Secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt a declarat, sambata, ca "Ungaria sprijina orice tendinta de protejare a intereselor maghiarimii din Ardeal, (...) utilizand toate posibilitatile pe care le are la dispozitie", relateaza Mediafax.

Nemeth Zsolt a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, la Adunarea Generala a Delegatilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca nu exista "interese maghiare din Ardeal" si "interese maghiare din Ungaria", "ci doar interese maghiare".

"Ungaria sprijina orice tendinta de protejare a intereselor maghiarimii din Ardeal, in mod consecvent si utilizand toate posibilitatile pe care le are la dispozitie. Nu exista interese maghiare din Ardeal si interese maghiare din Ungaria, ci doar interese maghiare, iar in protejarea acestora, maghiarimea din Ardeal se poate baza pe noi, la fel cum noi ne bazam pe ardeleni. Am asigurat posibilitatea aderarii maghiarimii din Ardeal la comunitatea cetateneasca a patriei mama - pana in prezent sute de mii de persoane au profitat de aceasta oportunitate - si a participarii acesteia la alegeri, iar, prin aceasta, la determinarea soartei si directiei de guvernare a patriei mama", a spus Nemeth.

El a afirmat ca PPMT este "vocea Transilvaniei", formatiunea care vorbeste deschis despre problemele comunitatii maghiare.

La Adunarea Nationala a Delegatilor PPMT participa, printre altii, secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt si consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos, lideri ai unor formatiuni maghiare din alte tari vecine Ungariei, dar si parlamentari ungari.

In cadrul manifestarii, PPMT isi va alege structurile de conducere si va inainta mai multe propuneri privind regionalizarea Romaniei.

Singurul candidat pentru functia de presedinte al formatiunii este actual lider, Toro T. Tibor.