Proiectul de revizuire a Constitutiei initiat de presedintele Traian Basescu urma sa intre marti in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, insa dezbaterea a fost amanata pentru o data neprecizata. Luni, membrii Comisiei juridice hotarasera sa il trimita plenului cu raport de adoptare, potrivit Agerpres. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis luni sa trimita plenului raportul initial de adoptare la proiectul de revizuire a Constitutiei propus de presedintele Traian Basescu si insusit de grupul PDL in mandatul trecut.

Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a declarat ca deputatii juristi au considerat ca "cel mai corect lucru" este ca raportul initial sa mearga mai departe iar plenul va arata daca acest proiect are sau nu sustinere politica.

"Vorbim acum din punct de vedere procedural, am considerat ca procedura normala, lasand de-o parte toate patimile politice, este ca acest raport sa-si urmeze cursul firesc. Optiunea politica o vedeti marti. In plen orice proiect care vizeaza modificari constitutionale trebuie sa intruneasca numarul de doua treimi din totalul parlamentarilor, adica 276 de voturi, iar apoi va trebui sa primeasca votul favorabil si de la Senat", a precizat Ciuca.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de revizuire a Constitutiei trimis Parlamentului in 2011 se afla cea privind reducerea numarului de parlamentari la 300, cea referitoare la parlamentul unicameral si prevederea potrivit careia daca la referendum nu se strange un numar suficient de voturi pentru ca presedintele Romaniei sa fie demis, Parlamentul se dizolva de drept.