STIRE ACTUALIZATA. Democrat-liberalii l-au ales pe Vasile Blaga presedintele PDL cu 2404 de voturi, Elena Udrea a obtinut 2013 iar Monica Macovei - 191, au fost inregistrate 40 de voturi nule - potrivit surselor HotNews.ro.Blaga obtine astfel un nou mandat in fruntea PDL, din primul tur de scrutin. Emil Boc si Vasile Blaga au fost liderii care au ridicat sala in picioare si au fost apaludati indelung. Traian Basescu a declarat in debutul Conventiei ca a venit sa vada daca in continuare are puncte comune cu PDL care sa-i faca parteneri pentru viitor. In replica Vasile Blaga a punctat in discursul de sustinere a candidaturii: "Nici n-a fost bine ales Boc presedintele PDL ca unii membrii ai cabinetului i-au cerut demisia. Nu imi imputati mie guvernarea, eu am tacut 6 luni de zile pentru a nu fi interpretat sub nicio forma". Discursul Elenei Udrea a fost aplaudat de sustintorii sai insa vizibil mai putin numerosi decat ai adversarului Blaga. La eveniment participa 5.000 de delegati din organizatiile teritoriale.

Vasile BlagaFoto: HotNews / DP
  • De precizat ca fiecare candidat a avut cate un reprezentant la fiecare sectie de votare din totalul de 48. In total, 144 de membri ai PDL din cele trei tabere au supravegheat votul.

21:30 Vasile Blaga: Lucrurile sunt clare, batalia noastra e cu USL

Vasile Blaga a afirmat, la sediul PDL, ca batalia partidului este acum cu USL. Intrebat daca le va oferi Elenei Udrea si Monicai Macovei posturi de conducere in PDL, Vasile Blaga a precizat ca toti colegii pot candida.

"Nu e vorba de a oferi - am discutat cu colegii, vom avea consiliul national de coordonare (CNC) peste doua saptamani, pana joia dinaintea CNC se vor depune candidaturile pentru functii. Ii asteptam pe toti colegii sa depuna candidaturile", s-a marginit acesta sa comenteze.

21.00 Conferinta de presa la sediul PDL

Sulfina Barbu explica procedura de vot:

  • La fiecare secretariat tehnic, reprezentantii PDL au semnat cand au primit buletinul de vot. Au rezultat 4615 delegati care au participat la vot. In fiecare dosar se regasesc buletinele neutilizate
  • Urnele au fost sigilate in prezenta reprezentantilor motiunilor si desigilate in prezenta tuturor reprezentantilor motiunilor
  • A rezultat un toal de 4615 voturi exprimate, din care 4567 valabil exprimate si anulate 48.
  • Avand in vedere ca primul clasat, la o diferenta de 330 de voturi este dl Vasile Blaga si a intrunit jumatate plus unu din voturile valabil exprimate a fost declarat castigator din primul tur

Mircea Toader: Constestatia a fost rezolvat la comisia de numarare a voturilor imediat ce a fost facuta. Am renumarat voturile inca o data in momentul in care s-a contestat. Toti reprezentantii celor trei candidati au fost prezenti atat la prima numarare a a voturilor cat si le renumararea voturilor. Acum inteleg ca se redacteaza o noua contestatie din partea doamnei Udrea

19:55 Emil Boc: Trebuie o contestatie rezolvata ca la carte, ca la lege, cu argumente care snu mai poata fi contestate de nimeni. Am fost surprins ca s-a anuntat rezultatul votului desi contestatia fusese depusa. De ce comisia s-a grabit sa anunte rezultatul fara sa astepte judecarea contestatiei

19:50 Elena Udrea acuza faptul ca, initial, s-a anuntat ca vor vota 4.359 de persoane, iar ulterior au votat 4.632 de delegati. Dl. Blaga a castigat cu 44 de voturi peste 50%. E o neconcordanta de aceea am contestat. Nu putem sa trecem de acest spectacol? O sa discutam cu cei de la comisie, inteleg ca au plecat si buletinele de vot. Vom merge la sediul partidului pentru a vedea cum solutioneaza contestatia noastra", a adaugat aceasta.

