Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Congresul avocatilor 2013, ca el nu stie vreun dosar care sa fi fost facut la comanda, in schimb sunt foarte multi politicieni care cred ca se poate interveni in justitia din Romania. "Stiu foarte multi politicieni care cred ca se mai poate interveni in dosare, ca se poate interveni la judecator sau la procuror. Politicienii inca mai cred ca justitia se face cu influenta, ca se aranjeaza decizii ale judecatorilor cu influenta. V-o spune un om care traieste pe pielea lui aceste intentii de trafic de influenta, chiar in discutii cu presedintele din partea unor politicieni. Sunt politicieni care n-au inteles nimic din ultimii 10-15 ani de cand incercam reformarea justitiei. Primul lucru este schimbarea mentalitatii politicului. Aceasta mentalitate se transmite si omului de rand, care ajunge sa creada ca poate obtine decizii favorabile in justitie chiar si atunci cand nu are dreptate", spune seful statului.

Declaratiile lui Traian Basescu:

Sunt cel care a fost impotriva organizarii acelei selectii la Ministerul de Justitie pentru ca o selectie nu inseamna asumarea. Cand discutam de Parchet, de DNA, de DIICOT, cei care fac desemnarea trebuie sa isi asume responsabilitatea ca au nominalizat niste oameni responsabili.

Eu nu stiu vreun dosar care sa fi fost facut la comanda, in schimb sunt foarte multi politicieni care cred ca se poate interveni in justitia din Romania. Daca avem o restanta in evolutia mentalitatii cuiva, aceasta restanta este la politicieni.

Sunt politicieni care n-au inteles nimic din ultimii 10-15 ani in care incercam reformarea justitiei. Politicul trebuie sa inteleaga faptul ca justitia este intangibila din punct de vedere al traficului de influenta, al influentarii deciziei.

Ce s-a intamplat in Cipru ne arata ca adesea putem sa punem sub semnul intrebarii principii de ani de zile. Ne arata ca structura Europei este inca fragila. Sustin ca accelerarea procesului de integrare in UE este fundamental pentru Romania. Am convingerea ca in urmatorii 2-3 ani tratatele Uniunii se vor revizui din nou.