Fostul deputat PDL Brandusa Novac a fost trimisa in judecata pentru conflict de interese, fiind acuzata ca in perioada 2006-2009 a incheiat, in calitate de manager al Circului Globus, 11 contracte cu o firma la care era asociat, obtinand astfel peste 750.000 de lei, informeaza Mediafax.

Brandusa NovacFoto: Agerpres

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a Brandusei Novac, pentru conflict de interese, arata vineri Ministerul Public, intr-un comunicat de presa.

Dosarul va fi judecat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006-2009, la diferite intervale de timp, Cornelia Brandusa Novac, deputat in legislatura 2008-2012, in calitate de director-manager al Circului "Globus" si ordonator tertiar de credite, a incheiat 11 contracte cu o societate comerciala la care avea calitatea de asociat, obtinand astfel, direct sau indirect, pentru sine, foloase materiale de 758.217 de lei.

In mai 2011, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a o cerceta pentru conflict de interese pe Brandusa Novac.

ANI arata ca, in perioada 5 decembrie 2006 - 12 mai 2009, Novac, in calitate de persoana fizica, precum si in calitate de asociat in cadrul SC Sidus Artis SRL, a incheiat 11 contracte de colaborare, precum si contracte pentru realizarea unor spectacole de catre Circul Globus Bucuresti (in prezent "Circ & Variete Globus" Bucuresti), unde ocupa functia de manager. Valoarea totala a celor 11 contracte a fost de 1.194.032 de lei.

Inspectorii de integritate au sustinut ca Brandusa Novac poate fi acuzata de conflict de interese in materie administrativa ca urmare a semnarii a doua contracte de realizare a scenariilor si regiei pentru doua spectacole, intre ea, ca persoana fizica, si "Circ&Variete Globus" Bucuresti, precum si a unui contract de colaborare incheiat intre circ si SC Artis Sidus SRL. Valoarea totala a celor trei contracte semnate in perioada 8 ianuarie 2007 - 12 mai 2009 este de 443.440 de lei, preciza ANI.

In 31 mai 2011, Brandusa Novac a contestat la Curtea de Apel Bucuresti raportul ANI privind conflictul de interese. Instanta a respins ca neintemeiata actiunea Brandusei Novac, in 17 aprilie 2012.

Decizia a fost contestata de Brandusa Novac la instanta suprema, urmatorul termen fiind stabilit la 21 mai.

Brandusa Novac declara, dupa decizia Curtii de Apel Bucuresti, ca in situatii similare cu a ei, intr-un "asa-zis conflict de interese", se afla toti managerii institutiilor de spectacole si concerte - "regizori, scenografi, actori, alti artisti interpreti care au creat in beneficiul publicului, in teatrele si operele pe care le conduc, in virtutea si sub protectia Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe". Ea sustinea ca decizia Curtii de Apel Bucuresti este netemeinica si nelegala, astfel ca a contestat-o la instanta suprema.

Intr-un alt dosar, in care Brandusa Novac a contestat raportul ANI privind incompatibilitatea, Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea in 21 mai 2012. Decizia a fost contestata si in acest caz de Brandusa Novac, la instanta suprema, care a stabilit primul termen la 15 octombrie 2014.

In februarie 2011, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Brandusa Novac s-ar afla in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut simultan functia de deputat si pe cea de director al "Circ&Variete Globus" Bucuresti.

Brandusa Novac detine functia de director-manager al circului din 22 februarie 2008, iar din 19 decembrie 2008 pana in 2012 a fost deputat.

ANI arata ca, potrivit legii, functia de director-manager al "Circ&Variete Globus" Bucuresti, institutie publica aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, este o functie publica de conducere, remunerata de catre autoritate, in baza unui contract de management incheiat pe durata determinata, iar remuneratia managerului persoana fizica este asimilata, din punct de vedere fiscal, veniturilor salariale.