19:37 Monica Macovei: Imi voi urma pana la capat principiile

Monica Macovei a declarat, dupa anuntarea rezultatelor, ca isi va urma "pana la capat principiile" si ca nu vizeaza o functie de conducere in PDL.

"Problema este ce s-a intamplat intre celelalte doua motiuni. Cu acest scor trebuie sa vedem cum ramane acest partid unite", a spus, adaugand: "Sigur ca (PDL) trebuie sa raman unit".

19:30 Democrat liberalii se reunesc in Colegiul Director la aceasta ora

19:21 Elena Udrea anunta ca nu recunoaste rezultatele si cere verificarea listelor si a voturilor exprimate.

Udrea a parasit scena in huiduliele sustinatorilor lui Vasile Blaga, in timp ce partizanii acesteia strigau "Hotii"

19.20 Declaratiile lui Vasile Blaga:

  • E greu sa pierzi uneori si eu inteleg asta, si eu am pierdut cum am pierdut in 2011, dar niciodata nu am pus la indoiala corectitudinea si cinstea colegilor. Niciodata.
  • Dragi prieteni, exista viata si dupa 23 martie, iar treaba noastra este aceea de a veni in fata Consiliului National de Coordonare, care sa decida o echipa puternica pentru acest partid, o echipa unita care sa se bata cu USL. Din punctul meu de vedere, lucrurile se incheie aici. Batalia noastra e cu USL.
  • Eu nu am umblat azi noapte prin hoteluri, nu am venit sa va dau mancare gratis si cazare. Dvs ati decis azi in deplina cunostinta de cauza.
  • Astept o echipa puternica la conducerea PDL, o echipa unita din ambele motiuni, din toate trei motiunile, echipa care are trei lucruri de indeplinit. In primul rand reconstructia partidului nostru, dar asta este o problema care ne preocupa mai mult pe noi, pe membri si simpatizanti, si o batalie continua cu USL, nu cu prietenii USL.
    Eu nu am fost niciodata in PSD, nici in PNL. Eu am fost numai in partidul asta. Nu accept pe altcineva sa imi puna la indoiala loialitatea fata de partid, dupa ce te-ai plimbat peste tot.
  • Si in al treilea rand, reconstructia in jurul nostru a dreptei romanesti. Dar cum? Cu portocaliu, cu trandafir si cu "Verde-nourat".

19:20 Cristian Petrescu a anuntat ca a depus o contestatie si ca sustinatorii Elenei Udrea nu recunosc rezultatul. Sala il huiduie si scandeaza Rusine

19:15 Un copil a urcat pe scena pentru a interpreta o melodie populara, in timp ce sala scanda Unitate si PDL

19:04 Mircea Toader anunta rezultatul votului. Numarul de delegati 4615, numarul voturilor valabil exprimate 4567, 48 anulate. Macovei - 209 voturi , Udrea - 2014 voturi , Blaga - 2344

"Romania dreapta, Politica dincolo de orizont (se corecteaza n.r.) dincolo de lozinci 2344.

"De emotie am spus si eu dincolo de orizont, ma scuzati domnule presedinte", a spus Mircea Toader, inainte de a-l declarat presedinte pe Vasile Blaga.

19:00 Contestatia a fost respinsa.

