Comisia parlamentara de ancheta privind interceptarea telefoanelor magistratului Corneliu Birsan s-a reunit marti in prima sa sedinta, fiind stabilit regulamentul de functionare a acesteia si totodata alese structurile forului, presedinte fiind senatorul PSD Georgica Severin, vicepresedinte - senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu si secretar - senatorul PP-DD Ion Agrigoroaiei, scrie Agerpres.

"Vom actiona respectand legislatia in vigoare, scopul nostru este de afla adevarul. Am discutat foarte mult despre faptul ca trebuie sa evitam sa ne antepronuntam, pentru ca trebuie ca mai intai sa accedem la materiale, sa fim informati asupra cazului. In ce ma priveste, va asigur ca voi face tot ce depinde de mine pentru ca adevarul sa iasa la iveala, sa respectam legea si, in acelasi timp, as vrea ca aceasta comisie sa intareasca rolul comisiei de ancheta parlamentara, sa ne puna la dispozitie si acele idei prin care comisiile de ancheta sa conteze cu adevarat. Dvs stiti experientele din mandatele precedente, cand comisiile de ancheta au devenit o simpla formalitate", a declarat, la finalul sedintei, Georgica Severin.

Potrivit acestuia, termenul de predare a raportului comisiei ar putea fi prelungit, in conditiile in care data stabilita de Senat este 30 iunie - cand este vacanta parlamentara.

"Avem un target in ceea ce priveste raportul final pe care probabil vom solicita o prelungire a lui. Termenul final prin hotararea de Senat este 30 iunie ceea ce inseamna vacanta parlamentara si vom solicita o prelungire pentru acest termen. Sunt convins ca toti colegii din comisie sunt dispusi sa participe cu tot interesul si cu multa responsabilitate", a precizat presedintele Comisiei de ancheta.

Senatorul PSD a mentionat ca o conditie pentru care a insistat, fiind asimilata de toti membrii comisiei, se refera ca prin niciun fel de iesire publica sa nu se antepronunte asupra cazului.

"Seriozitatea noastra depinde foarte mult de acest lucru si in ceea ce depinde de mine in calitatea de presedinte al acestei comisii voi supraveghea la acest lucru", a argumentat Severin.

Comisia parlamentara de ancheta va avea o prima sedinta ordinara marti, 23 aprilie, in jurul orei 15,00, prilej cu care membrii acesteia se vor familiariza cu cazul Barsan, vor studia documentele, vor stabili lista de acte pe care le vom solicita de la autoritati, precum si primele programe de audieri.

"O decizie stabilita este ca toate audierile sa nu fie publice. (...) Pentru ca persoanele pe care le vom invita sa aiba un dialog cu noi si sa fie dispusi sa colaboreze, confidentialitatea acestor audieri este necesara", a motivat Georgica Severin.

In context, senatorul PSD a anuntat ca, in momentul de fata, isi propune identificarea acelor argumente pentru modificarea Regulamentului Senatului in sensul introducerii unei prevederi conform careia persoanele invitate la comisiile de ancheta sunt obligate sa vina.

"Prezentarea in fata unei comisii de ancheta a Parlamentului a devenit haideti, daca vorbim, daca nu, nu. Trebuie sa depasim acest caz facultativ si sa stabilim prin regulamentul Senatului ca prezenta la aceste comisii este obligatorie pentru orice cetatean al Romaniei. Este o dovada a modului in care respectam Parlamentul, puterea legislativa, puterea suprema in stat si sper ca din aceasta comisie sa tragem acele concluzii pe care majoritatea parlamentarilor sa si le insuseasca si sa modificam Regulamentul in acest sens", a aratat presedintele Comisiei parlamentare de ancheta.

Plenul Senatului a aprobat, pe 8 aprilie, proiectul de hotarare prin care este infiintata comisia de ancheta privind interceptarile convorbirilor telefonice pe mandat de siguranta nationala ale magistratului Corneliu Birsan, judecator la CEDO.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat astfel solicitarea senatorului PNL Sorin Rosca Stanescu privind infiintarea comisiei, solicitare care fusese dezbatuta si in sedintele anterioare ale conducerii Senatului, insa de fiecare data fusese amanata luarea unei decizii pentru a oferi Comisiei pentru supravegherea activitatii SRI un termen pentru a analiza cazul Birsan.

In scrisoarea sa, senatorul Rosca Stanescu a solicitat Biroului Permanent al Senatului sa reanalizeze acest caz si sa dea curs cererii formulate de 76 de senatori.

Obiectivul anchetei comisiei speciale nu este, potrivit senatorului, investigarea SRI, ci de a afla in ce imprejurari s-a facut de catre procurorul DNA solicitarea pentru un asemenea mandat de siguranta nationala si in ce conditii s-a obtinut aprobarea din partea unui judecator.

De asemenea, obiectivul comisiei este sa stabileasca de ce exista, daca exista, asa cum a reclamat magistratul Birsan, diferente semnificative intre inregistrarile ca atare si stenogramele realizate de DNA. Prin urmare, obiectivele urmarite de comisia speciala de ancheta exced competentele comisiei de supraveghere a activitatii SRI si nu pot fi indeplinite de aceasta.