Premierul Victor Ponta a declarat marti ca "toata lumea din jurul presedintelui" ii face plangeri penale, aceasta inscriindu-se, spune el, in linia coabitarii sale cu seful statului. Prezent la CSM, Ponta a fost intrebat de ziaristi cum comenteaza solicitarea Parchetului General catre ORDA de a efectua o expertiza privind o carte scrisa de el si in care este suspectat de plagiat: "Pai e in linia coabitarii mele cu presedintele. Asa de prieteni suntem ca loserii domnului presedinte, cum ii cheama? Papahagi si Neamtu imi fac plangeri penale. Dar m-am obisnuit. Toata lumea din jurul presedintelui imi face plangeri penale. Ce rau in asta? E foarte bine. Asa se coabiteaza", a spus Ponta, citat de Agerpres.

El a precizat ca nu a discutat cu seful ORDA pe aceasta tema si nici nu are de gand sa o faca.

Pe 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au anuntat ca au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat.

Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize, Constatari, Economic si Organizare din cadrul ORDA, a confirmat luni ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat ORDA efectuarea unei expertize in legatura cu lucrarea scrisa de premier.