18:54 Este anuntata contestatia de la tribuna. In sala delegatii huduie

18:35 Udrea contesta rezultatul si a cerut renumararea voturilor pe motiv ca sunt 300 de voturi in plus fata de cvorumul anuntat initial. Comisia a acceptat, voturile sunt numarate din nou - surse

18.15 Vasile Blaga a castigat, cu 2404 de voturi, Elena Udrea a obtinut 2013 iar Monica Macovei - 191 - potrivit surselor HotNews.ro. Blaga obtine astfel un nou mandat in fruntea PDL, dupa un singur tur de scrutin

18.00 Dupa numararea a 70% din voturi, Blaga conduce cu 57%, potrivit surselor HotNews.ro.

16:20 Votul s-a incheiat

16.10: Udrea sustine ca unii dintre delegatii PDL nu se regasesc pe listele de vot, altii sunt trecuti gresit

"Deocamdata nu e nicio explicatie, ca nu a mers calculatorul, am inteles, dar asta se intampla cand umbla pe calculator cei care nu au mai vazut instrumentul acesta pana acum. Mai sunt si alte situatii in care inteleg ca s-a gresit prenumele si, ca urmare, unii colegi nu au putut sa voteze. Inteleg ca se doreste ca la final toti cei care au fost in situatia de a nu vota, desi sunt delegati, sa poata sa o faca pe liste separate", a declarat Udrea, citata de Agerpres.

Deputatul PDL a precizat ca va discuta cu organizatorii, pentru a vedea ce se intampla.

"Sunt foarte multi, iar la cum este competitia, la cum stau lucrurile, este evident ca daca vorbim de cateva sute de voturi este important. (...) Vreau sa verific in cate organizatii au fost astfel de probleme - delegati care nu se regasesc pe liste sau care au gasit prenume diferite de ale lor. Asta mi s-a spus ca ieri s-a defectat calculatorul si ca listele, dintr-o eroare, nu sunt complete. (...) Daca de la fiecare organizatie iei 7-8 voturi, poti avea o eroare la vot de 500 de voturi, ceea ce este foarte mult", a adaugat candidata la sefia PDL.

Intrebata daca, din acest motiv, ar putea contesta rezultatul votului, Udrea nu a dat un raspuns."Spun ca nu e in regula ca oameni care au dreptul sa voteze nu se regasesc. Daca este o greseala intentionata, asa cum cred ca este, sa fie remediata".

13:55 Delegatii au inceput sa voteze pentru alegerea presedintelui PDL

13:20 Gheorghe Flutur: Pentru PDL-ul condus de Vasile Blaga vedem provocari la care trebuie sa raspundem imediat: PDL principalul partid de opozitie, reconstructia dreptei in jurul PDL, PDL un partid capabil sa genereze solutii. Nu e drept sa-i dam doar 6 luni lui Vasile Blaga sa conduca PDL. Am fost camarad de lupta cu Vasile Blaga, in ADA, in guvernul aderarii. Promisiunea motiunii este clara: 2016 PDL la guvernare si o facem cu mandatul pe masa.

13:15 Theodor Stolojan: Va spun trei argumente pentru care il sustin pe Blaga: atitudinea corecta fata de cei de langa noi. Discutam cine e mai potrivit sa conduca PDL in aceasta perioada grea. Daca cititi onest motiunile, 95% dintre ele vorbesc de acelasi lucru. Noi nu discutam acum de maiestria mediatica, de a folosi cuvintele, ci de cel care este cel mai capabil sa faca lucrurile sa se intample. Nu cred ca cineva are vreun dubiu ca Blaga are aceasta capacitate. al treilea argument: loialitatea. Nimeni nu poate pune la indoiala loialitatea fata de PDL.Pe Blaga nu-l veti gasi intr-un balon deasupra partidului. Conducerea partidului nu e un hobby politic. Nu cred ca PDL are timp sa aleaga un presedinte care sa faca ucenicie la locul de munca

12:53 Isi sustine discursul liderul PDL Vasile Blaga. Acesta esta aplaudat si ovationat la scena deschisa. Trei sferturi din sala s-a ridicat in picioare pentru a-l apaluda pe actualul presedinte PDL.

