Un grup de politicieni cu vederi de centru-dreapta au lansat luni, la Bucuresti, platforma politica Initiativa ''Romania Liberala", in prezenta lui Andrei Chiliman, Calin Popescu-Tariceanu, Vlad Moisescu, Mihai-Razvan Ungureanu, Dan Cristian Popescu sau seful SIE, Teodor Melescanu. Unul dintre principalii initiatori ai miscarii, Andrei Chiliman, si-a exprimat speranta ca, prin intermediul acestei miscari, se va reusi scoaterea dreptei romanesti din criza in care a intrat, comentand insa ca nu si-a imaginat vreodata "ca unicul scop in viata presedintelui PNL (Crin Antonescu, n.r.) va fi sa ajunga cu orice pret candidatul la presedintie al partidului lui Ion Iliescu".

Andrei ChilimanFoto: Smile Media

"Nu mi-as fi imaginat, in 1990, ca peste 23 de ani presedintele PNL, si nu Ion Iliescu, va numi politica de tomberon promovarea si afirmarea valorilor liberale. Nu mi-as fi imaginat in urma cu 23 de ani ca unicul scop in viata presedintelui PNL va fi sa ajunga cu orice pret candidatul la presedintie al partidului lui Ion Iliescu, ca vocea sa va consona cu vocea Rusiei", a afirmat acesta.

Andrei Chiliman, care se afla in conflict deschis cu Crin Antonescu, a declarat, in discursul sau, ca una dintre principalele cauze ale "tuturor celorlalte crize pe care le traverseaza astazi societatea noastra" este criza morala.

Acesta si-a exprimat regretul ca "PNL nu si-a asumat mai categoric si nu a afirmat mai ferm valorile vechilor liberali" iar initiativa lansata luni isi propune tocmai recuperarea acestor valori.

Andrei Chiliman a adaugat ca propune dreptei romanesti "depasirea starii de razboi generata de politica facuta pentru un om sau pentru un grup de interese", in conditiile in care "experienta presedintelui actual al Romaniei dovedeste ca un om, prin modul conflictual in care percepe relatiile cu ceilalti, poate pune in pericol valori, concepte si idei".

"Initiativa Romania Liberala se va bate cu mijloacele pe care le are la dispozitie pentru ca revizuirea Constitutiei si regionalizarea sa nu fie facute in favoarea unui om, a unui partid sau a unor interese", a mai spus acesta.

Intr-un manifest al platformei initiatorii acesteia sustin ca a venit vremea sa fie lasate deoparte ceea ce dezbina: ''politicianismul, oportunismul, atasamentul politic fata de un partid politic sau fata de un lider politic, diferentele de opinie pe o tema sau alta, obiectivele marginale ale fiecarei persoane sau ale fiecarui grup''.

''Trebuie sa depasim momentul istoric in care politica se face exclusiv in functie de un om sau de un grup de interese, oricat de puternica ar fi personalitatea acestuia sau influenta unui grup. Noi, membrii Initiativei 'Romania Liberala', suntem uniti de credinta in libertate si de convingerea ca unica solutie de a trai intr-o societate libera si prospera este solutia occidentala: statul de drept, cu institutii stabile si echilibrate, cu o Justitie independenta, intr-o Romanie capitalista. Constituirea urgenta a solutiei politice de dreapta, autentica si credibila, este o necesitate a societatii romanesti. De aceea consideram ca trebuie sa actionam cu rapiditate si eficienta in acest sens, plecand de la ceea ce ne uneste si lasand la o parte ceea ce ne dezbina", se arata in manifestul citat de Agerpres.

In document se mai afirma ca "a venit momentul construirii solutiei liberal-conservatoare pentru o Romanie a libertatii si prosperitatii". 'Constituim Initiativa 'Romania Liberala' (IRL) ca platforma politica al carui scop este promovarea acestor valori", se precizeaza in document.

Ca directii de actiune prezentate ca urgente ale societatii romanesti manifestul indica, printre altele, revizuirea Constitutiei, regionalizarea Romaniei, reindustrializarea tarii, deschiderea politicii prin schimbarea modului de organizare a partidelor si a relatiei partid politic - cetatean, dupa modelul consacrat in statele occidentale, precum si respectarea criteriilor de integritate in exercitarea functiilor si a demnitatilor publice.