Tensiunile din USL au cunoscut un nou puseu marti, dupa ce liberalii l-au anuntat pe primul ministru Victor Ponta ca nu sunt de acord cu impozitarea suplimentara a salariilor din sectorul bugetar mai mari de 1.000 de euro. Acest nou dezacord vine dupa episodul replicilor dintre Crin Antonescu si Victor Ponta generat de decizia primului ministru de a numi procurori la conducerea parchetelor, in care liderul PNL a declarat explicit ca acum are mai putina incredere in partenerul sau de coalitie.

Surse apropiate PNL au precizat pentru HotNews.ro ca liberalii nu au intentia sa rupa USL-ul, insa vor sa capitalizeze tot deficitul de imagine generat de intelegerile Ponta - Basescu pe numirea procurorilor si de protestele si nemultumirile sociale.

Aceleasi surse au afirmat ca momentul cand tensiunile au degenerat a fost in sedinta din 3 aprilie, cand Victor Ponta i-a anuntat pe liberali ca PSD va prelua ministerul Justitiei.

Iata mai jos un scurt inventar al disputelor dintre Crin Antonescu si Victor Ponta din ultima perioada:

Marti, 9 aprilie, reuniune a conducerii USL, principalul punct pe ordinea de zi, declaratia lui Ponta legata de supraimpozitarea veniturilor mari din zona bugetara. Victor Ponta pleaca inainte de terminarea sedintei si anunta ca liberalii nu sunt de acord cu acest proiect. Si ce le-a transmis Ponta liberalilor, in fata acestei pozitii: "Sa nu vina la rectificare sa ceara niciun ban". Si inca un element: intrebat de ziaristi cum comenteaza prostestul salariatilor de la Oltchim, din fata guvernului, primul ministru i-a trimis pe jurnalisti la ministrul liberal al Economiei, Varujan Vosganian, care "poate da toate detaliile" si "are tot sprijinul guvernului".

Crin Antonescu a precizat insa ca "PNL se opune categoric oricarei supraimpozitari sau cresteri de fiscalitate si datorita atasamentului sau la principiul cotei unice si mai ales pentru ca unul din angajamentele majore ale USL, la care tinem toti in aceeasi masura, liberali sau social-democrati, este acela ca nu vor creste taxele si impozitele".

Luni seara, 8 aprilie, cei doi lideri ai coalitiei si-au impartit televiziunile de stiri: Crin Antonescu la Antena 3, Victor Ponta la Romania TV. La aceeasi ora, 21.00. Crin Antonescu afirma ca isi simte orgoliul lezat de faptul ca presedintele Traian Basescu "isi bate joc" de co-presedintele USL, Victor Ponta si care are mai putina incredere in partenerul sau de coalitie in prezent. Intrebat daca cineva din coalitie face playback, Antonescu raspunde: Nu facem niciunul din noi playback, dar s-ar putea ca unul din noi sa falseze. Dupa ureche mea, eu nu. Dar sigur, s-ar putea sa ma insel" (Mediafax).

La Romania TV, Victor Ponta adopta un ton impaciuitor si afirma, legat de declaratiile din ultima vreme facute de Crin Antonescu, ca a invatat sa nu mai aiba orgolii inutile. Dupa care avertizeaza ca "fara PSD nu castiga nimeni prezidentialele. Apreciez ca domnul Antonescu a vorbit de mine, nu de PSD".

Sambata, 6 aprilie, prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis declara ca liberalii "nu vad cu ochi buni" pactul de coabitare Ponta - Basescu, insa sunt decisi sa transforme guvernarea USL "intr-un succes", Uniunea fiind infiintata tocmai sa "termine cu ceea ce s-a numit generic "regimul Basescu"

Vineri, 5 aprilie, Victor Ponta anunta, intr-un interviu acordat Agerpres, posibilitatea introducerii unei supraimpozitari a veniturilor salariale din zona bugetara mai mari de 1.000 de euro.

Miercuri, 3 aprilie: Premierul Victor Ponta trimite propunerile pentru procurori sef la Consiliul Superior al Magistraturii, anunta Guvernul. Acestea sunt: Tiberiu Nitu pe functia de procuror general, Bogdan Licu in pozitia de prim-adjunct si Codrut Olaru pe functia de adjunct al procurorului general, la DIICOT Alina Bica si Elena Giorgiana Hosu, adjunct al procurorului sef al DIICOT, iar la DNA - Laura Codruta Kovesi. Cu o zi un urma, anuntase ca nu va mai face propuneri si va numi un ministru al Justitiei, care sa continue procedura demarata de Mona Pivniceru.

In aceeasi zi, Crin Antonescu afirma, intr-o conferinta de presa, ca decizia lui Victor Ponta de a propune sefi la Parchete fara sa-l consulte reprezinta prima despartire "fundamentala" din USL, dar nu si un motiv pentru ruperea aliantei, care are "toate sansele (...) sa mearga mai departe". Antonescu spunea atunci ca PNL e dispus in continuare sa-si asume in continuare responsabilitatea ministerului Justitiei.

La o ora dupa anuntul facut de Victor Ponta, Partidul conservator, controlat de Dan Voiculescu, a cerut o intalnire de urgenta a conducerii USL, dupa ce premierul fusese atacat puternic de Antena 3 in ultimele zile, reprosandu-i-se o intelegere subterana cu presedintele Traian Basescu.

La finalul reuniunii, Victor Ponta anunta ca PNL a renuntat la Ministerul Justitiei, care va fi asumat de PSD. Replica lui Antonescu: Justitia ramane la dl Ponta si la dl Basescu. Liderul PNL a precizat atunci ca "intelept din partea lui Ponta ar fi sa retraga propunerile de la parchete. Daca nu, ii putem sugera nume pentru viitorul ministru al Justitiei, Daniel Morar sau Monica Macovei".

Cronologia tensiunilor dinainte de propunerea viitorilor sefi ai DNA poate fi citita aici.

Citeste si Configuratia politica in Parlament. Ce optiuni de majoritate parlamentara au PSD si PNL daca se rupe USL