  • Am guvernat intr-o perioada foarte grea, ne-am asumat masuri aspre, stiam ca vom plati si am platit.
  • Spuneam ca daca nu gasim un just echilibru intre masurile pe care le luam si interesele partidului, o sa castigam batalia cu criza economica, si am castigat-o, insa s-ar putea sa pierdem inimile romanilor, ceea ce s-a intamplat. E adevarat ca unii care sunt azi pe podium au avut mare incredere in masurile de austeritate si in partid si au ales inca din vara lui 2010 sa candide sub alta sigla, nu cu trandafirul, nu cu portocaliu. Asa au crezut in masuri. Acuma si eu am candidat ca si dvs si stim exact ce ne-a spus lumea cand i-am batut la us,a stim exact. Tocmai de aceea am depus aceasta motiune.
  • A fost cel mai politizat an politic din istoria moderna a romanilor. 
  • Am pierdut 12 din cei 14 presedinti de Consilii judetene si 40% de primari.
  • Aud minciuni inclusiv de la microfonul asta. 
  • Nu mai sunt mii de mercedes-uri in Modrogan, erau pana la statuia Aviatorilor paba acum cateva luni. Acum nu mai sunt va trebui sa mergem in teritoriu si sa reconstruim partidul
  • Un partid unit inseamna ca suntem unul langa altul, eu am demonstrat ca sunt omul care aduna nu dezbina. Voi fi presedintele unui PDL unit in care au loc toti.
  • Obiectivul nostru este castigarea alegerilor din 2016 si participarea la guvernare pe usa din fata, nu pe usa din dos. Asa cum spun unii chiar in motiuni, care spun ce puternic, ce extraordinar este acest PSD-ul.  USL trebuie sa ramana impreuna sa plateasca pentru toate nenorocirile facute acestui popor.
  • Daca vorbim de valori, ia sa vedem cum stam cu dreptatea si libertatea. Oare de ce unii aveau dreptul sa declare ce voiau cand ii taia capul? 
  • Nici n-a fost bine ales Boc presedintele PDLca unii membrii ai cabinetului i-au cerut demisia. Unde am ajuns? Nu imi imputati mie guvernarea, eu am tacut 6 luni de zile pentru a nu fi interpretat sub nicio forma. Un partid puternic este acela care se bazeaza pe fiecare militant. 
  • In al treilea rand, PDL un partid al solutiilor. Am guvernat intr-o perioada grea. Am luat masurile care le-am luat (sic!). Am reusit si cateva proiecte de modernizarea Romaniei. Numai ca un partid al solutiilor este acela care are solutii la toate probleme ROmaniei, noi am facut o greseala pe care o face si USL-ul din fericire: odata ajuns la guvernare, guvernul a condus partidul, nu partidul guvernul, ceea ce nu trebuie sa se mai intample. 
  • Noi suntem si partidul european al Romaniei, am demonstrat asta-vara cnad am fost de partea statului de drept.
  • Tot de noi se va lega si intrarea in spatiul Schengen si moneda euro. Nu putem fi de acord cu acest guvern iresponsabil.
  • Angajament fata de romani. De fiecare data noi am fost de partea buna a lucrurilor si ne-am definit foarte bine obiectivul pentru romani: o viata mai buna.
  • Dreapta romaneasca este reprezentata de milioane de romani care isi castiga cinstit painea, care platesc impozite la stat cinstit. de romani care vor in schimb sa fie respectati de statul asta, un stat mai debirocratizat. Pentru oamenii astia am facut putin. Cum au raspuns ei? Nu au venit la vot pe 9 decembrie.
  • Vom castiga alegerile din 2016 si va promit acest lucru.
  • In incheiere doar cateva lucruri:
  • Suntem la capatul unei competitii interne pe care o cred benefica pentru partidul nostru. Am fost cu totii in teritoriu. Peste putin timp vom alege presedintele partidului. Dupa aceasta conventie nu vor fi nici invinsi nici invingatori, invingator va fi PDL daca vom ramane uniti in jurul valorilor care ne-au conscrat si a proiectelor. Partidul poate fi invinsul daca vom pleca de aici dezbinati, cantece de sirena, camere de hotel si mancare gratuita ne vor scoate din inimile romanilor. 

