sa va spun ca sunt bucuros sa ma intorc in Romania a patra oara de la inceputul mandatului meu, ca parte a turului de capitale anual. Exact acum un an ma aflam aici, pe 25 aprilie, asa cum ati spus. Doresc, de asemenea, sa multumesc domnului presedinte Basescu pentru ospitalitate. De asemenea, astazi ma voi intalni si cu premierul Ponta. In timpul intalnirii noastre am discutat cateva subiecte de actualitate. Dati-mi voie sa subliniez cateva chestiuni aici.
  • Mai intai, in ceea ce priveste, situatia economica si sociala din Europa, care ramane o prioritate pe agenda europeana. Aici exista atat vesti proaste, cat si vesti bune. Vestea buna este ca vedem o imbunatatire substantiala a situatiei, cu stabilitate financiara mai mare in zona euro. De asemenea, pe frontul fiscal si economic asistam la semnale substantiale pozitive, adica competitivitate crescuta, exporturi crescute si finante publice mai sigure cu deficite publice mai mici. De aceea putem spune ca amenintarea existentiala la adresa euro s-a incheiat.
  • Exista, totusi, si vesti proaste. Criza economica inca exista, in pofida succesului in reducerea somajului situatia in Europa este mai putin buna, mai ales in ceea ce priveste somajul in randul tinerilor. De aceea trebuie sa actionam pe crearea de locuri de munca pe termen scurt, asa cum o facem si pentru imbunatatirea potentialului de crestere si creare de locuri de munca pe termen lung. Initiativa de angajare in randul tinerilor cu 6 miliarde de euro, convenita ca parte a bugetului UE, este un exemplu a ceea ce face Uniunea pentru a crea mai multe locuri de munca in regiunile afectate cel mai mult de somajul in randul tinerilor. De aceea doresc sa il felicit pe domnul presedinte Basescu pentru rezultatele pe care le-a inregistrat in sustenabilitatea economica. Iar rezultatele se vad acum pentru dumneavoastra si pentru Guvern, dar si pentru poporul roman.
  • Domnul presedinte m-a informat si cu privire la ultimele masuri luate ca raspuns la raportul special din ianuarie pe MCV al Comisiei Europene. Am convenit ca este important pentru Romania sa implementeze recomandarile Comisiei. Am apreciat cooperarea imbunatatita intre toti actorii politici si institutii si am facut apel la accelerarea eforturilor pentru combaterea coruptiei la nivel inalt si protejarea independentei sistemului judiciar. Un sistem judiciar solid si angajamentul complet pentru statul de drept vor ajuta la asigurarea unui mediu economic stabil si atragator pentru investitii.
  • Voi conlucra cu presedintia lituaniana in a doua jumatate a acestui an pentru a ajunge la progres pe calea pentru integrarea in Schengen, una dintre realizarile importante ale integrarii europene. Am discutat si despre agenda Consiliului European de pe 22 mai unde se vor discuta taxarea si energia. Uniunea noastra se confrunta cu mai multe provocari importante in domeniul energiei. Trebuie sa diversificam rutele de aprovizionare cu energie si sa imbunatatim accesul la noi surse de incredere, o politica in care Romania este foarte angajata. Si am discutat cu dumneavoastra aceste aspecte.
  • Trebuie sa imbunatatim interconexiunile in domeniul gazelor si electricitate, un domeniu in care Romania este de asemenea activa. Trebuie sa finalizam piata energetica pana la finalul anului 2014, adica anul viitor, trebuie sa analizam cum putem fi mai eficienti din punct de vedere energetic si trebuie sa rezolvam intr-o maniera nuantata provocarea preturilor mari la energie, care pe de-o parte incurajeaza investitiile in infrastructura energetica, dar pe de alta parte pune obstacole impotriva competitivitatii, dar are un mare impact asupra cetatenilor.
  • Este timpul sa facem progrese decisive pe chestiunile care tin de taxare, indiferent cat sunt de sensibile aceste chestiuni. Ma refer la progres concret, tangibil, care poate fi aratat cetatenilor europeni. In momente de consolidare fiscala, justetea si eficienta sistemelor de taxare sunt esentiale si este timpul sa facem progrese. Pentru a trece de la cuvinte la fapte trebuie sa combatem eficient paradisurile fiscale, sa imbunatatim si sa largim arealul de schimb de informatii si sa rezolvam mai bine frauda in domeniul TVA. Daca putem sa facem progrese pe aceste elemente, dar si pe altele, UE va putea cu adevarat sa conduca prin exemplu in chestiunile de taxare la nivel global. Dati-mi voie sa va multumesc, domnule presedinte, pentru distinctia pe care mi-ati acordat-o, este o mare onoare sa primesc prestigioasa distinctie ¬Steaua Romaniei¬. Va multumesc foarte mult si ne revedem cat de curand posibil la Bruxelles.