12.37 Elena Udrea isi sustine motiunea. In timpul discursului acesteia, delegatii de la Arad si organizatia de tineret i-au facut galerie si au scandat "Udrea Presedinte".

  • Candidez in numele celor care mai cred in PDL si vor sa ii construiasca viitorul.
  • Suntem intr-un moment dificil si nu are rost sa ascundem acest lucru.
  • Multi dintre noi nu mai vad un viitor pentru partidul nostru, unii au ales sa plece si eu le spun "drum bun" pentru ca partidul are nevoie de oameni loiali.
  • PDL poate sa redevina cel mai puternic partid din ROmania, poate sa se intoarca la guvernare.
  • Avem o istorie de succes, care a inceput in 2001 cu o schimbare.
  • PDL poate sa intoarca astazi inca o foaie. 
  • Este nevoie sa punem laolalata toata energia, este nevoie de o schimbare la varful partidului, de aitutdine, de stare de spirit. Trebuie sa recunoastem ca partidul nu mai are incredere in propriul viitor si trendul continua sa fie unul descendent.
  • Cum putem sa castigam alegerile din 2016?
  • Sunteti toti aici oameni politici, credibilitarea nu se masoara in sondaje ci in fata electoratului. 
  • Am avut alegeri si am vazut cata incredere are electoratul. PDL are nevoie de un alt fel de leadership. 
  • Am fost in tara, am vorbit cu cei mai multi de aici. Partidul a pierdut legatura dintre baza lui si varful partidului. 
  • Comunicarea astazi nu mai exista si nici incredere unul in celalalt. 
  • Este nevoie sa promovam meritocratia si sa deschidem partidul catre oameni valorosi.
  • Trebuie sa invatam lectia tradarii. 
  • Sa aratam electoratului ca am inteles ce i-a nemultumit. 
  • Este nevoie sa venim in fruntea partidului care sa atraga electoratul, care in istoria lor politica sa fi demonstrat capacitatea de a se lupta cu adversarul politic.
  • Cred ca un lucru nu il poate contesta nimeni: 8 ani de zile m-am luptat pentru proiectele in care am crezut, m-am luptat pentru fiecare coleg.
  • Este nevoie de un lider care sa se lupte cu Ponta, Antonescu, Voiculescu, cu toti trei la un loc.
  • Doar luptandu-se ne putem recastiga statutul.
  • Am gasit colegi care au spus ca au obosit, nu mai vrem sa ne luptam. Un partid mic poate cel mult sa se alipeasca de PNL, insa un partid mic niciodata nu va fi luat in serios. Trebuie sa reconstruim un PDL puternic. 
  • Viata politica nu sta pe loc, daca nu ne trezim si nu dam semnalul schimbarii, atat de asteptat si de electorat, se poate reconstrui oricand o noua dreapta poltiica si eu cred ca pDL trebuie sa fie motorul ... alternativa reala la guvernare.
  • Foarte curand romanii vor fi dezamagiti, le vor retrage incredrea in USL si isi vor cauta o alternativa politica. 
  • Va propun din nou sa fim constienti ca viitorul sta in votul pe care il vom da astazi. Nu este vorba de Vasila Blaga pentru care am un mare respect, nu este vorba de Monica Macovei care este un om extraordinar de care avem nevoie in PDL, nu este vorba de Elena Udrea. 
  • Este momentul adevarului. Un partid care sa obtina 20-22% la europarlamentare, 32-35% la alegerile din 2016.
  • Daca era bine electoratul ne vota in decembrie. Mai rau decat ce se intampla acum este ca dupa Conventia de astazi nu se va intampla nimic, daca dupa ce am dat sperante celor din partid care nu vor sa plece din PDL, electoratului ca partidul acesta s-a trezit.
  • Daca partidul nu schimba nimic ar fi mai rau decat daca nu am fi pornit deloc.

12:25 Emil Boc isi tine discursul pentru sustinerea Elenei Udrea. Boc este apaludat la scena deschisa de toata sala. Boc i-a oferit Elenei Udrea insigna sa de partid pe care Traian Basescu i-a inmanat-o in 2005.

  • Am avut sansa ca, din opt ani cat am fost la conducerea partidului, sase ani sa fim la Putere, sa stim ce e guvernarea, dar sa stim si ce e opozitia. Vreau sa stiti ca eu, in 2004, in luna decembrie, am avut sansa sa primesc cel mai important cadou politic pe care l-am primit vreodata. Este insigna PD, pe care am primit-o de la presedintele partidului de atunci, Traian Basescu. Simbolul victoriilor partidului nostru, simbolul performantei din PDL.
  • O invit pe Elena Udrea sa vina in fata dumneavoastra. In calitate de sustinator al motiunii pe care o prezinta, sa-mi dati voie sa ii ofer acest cadou de suflet al PDL, simbolul performantei noastre, cu speranta ca va duce partidul acolo unde ne dorim cu totii, spre victoriile pe care le-am avut intotdeauna

12: 10 Teodor Palelogu, semnatar al motiunii Monicai Macoveia trecut cu o zi in urma in tabara Elenei Udrea:Argumentele mele (pentru sustinerea motiunii Elenei Udrea - n.r.) sunt strict rationale: Elena Udrea este perfecta in rolul de anti-Ponta, este croita pentru asa ceva. Eu nu spun ca este nemaipomenita din toate punctele de vedere, dar macar un lucru il putem recunoaste - este croita pentru rolul anti-Ponta.

Este din aceeasi generatie, are aceeasi ambitie si cel putin aceeasi combativitate Nu am absolut nimic cu Vasile Blaga. Este un om minunat si il voi apara de toti cei care spun ca tradeaza. (...) Nu are suficient lipici la public. (...) Noua ne place cand tipa la noi in partid, dar in fata electoratului nu este suficient Motiunea Elenei Udrea este ori la bal ori la spital. Este adevarat ca este un risc, dar fata de moartea lenta (motiunea lui Vasile Blaga - n.r.) eu unul prefer ori la bal ori al spital. Voi vota Elena Udrea, fara sa ii dau un cec in alb, asteptand viitorul congres de dupa alegerile europene din 2014"

11:50 Discurs Monica Macovei

  • Conventia trebuie sa fie pentru noi un moment al adevarului  Ne-am injumatatit performanetele in doar patru ani am pierdut un milion de voturi in cateva luni asta pentru ca nu am dus pana la capat ceea ce am promis. Am fost de multe ori argoanti si am dezamagit pe multi dintre alegatorii nostrii
  • Sa nu ne mintim dar mi ales sa nu mintim sa nu va lasati minitti de cei care pun esecul nostru numai pe seama masurilor de austeritate a crizei au a masinarii USL. 
  • Am platit electoral nu pentru austeriatet ci pentru ca au lipsit decenta si compasiune fata de cei carora le-am cerut asusteritate. Am puteat pierde si mai  mult daca nu facem acum o schimbare, acum. 
  • Sa nu ne mintim. V-a placut cum s-a purtat PDL in campaniile din 2012 ? Mie nu. Vi s-a parut ca PDL a avut un mesaj pentru a-i aduce pe oamenii nehotarati la vot? Mie nu. Blaturile in alegerile parlmanetare v-au placut ? Mie nu. V-a placut ca pe listele noastre erau persoane cu doare penale si cu probleme de coruptie? Mie nu. Eu nu vreau sa fim colectorul voturilor negative.  
  • Trebuie sa redevenim partidul omaneilor cmpetenti, activi care nu fac blat. o alternativa la minciuna si mizeria de pe scena politica numita USL. prioritatea este sa aparam Romania de abuzurile de actiunile disctructive ale USL. 
  • Daca noi nu o facem , nimeni nu o face. Propun sa redevenim marele partid al dreptei, prtidul Europei de azi si de maine sa nu colaboram la bucata sau cu tatotul cu PNL sau PSD. Va spun clar nu in alianta cu PNL la brat cu Voiculescu sau cu Antonescu si camrila lui si nu vom sta nici langa PSD partid condus de un plagiator si de oameni corupti. 
  • Eu am dovedit ca duc pana la capat lucrurile pe care le propun si in care cred. Sunt puternica si credibila, cea mai credibila dintre candidati. Cuvantul meu are mare greutate si pe plan european. Eu nu mint ca Ponta, nu sunt corupta ca Nastase, nu urasc America si Europa ca Antonescu, nu ma lepad de Schengen, nu imi bat joc de Justitie ca Voiculescu. Eu sunt cosmarul lui Ponta, Nastase, Antonescu si Voiculescu. Cu mine nu le merge
  • Va propun o solutie radicala, un nou inceput, o cale neincercata in politica. Va propun sa devenim un partid al reformistilori Se spune ca sunt intransigenta si incapatanata. Iar eu trebuie sa va spun ca daca vrem sa schimbam cu ceva ceva in partidul asta, in tara asta, e nevoie de intransigenta, pentru ca de 23 de ani politica e facuta cu rare exceptii de oameni care nu convingeri, nu au crezuri, nu au valori si nu dau doi bani pe binele altora si pe binele comun.

11:25 Cristian Preda:Reformistii reprezinta resurse insemnate pentru PDL, nu sunt adversari ai partidului, asa cum le place unora sa ne prezinte. Sunt insa adversari ai unui mod de functionare care ne-a plasat in alegerile recente nu doar dupa USL, ci si dupa PP-DD. Reformistii au vadit ca este posibila o alternativa in partidul nostru, ei au decis sa o sustina pe Monica Macovei pentru sefia PDL"

11:10 Sustinatorii Monicai Macovei isi tin discursurile.

11.05: Traian Basescu si-a incheiat discursul. Presedintele a fost apaludat si ovationat de toata sala in picioare. HotNews.ro a transmis LIVE TEXT discursul, citeste principalele declaratii aici

Din declaratiile presedintelui:

  • Poate va asteptati la un discurs in favoarea unui sau altuia dintre candidati, nu pentru asta am venit aici, optiunile mele sunt cunoscute, am venit sa vedem daca in continuare avem puncte comune care sa ne faca parteneri pentru viitor sau nu
  • Mandatul dvs. s-a suprapus cu mandatul meu. Am vazut interpretari eronate chiar in interiorul partidului si vreau sa stiti interpretarea mea despre guvernarea dvs.
  • Dragii mei ati avut o contributie extraordinara la modernizarea Romaniei si pentru acest lucru eu, presedintele Romaniei, va multumesc.
  • Imi amintesc de discutiile lungi cu Emil Boc, daca putem sa ne asumam procesul de modernizare pe fondul crizei economice
  • Am facut ce face un om politic responsabil: am pus tara deasupra interesului politic. Stiu ca asta nu v-a facut fericiti ca oameni politici.
  • Castigarea alegerilor lui Emil Boc la Cluj arata ca cine a vrut sa explice a gasit resurse sa o faca. Oricat ar fi de dificili un program in perioada de criza, daca este explicat, poate fi inteles de romani
  • Aici a fost si motivul pentru care am spus "da, voi reveni in politica" dar nu am spus "Da voi reveni in PDL", pentru ca am auzit frecvent dus mesajul Antenelor in interiorul partidului
  • Va reprosez un singur lucru, ca nu ati obtinut mai multe puncte la legislative, macar daca faceati ce a facut Dan Diaconescu
  • El a dat impreisa ca se bate, in timp ce voi nu ati dat impresia ca va bateti. Asta este o observatie ca om care a vazut la televizor campania, chiar daca il sunam zilnic pe Traian Ungureanu
  • Am ca obiectiv 2016 dreapta la putere. Sa nu va ganditi ca imi trece prin cap sa ma asez in fruntea unui partid. Masa la care ma asez dupa ce imi termin mandatul o stabilesc eu si nimeni altcineva

10.23: Presedintele Traian Basescu a ajuns la Conventia Nationala.

Candidatii la presedintia Partidului Democrat Liberal sunt actualul lider al PDL, senatorul Vasile Blaga, deputatul Elena Udrea si europarlamentarul Monica Macovei.

Comisia de organizare a Conventiei Nationale Extraordinare (COCNE) a PDL a stabilit, pe 26 februarie, norma de reprezentare pe judete a delegatilor la Conventie, in baza unui algoritm care a luat in calcul rezultatul alegerilor locale si parlamentare.

"La CNC s-a votat un numar total de 5.000 de delegati la Conventie, dintre care avem 612 delegati de drept, diferenta de 4.388 fiind aleasa de CDJ-uri, cu prioritate din randul alesilor locali", preciza, la acea vreme, deputatul Ioan Balan, presedintele comisiei.

COCNE a PDL a stabilit, prin tragere la sorti, si ordinea prezentarii celor trei motiuni: Monica Macovei, Elena Udrea si Vasile Blaga. Decizia comisiei cu privire la acest aspect mentioneaza ca fiecare motiune are la dispozitie 45 de minute pentru prezentare, timp in care liderul motiunii si cinci sustinatori ai acestuia se pot adresa electorilor.

De asemenea ordinea pe buletinele de vot se pastreaza: Monica Macovei, Elena Udrea, Vasile Blaga.

Cat priveste procesul de votare, COCNE a stabilit ca din comisia de numarare a voturilor sa faca parte cate trei reprezentanti din fiecare organizatie judeteana a PDL, respectiv cate o persoana desemnata de fiecare dintre cele trei motiuni. De asemenea, pentru o cat mai corecta derulare a scrutinului, s-a hotarat ca buletinele de vot sa poarte o stampila a PDL si semnatura a cate unui reprezentant al fiecarei motiuni, iar procesul de votare sa desfasoare in ordine alfabetica a delegatilor la CNE.

In cadrul CNE al PDL urmeaza sa fie alesi si cei doi presedinti ai comisiilor permanente ale partidului - Comisia Nationala de Integritate, Statut si Litigii (CNISL) si Comisia Nationala de Revizie si Control (CNRC).

Batalia directa se va duce intre Vasile Blaga si Elena Udrea si poate duce la rasturnari de situatie. Desi Vasile Blaga are o sustinere mai larga, Elena Udrea poate castiga teren in ultimele ore dinaintea votului.

Surse din interiorul PDL au declara pentru Hotnews.ro ca sustinatorii Elenei Udrea vor duce negocieri pentru voturile delegatiilor in noaptea de vineri spre sambata. Sursele citate sustin ca Elena Udrea le-a asigurat delegatiilor care doresc cazare la un hotel din Bucuresti si mizeaza pe sprijinul mediatic de promovare al Elenei Udrea ca viitor castigator al sefiei PDL.

Vasile Blaga candideaza pentru un nou mandat cu motiunea "Romania Dreapta. PDL, politica dincolo de lozinci", prin care isi propune reorganizarea partidului de la "firul ierbii" si ramanerea in opozitie pana in 2016.

Cel de-al doilea pretendent la sefia PDL este Elena Udrea, care a intrat in cursa cu motiunea ''Noul Partid Democrat Liberal. O Noua Romanie''. Udrea le propune pedelistilor revigorarea formatiunii democrat-liberale astfel incat membrii PDL sa atraga electoratul pierdut, scopul principal fiind acela de revenire la guvernare ca principal partid politic din Romania, construirea un pol de centru dreapta puternic.

Cea de-a treia motiune depusa pentru sefia PDL este cea a Monicai Macovei, intitulata "Reformistii". Macovei doreste reformarea PDL prin aplicarea permanenta a unor criterii etice de partid, o politica de cariera bazata doar pe merit si un PDL ca lider al opozitiei din Romania.

Citeste mai multe despre alegerile in cadrul PDL, motiunea fiecarui candidat, sustinatorii lor si implicarea presedintelui Traian Basescu